Turbulente tijden door Trumptarieven

4 april 2025

Auteur: Gerd Philippaerts, fondsbeheerder bij Argenta Asset Management 

Op 2 april kondigde Donald Trump de invoertarieven aan die bedrijven voortaan moeten betalen om producten in te voeren en te verkopen in de Verenigde Staten. De beurzen reageren daar wereldwijd slecht op. Wat betekent dat voor de Argenta Asset management-fondsen?

Wat is er gebeurd?

Donald Trump kondigde op 2 april na de beursuren de invoertarieven aan die bedrijven moeten betalen om producten in te voeren en te verkopen in de Verenigde Staten. De tarieven zijn uitgedrukt in percentages van de productwaarde. Ze zijn strenger dan wat de markt verwachtte maar niet elk land wordt even zwaar gestraft. Voor de meeste Latijns-Amerikaanse markten geldt het basistarief van 10 %, terwijl voor China een tarief van meer dan 30 % extra geldt, bovenop de 20 % die ze recent al opgelegd kregen. Ook was er een opvallend hoog tarief voor Zwitserland. Een kort overzicht van de opmerkelijkste tarieven.

Cambodja  49 %
Vietnam  46 %
Taiwan  46 %
Zwitserland  36 %
China  34 %
Japan  32 %
Indonesië  32 %
Zuid-Korea 26 %
Thailand  25 %
India  24 %
Europese Unie 20 %
Verenigd Koninkrijk 10 %

De president van de Verenigde Staten richt zich meer specifiek ook op producten en voert, zoals aangekondigd, een importheffing in van 25 % in op alle auto's die de VS binnenkomen. Dit tarief zal naar verwachting de kosten aanzienlijk verhogen en de toeleveringsketens in de sector verstoren. Dat kan dan weer gevolgen hebben voor binnenlandse en internationale autofabrikanten.

De VS heeft staal, aluminium, koper en goud uitgesloten van wederzijdse tarieven. Dat biedt enige verlichting voor binnenlandse kopers die al 25 % heffingen betalen op deze belangrijke metalen. Ze worden gebruikt in onder andere auto's en verschillende gebruikstoestellen.

Olie en farmaceutische producten blijven grotendeels gespaard. Maar de opluchting kan van korte duur zijn voor de farmabedrijven. Want het Witte Huis plant in de toekomst extra heffingen op de invoer van farmaceutische producten, zo meldt onze bron Bloomberg.

Wat zijn de gevolgen?

Door de grove berekeningswijzen is er een grote kans op onvoorziene neveneffecten. Maar zoals de kaarten nu liggen zullen de verschillende topics op de beleggingsagenda blijven: hogere inflatie, groeivertraging en misschien wel recessie, dreiging van jobverlies, verstoring van de toeleveringsketen, verdere escalatie en tarievenslag …

Er is een verhoogde onzekerheid, wat op de 1ste dag na de aankondiging leidde tot een grotere volatiliteit op de markten. Opmerkelijk hierbij is een verzwakkende dollar (-1.6 % ten opzichte van de euro). Dat kan duiden op minder geloof in de USD als vluchthaven. De olieprijzen dalen ook door een combinatie van lagere verwachte groei en de afwezigheid van zware tarieven. Denk maar aan Rusland, dat deze ronde de dans ontspringt (de Amerikaanse olieprijzen zakten met ongeveer 6 %). De Amerikaanse rente gaat omlaag terwijl de Europese langzaam volgt, wat dan weer goed is voor de obligaties. 

Wat zijn de implicaties voor het beheer?

Na de eerste analyse van de tariferingen en inschatting van de impact maken we de volgende afwegingen:

  1. Wat de marktreactie betreft kende de beurs de afgelopen dagen een opwaartse tegenbeweging in anticipatie van een meevallend resultaat, wat dus niet het geval is. De 1ste reactie in Europa was negatief maar niet dramatisch. Europa verloor op 3 april mondjesmaat terrein maar niet alle sectoren stonden negatief: farmabedrijven ontsnapten aan de tarifering maar dat is misschien maar tijdelijk. De Amerikaanse aandelen gingen wel zwaarder onderuit. 1 van de zwaarder getroffen aandelen was Apple, dat alleen al in dollartermen 9,3 % verloor (de fondsen hebben hier geen positie), terwijl de semiconductoren bijna 10 % verloren.
    • De Argenta-portefeuilles hebben een goede spreiding. Zo hebben we posities in de zorgsector en nutsbedrijven die momenteel minder gevoelig zijn voor de neerwaartse druk.
    • In de gemengde Argenta Asset Mangement-portefeuilles (spreiding tussen aandelen en obligaties) hebben de beheerders de posities verminderd door aandelen in de 1ste uren terug te schroeven naar een neutraal gewicht. We houden de opbrengst van deze verkoop in cash. De cashposities in de Argenta-portefeuilles zijn nu bijna 10 %.
    • De laatste jaren zijn we gewend geraakt aan het feit dat de Verenigde Staten leiden op de beurs. Maar sinds begin 2025 hebben we de Europese posities opgeschroefd ten koste van de Amerikaanse. Dat bleek een goede inschatting te zijn.
    • De gemengde Argenta Asset Management-portefeuilles hebben in het verleden ook een inflatieverzekering ingebouwd door een sterke positie in aan inflatie gelinkte obligaties. Deze worden vandaag vooral in euro aangehouden.
    • Onze blootstelling aan de auto-industrie is eerder beperkt.
       
  2. De euro versterkt ten opzichte van US dollar. Die beweging is misschien nog de meest opvallende. Want in een nog niet zo ver verleden hoorden we marktspecialisten de sterkte van de dollar bezingen.
    • Onze kernfondsen implementeerden en versterkten in de voorbije weken een bescherming om onze posities in Amerikaanse dollar te beschermen tegen de dalende USD.

Conclusie

De turbulentie zal nog even aanhouden. We verwachten dus volatielere tijden. Maar er zal ongetwijfeld ook onderhandeld worden en afgetoetst worden hoe de ergste schokken vermeden kunnen worden. Ongetwijfeld zullen er zich mooie opportuniteiten aanbieden die op middellange termijn mooie returns kunnen opleveren. De positie van 10 % cash vormt nu een buffer die we later kunnen aanwenden. Wanneer dat juist kan, zal afhangen van de bokkesprongen in Trumps slangenkuil.

Lees meer

  • Een Chinees-Europese lente?

    7 maart 2025

    Sinds het begin van het jaar worden de wereldwijde beurzen gedomineerd door nieuwe koplopers. Ook in februari, met Europa en China. De prestatie van Amerikaanse aandelen blijft aarzelend en India staat onder druk.

  • Welkom in 2025: Trump en de slangenkuil

    7 februari 2025

    De Argenta-kernfondsbelegger kan weer terugkijken op een succesvolle maand. Januari had weliswaar wat rukwinden in petto, maar voor wie goed gespreid belegt, bleek de stormschade snel herstelbaar.

  • Kwartaalupdate Q4 2024: Alle ogen op de Verenigde Staten

    10 januari 2025

    Het vierde kwartaal sloot een sterk beursjaar 2024 positief af. Begin november stond in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die Donald Trump overtuigend won. Bovendien haalden de Republikeinen zowel een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat.