- Je taalkeuze wordt bewaard.
- Je kantoor wordt onthouden.
- Je sessie wordt beveiligd.
- Je krijgt de standaardversie van onze website te zien. De inhoud wordt niet aangepast aan jouw voorkeuren.
PSD2: de weg naar een open banklandschap
De termen PSD2 en ‘open banking’ klinken je misschien bekend in de oren. Maar wat is het precies? Welke invloed heeft het voor jou als klant? En waarom is de nieuwe regelgeving PSD2 er gekomen?
- PSD2 staat voor ‘Payment Services Directive II’.
- PSD2 is een Europese richtlijn die de betaalmarkt in de Europese Unie regelt en controleert.
- PSD2 zorgt voor een betere bescherming van jou als consument.
- Het doel van PSD2 is om de concurrentie op de betaalmarkt te stimuleren.
Waarom is PSD2 er gekomen?
In 2009 werd de Europese betaalrichtlijn PSD1 van kracht. Het doel van die regelgeving was om over heel Europa één wettelijk kader voor het betaalverkeer te creëren zodat in elk land dezelfde verplichtingen gelden voor betalingen. In het kader van PSD1 is bijvoorbeeld de SEPA-betaling gecreëerd.
De Europese betaalrichtlijn PSD2 gaat nog een stap verder. Het doel van PSD2 is:
- veiliger en transparanter betaalverkeer binnen Europa;
- de markt openstellen voor nieuwe aanbieders van betaaldiensten, met het oog op innovatie.
Deze wetgeving verlegt dan ook de grenzen van het klassieke bankenlandschap. Ze is van toepassing voor elk bedrijf dat je de mogelijkheid biedt om betalingen te doen of uw zichtrekeningen te consulteren.
Wat verandert er voor jou?
PSD2 heeft verschillende voordelen voor jou:
1. Transacties delen met andere partijen
De belangrijkste verandering is dat banken voortaan verplicht zijn om de transacties van zichtrekeningen met erkende derde partijen te delen als je dat zelf expliciet vraagt. ‘Open banking’ noemen we dat. Ze moeten ook betalingen met die zichtrekeningen via erkende derde partijen mogelijk maken. Met ‘erkende derde partijen’ bedoelen we bedrijven die een vergunning hebben om betalingsdiensten aan te bieden.
Daardoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld al je zichtrekeningen van al je banken in de Argenta-app samen te brengen. Zo heb je in één oogopslag een overzicht van de saldi en de historiek van al je zichtrekeningen. En kun je met al die rekeningen transacties doen. Zonder van de ene naar de andere app te gaan.
Onthoud hierbij dat jij hoe dan ook de touwtjes in handen houdt! Jij beslist zelf wie toegang krijgt tot je gegevens.
2. Meer transparantie over kosten
Dankzij PSD2 moeten aanbieders van betalingsdiensten transparant communiceren over de kosten die zij aanrekenen. Zo moeten ze jou informeren over alle kosten die zij aanrekenen op betalingen. En zij moeten dat doen voordat je een betaling uitvoert én nadat je ze hebt uitgevoerd.
3. Geen extra kosten meer
Bovendien mogen handelaars geen extra kosten meer aanrekenen voor bepaalde betaalmethodes. Een winkelier mag je bijvoorbeeld geen extra kost meer aanrekenen omdat je een klein bedrag met jouw debetkaart wilt betalen.
4. Veiligere omgeving
Met PSD2 wordt veiligheid officieel een prioriteit en zelfs een verplichting voor alle aanbieders van betalingsdiensten. Zij moeten allemaal aan dezelfde strenge regelgeving voldoen om jouw veiligheid te garanderen.
Heb je nog vragen over PSD2?
We hebben een aantal veelgestelde vragen samengebracht op een aparte pagina. Wellicht vind je daar meteen een antwoord op jouw vragen.
Meer informatie over de performantie van onze kanalen vind je in deze statistieken:
Lees ook de flyer van de Europese Commissie over ‘Uw rechten bij het doen van betalingen in Europa’.
Is er toch nog iets niet duidelijk? Neem dan gerust contact op met onze klantendienst.
Informatie voor ontwikkelaars
We hebben hoogwaardige publieke interfaces (API’s of Application Programming Interfaces) voor je ontwikkeld volgens de richtlijnen van PSD2 en het Berlin Group NextGenPSD2 framework. Als erkende derde partij kun je zowel gebruikmaken van onze uitgebreide testomgeving als toegang verkrijgen tot onze productieomgeving. Argenta kreeg van de Nationale Bank van België de toelating om zonder ‘contingency mechanism’ te werken. Onze API’s zijn van uitstekende kwaliteit dus we zijn ervan overtuigd dat je het ‘contingency mechanism’ niet nodig hebt.