Welkom in 2025: Trump en de slangenkuil

7 februari 2025

Auteur: Gerd Philippaerts, fondsbeheerder bij Argenta Asset Management 

De Argenta-kernfondsbelegger kan weer terugkijken op een succesvolle maand. Januari had weliswaar wat rukwinden in petto, maar voor wie goed gespreid belegt, bleek de stormschade snel herstelbaar.

Ondertussen is de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump ingezworen en hertekent hij na de geschiedenisboeken nu ook de atlas. De start van het Chinese ‘Jaar van de Slang’ brengt dan weer nieuwe inzichten met zich mee, maar ook een dosis onbetrouwbaarheid1. En hiermee is misschien veel, zo niet alles gezegd.

Welke koers varen we met onze investeringen? En waarom vertrouwen we veeleer op de marktinformatie dan op de slangenkronkels van de Amerikaanse Federale Reserve? Je leest het hieronder. Zoals steeds kaderen we dit alles in de economische en financiële ontwikkelingen van de afgelopen maand en bezorgen we je inkijk in de positionering van de fondsen.

Gematigd optimisme 

“As January goes, so goes the year” 

Deze beurswijsheid houdt ons voor dat januari vaak gezien wordt als een graadmeter voor de rest van het beursjaar. Dat Trump met zijn tarievenspel onmiddellijk iedereen op scherp heeft gezet, is je misschien niet ontgaan. En dat Deepseek een diepe impact had op de technologische beurswaarden werd niet geanticipeerd, maar wel gevoeld. De financiële markten zijn daarom op hun hoede voor dergelijke onverwachte bokkensprongen en worstelen met inflatie- en groeivooruitzichten.

Desalniettemin heerst er onderliggend een gematigd optimisme op de beurzen. Gedreven door een breder gedragen enthousiasme rond de Amerikaanse economie en een relatief aantrekkelijke waardering in Europa (waar het ‘Trumptarief’ reeds verrekend werd maar nog niet bekend is) was januari 2025 finaal een mooie beursmaand. 

Argenta fondsen

Wat opvalt op regionaal niveau is dat de Europese beurzen het best uit de startblokken schoten. De (voorlopige) afwezigheid van discussies over een Trumptarief speelt hier zeker een rol. Maar een sterkere dollar in het vorige kwartaal die de kwartaalresultaten in Europa zouden kunnen stutten en een soepel rentebeleid bieden hoop op betere tijden. De ‘Trump-trade’ zet zich voort nu investeerders de regio’s vermijden die hoogstwaarschijnlijk het meest zullen lijden onder zijn tarievenbeleid en zijn protectionistische visie. Canada, Mexico en China lopen in het vizier.

Onderstaande grafiek toont de uitstekende prestatie van de Europese beurs t.a.v. de andere regio’s. In januari staat ze bovenaan terwijl ze sinds de start van 2024 nog steeds onderaan bengelt. Opvallend is ook dat India het moeilijk blijft hebben om te overtuigen, terwijl de vraag naar verdere overheidsinspanningen er steeds luider klinkt, om zo het groeitempo hoog te houden. 

Januari 2025

Evolutie aandelenbeurzen in euro termen

sinds begin 2024

Evolutie aandelenbeurzen in euro termen

Het alle kanten uit springende beleid van Trump duwt zijn tegenstanders in een slangenkuil. Door de dreiging van importtarieven zal de druk om te onderhandelen zeer groot worden.  Als deze discussies lang aanhouden, kan de economische groei wereldwijd, al dan niet tijdelijk, onder druk komen te staan.  

Een techstorm: Deepseek en quantum 

Eén van de groeimotoren van de wereldwijde economie is technologie. Meer doen met minder, nauwkeuriger en sneller, noem maar op… technologie is overal. Om voorop te blijven lopen in het snelle technologielandschap van vandaag is het nodig om blijvend te innoveren. Zo ook op vlak van artificiële intelligentie (AI)2. De populariteit van AI neemt alleen maar toe, omdat het zelf dingen kan maken zoals teksten, muziek en video’s – ook wel generatieve artificiële intelligentie genoemd. 

Daarvoor is massaal veel computerkracht (quantum computing3) nodig, net als informatie (data) die ergens moet worden opgeslagen (data storage). Ook de taalsoftware en algoritmes die het werk uitvoeren zijn een belangrijke poot in het verhaal. De wereldwijde leiders in deze industrie zijn Nvidia, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta Platforms, Taiwan Semiconductor Manufacturing, ASML. Grote bedrijven met heel veel investeringscapaciteit. Maar dat deze innovatieve ontwikkelingen tijd vergen, maakte de CEO Jen-Hsun Huang van het Amerikaanse halfgeleiderbedrijf Nvidia duidelijk toen hij verkondigde dat de hype van quantum computing nog wel even (zo’n twintig jaar) op zich zou laten wachten. Het enthousiasme rond dit segment van de markt, opgebouwd rond de nieuwe Google superchip4, kelderde net als de koersen van de quantumaandelen.

En dan kwam plotseling Deepseek: een Chinees AI-bedrijf dat de industrie ontwricht met de lancering van zijn goedkope, vrij beschikbare (open source) taalmodellen en op die manier de Amerikaanse techgiganten uitdaagt. Het doet investeerders met verstomming slaan en zet hen aan tot nadenken over de rendementen in duurdere technologieën, terwijl het ogenschijnlijk makkelijk, sneller en goedkoper kan via Deepseek. Deze vaststelling liet zich voelen door scherpe koersdaling van zwaargewicht Nvidia (-16 %) waardoor de technologiesector op de beurs achterbleef.  Ook aanverwante segmenten zoals datacenters, AI-gelinkte elektronische componenten en energie-infrastructuur deelden in de klappen.

Economische sectoren

De positieve gevolgen van de AI-innovaties zullen voelbaar zijn in verschillende sectoren (communicatie, gezondheidszorg,…) wanneer toepassingen intuïtiever en gebruiksvriendelijker worden. Terwijl nieuwe ontwikkelingen binnen quantum computing en consumententechnologie (van slimme apparaten tot gepersonaliseerde gebruikerservaringen) zullen versnellen dankzij de potentiële verlaging van de ontwikkelingskost. 

Macro-economische data 

Het vertrouwen bij de inkoopdirecteuren stijgt 

De inkoopmanagers van bedrijven hebben wereldwijd eerder positieve intenties. Een cijfer boven de 50 van de ISM-index wijst op betere economische tijden en de intentie om de  inkooporders te verhogen. We zien hieronder in de grafiek aan de linkerkant dat dit nu ook het geval is in Europa. Aan de rechterkant zien we dat de Amerikaanse industriële  component (blauwe lijn) een inhaalbeweging inzet t.a.v. de dienstensector. 

Aankoopdirecteuren (PMI)
Aankoopdirecteuren (PMI/ISM)

Maar misschien belangrijker nog is de informatie die vervat zat in de publicatie die de de verhoogde amerikaanse orderactiviteit effectief weergeeft (linkergrafiek), terwijl het optimisme bij de Amerikaanse kleinere ondernemingen op de rechtergrafiek het Trump-effect weergeeft. Een duidelijke verbetering lijkt in de maak. 

US: ISM new orders
Optimisme bij kleine bedrijven

Inflatie, beleid van de centrale banken en de rente: onzekerheid troef

Het Amerikaans rentebeleid bleef in januari ongewijzigd. Het was de eerste beslissing van de centrale bank onder Trump. De nieuwe president blijft kritiek uiten op het beleid dat hij te restrictief vindt en ziet liever een andere voorzitter van de Fed. De huidige voorzitter Powell bevindt zich met andere woorden dus ook in een slangenkuil. Hij wil niet wijken en geeft geen commentaar op de ogenschijnlijke spanningen, noch op het inflationaire beleid van Trump, maar echt comfortabel is zijn positie niet. De opwaartse druk op de prijzen blijft aanhouden en het duale mandaat van de Federal Reserve, namelijk het nastreven van 2 % inflatie met behoud van een sterke arbeidsmarkt, zal een moeilijk opgave blijken in 2025.

In Powells toelichting van het beleid werd echter duidelijk dat de centrale bank geen expliciete dreiging ziet. De vermelding door Powell dat de huurprijzen geen opwaartse druk meer voelen doet de wenkbrauwen fronsen en zal met argusogen gevolgd worden. Gezien de betrouwbaarheid van de Federal Reserve sinds corona getest wordt, lijkt een nieuwe confrontatie in de maak als deze voorspellingen onder druk komt te staan. 

Om uit zijn slangenkuil gered te worden, kan Powell hopen op het excuus van het tarieven- en migratiebeleid van Trump, dat het inflatierisico opstuwt: consumptieprijzen dreigen immers omhoog te gaan, terwijl tekorten op de arbeidsmarkt druk kunnen zetten op de lonen.

Beleggers weerspiegelen deze twijfels in de verwachte inflatie voor de komende jaren, die in de Verenigde Staten sinds medio september is gestegen. Ook in januari zien we zowel in Europa als de VS een opstoot. Een handelsoorlog kan hier bijkomende druk op uitoefenen.

In Europa wordt de ECB geconfronteerd met een economische groei onder druk. De Europese centrale bank verlaagde dan ook de rente met 25 basispunten en gaf aan dat er nog ruimte is voor meer. Maar als de mondiale inflatie onder invloed van Amerikaanse protectionistische maatregelen stijgt, zal haar taak ook moeilijker worden.

Deze onzekerheden doen de obligatiemarkten worstelen met inflatie- en groeivooruitzichten. De langetermijnrente lijkt op en neer te gaan met de nieuwsflow, met een omgekeerd effect op de obligatiekoersen.

5-jaars verwachte inflatie
Overheidsobligaties

Onze positionering in de kernfondsen

Trump versus the rest of the world: de economische gegevens duiden op een gematigd groeiscenario in de Verenigde Staten. Europa blijft zwak en leeft op hoop op betere tijden.

Zelfs zonder een beleid van protectionisme, tarieven en deportaties lijkt de inflatie hoger te kruipen in de Verenigde Staten. Dat doet de obligatiemarkten aarzelen, met een aanhoudende druk tot gevolg.

De overweging in aandelen lijkt ons dan ook nog steeds gerechtvaardigd, ook al omdat de bedrijfsresultaten sterk blijven. Obligaties zijn daardoor onderwogen en nog steeds breed gediversifieerd met aandacht voor hogere rendementen.

Binnen aandelen:

Binnen aandelen handhaven wij onze overweging in Amerikaanse aandelen, maar het waarderingsverschil met Europa lijkt aantrekkelijk. Om in te spelen op beter dan verwachte prestaties van de Europese aandelen, werden de posities licht verhoogd. Ze zouden kunnen profiteren van het minder strikte rentebeleid van de ECB en van de lage waarderingen op de beurs. Wij blijven weliswaar voorzichtig ten aanzien van Europa en van China, die het risico lopen de belangrijkste doelwitten te worden van het Amerikaanse tariefbeleid.

De hoge groei in India loopt wat terug. Daarom hebben we onze posities verlaagd.

De goudprijs loopt weer op, waardoor we de relatief grote weging in aandelen van goudmijnbedrijven neutraliseerden. Deze winstname kadert binnen een meer defensieve houding ten opzichte van de goudprijs na de rally.

Binnen obligaties: 

Het toekomstige beleid van de Amerikaanse regering brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee op vlak van inflatie. In het najaar van 2024 hebben we onze posities in inflatie-gekoppelde obligaties verhoogd, ook nu in Europa. We beschouwen deze als een verzekering voor het risico dat de inflatiedruk zich in de gehele wereldeconomie zal verspreiden. De markt integreert naar onze mening dit risico op de Europese inflatie onvoldoende.

Binnen obligaties werden de ABS posities (Asset Backed Securities) bijna volledig afgebouwd. Op die manier werd de rentegevoeligheid verhoogd in de maand januari. Het aanhouden van een langere duurtijd wordt – bij stabiele rentevoeten – vandaag beter vergoed dan het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Op een selectieve manier wordt nog steeds de voorkeur gegeven aan bedrijfsobligaties boven overheidsobligaties. Die groep bevat enkele zeer specifieke niches zoals vlottende obligaties, hoogrentende obligaties en obligaties uit opkomende landen.

Conclusie

De globale macro-economische context blijft gematigd positief, maar niet zonder risico’s.  Aandelen in het algemeen gedijen goed in deze omgeving met een positieve groei in de meeste regio's. De laatste politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten hebben een duidelijke invloed gehad op de geografische en sectorale allocatie van beleggers, maar komen in grote lijnen overeen met onze huidige positionering. De tarievenoorlog kan wel verhoogde risico’s met zich meebrengen Op obligatieniveau worden de onzekerheden rond het toekomstige inflatiepad in ons beheer geïntegreerd door het gebruik van specifieke instrumenten en het handhaven van een grote diversificatie op zoek naar hogere rendementen.

Het nieuwe beursjaar is goed begonnen, maar zal ongetwijfeld bokkensprongen kennen. Onze strategie dient zich aan te passen aan de heersende windrichting, maar laat zich niet uit het lood slaan door rukwinden. Laat het gesis in de slangenkuil maar aan de anderen. 


Astrologie maakt voor alle duidelijkheid geen deel uit van onze investeringsfilosofie.

2 AI is de afkorting van ‘artificial intelligence’ (kunstmatige intelligentie). Dat is een verzamelnaam voor systemen die computers laten doen wat mensen ook kunnen, zoals leren, onthouden, herkennen en maken én conclusies trekken. 

Kwantumcomputing gebruikt kwantumfysica om problemen op te lossen met snelheden die niet mogelijk zijn met klassieke computers. Een kwantumcomputer kan veel bewerkingen tegelijkertijd en parallel uitvoeren, waardoor berekeningen miljoenen keren sneller kunnen worden uitgevoerd dan met klassieke computers.

De aankondiging van resultaten van de Willow-chip van Google deed de interesse in de technologie oplaaien. De chip deed er slechts 5 minuten over om een eenvoudige benchmarkberekening voor kwantumcomputers uit te voeren waar een standaardsupercomputer 10 septiljoen (dat is een 1 gevolgd door 42 nullen) jaar over zou hebben gedaan. (bron: The Motley 

Lees meer

  • Kwartaalupdate Q4 2024: Alle ogen op de Verenigde Staten

    10 januari 2025

    Het vierde kwartaal sloot een sterk beursjaar 2024 positief af. Begin november stond in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die Donald Trump overtuigend won. Bovendien haalden de Republikeinen zowel een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat.

  • Een eindejaarsrally, made in the USA

    6 december 2024

    De verkiezingsoverwinning van Donald Trump heeft al meteen zichtbare gevolgen: de financiële markten stemden hun gedrag tijdens de maand november af op de uitkomst van de Amerikaanse stembusslag. Trumps slogan ‘America First’ heeft geleid tot een herschikking van de investeringsstromen, ten gunste van de Amerikaanse binnenlandse economie.

  • Het beleid van Donald Trump: opportuniteiten en risico’s

    15 november 2024

    Donald Trump won vorige week overtuigend de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Republikeinen slaagden er zelfs in om een ‘clean sweep’ te behalen: een meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Dat laat Trump toe om zonder veel tegenwind zijn gewenste beleid uit te rollen.