Het beleid van Donald Trump: opportuniteiten en risico’s

15 november 2024

Auteur: Xander Michielsen, fondsbeheerder bij Argenta Asset Management

Donald Trump won vorige week overtuigend de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Republikeinen slaagden er zelfs in om een ‘clean sweep’ te behalen: een meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Dat laat Trump toe om zonder veel tegenwind zijn gewenste beleid uit te rollen. Lagere bedrijfsbelastingen, protectionisme, een strenger migratiebeleid en deregulering. In oktober en begin november rapporteerden bedrijven ook hun financiële resultaten. Die bleven relatief sterk. Door al het verkiezingsnieuws ging er weinig aandacht naar de beslissing van de Amerikaanse centrale bank om de rente opnieuw met 25 basispunten te laten dalen, maar het is wel uiterst belangrijk voor de financiële markten.

In deze update bespreken we enkele belangrijke beleidsvoorstellen van president-elect Trump. Wat zijn de risico’s? Waar liggen de opportuniteiten? En hoe is jouw fonds gepositioneerd?

Wat kan het beleid van Donald Trump betekenen?

De initiële reactie op het verkiezingsresultaat was overwegend optimistisch. De dollar apprecieerde sterk en wist de recente trend te keren. De ‘America First’-retoriek leidt tot een economisch geloof in Amerikaanse aandelen, een hogere inflatie als gevolg van het verwachte beleid, en daarmee ook een hoger renteniveau. Financiële instellingen deden het opvallend goed door de verwachte deregulering. Ook de wereldbeurzen reageerden positief op het duidelijke verkiezingsresultaat, al ontstond er nadien toch twijfel op de Europese beurs.

Hieronder bespreken we de voor ons belangrijkste pijlers van het Trump-beleid. Dat houdt risico’s in, maar biedt op sommige vlakken ook unieke investeringsopportuniteiten.                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Belastingsverlagingen

Een belastingenverlaging voor bedrijven is één van Trumps stokpaardjes. In 2017 voerde zijn administratie al een verlaging door tot 21 %. Trump wil nu mogelijk de volgende stap zetten, met een verlaging tot 15 %. Aangezien de Democraten weinig weerwerk kunnen bieden, is de kans op slagen groter. Een belastingtarief van 15 % zou een gigantische boost betekenen voor de bedrijfswinsten en bijgevolg ook de aandelenkoersen.

Zo’n belastingverlaging moet natuurlijk gefinancierd worden en zou de hoge schuldgraad van de Verenigde Staten nog verder de hoogte in jagen. De schuldenberg wordt al jaren als onhoudbaar omschreven. Het wegvallen van een belangrijk deel van de inkomsten riskeert de kredietwaardigheid en financiële positie van de Verenigde Staten negatief te beïnvloeden. In januari 2025 moet het schuldenplafond opnieuw worden verhoogd om de zogenaamde ‘fiscal cliff’ te vermijden. Aangezien de Republikeinen overal een meerderheid hebben, mag die beslissing geen groot probleem vormen.

De Verenigde Staten was al de meest performante markt. Een verdere belastingverlaging zou een sterke boost betekenen voor de aandelenmarkt. We vangen dit scenario op door het grootste gewicht aan te houden in Amerikaanse aandelen, een positionering die werd versterkt tijdens de maand oktober.

Migratiebeleid

Trump speelde tijdens zijn campagne in op ontevredenheid bij een deel van de Amerikaanse burgers over (illegale) immigratie. Hij wil die beperken door de grens volledig af te sluiten. Hij spreekt zelfs over deportaties van mensen die al lang in de Verenigde Staten wonen en werken.

Economisch gezien is dat geen goede zaak. Amerika heeft migranten nodig om de arbeidsmarkt te ondersteunen. Ze doen vaak jobs die de Amerikanen niet meer willen doen, tegen lage lonen. Als de immigratie te hard wordt afgeremd, of zelf teruggedraaid, zullen er te weinig werknemers zijn voor een heel aantal jobs. Dit is niet alleen negatief voor de economische groeiverwachtingen. Het leidt ook tot meer krapte op de arbeidsmarkt, wat meer looninflatie zou betekenen. Bijkomend moet het tekort worden opgevangen door Amerikanen met hogere loonsverwachtingen. Een te agressief beleid zou dus nieuwe druk zetten op de inflatie. Maar Trump beloofde ook om de inflatie te beperken, dus zal hij zich misschien moeten beperken tot symbolische en gematigde plannen (bv. inzetten op tijdelijke werkvisa) om de arbeidsmarkt niet te verstoren.

Een toenemende inflatiedruk zou ook opnieuw opwaartse druk zetten op de rente. En de centrale bank zou worden gehinderd in haar monetaire versoepeling. Dergelijke opwaartse rentedruk is negatief voor obligaties.

Het is mogelijk dat er toch een genuanceerd plan wordt voorgesteld, maar we zijn ons bewust van de risico’s. We vangen dit risico op door inflatie-gelinkte Amerikaanse overheidsobligaties aan te houden voor één derde van de Treasuries. Deze obligaties (of TIPS) beschermen de obligatieportefeuille tegen hogere inflatieverwachtingen en bewegen in lijn met de verwachte inflatie. De kans op hogere rente als gevolg van hogere inflatie is toegenomen. Als gevolg werden ook nominale Amerikaanse overheidsobligaties verkocht om aandelen bij te kopen. Aandelen zijn over het algemeen beter gewapend tegen een omgeving waarbij de inflatie opnieuw toeneemt.

Protectionisme

Donald Trump pleit voor hogere importtarieven. Hij wil zo de Amerikaanse industrie en haar arbeiders beschermen. Importtarieven zijn echter een belemmering voor de vrije handel en hebben zo goed als altijd een negatieve impact op de economie in haar geheel. Het gevaar bestaat dat er nieuwe handelsoorlogen ontstaan, waarbij landen elkaar bestoken met hogere tarieven. De plannen voor hogere importtarieven zijn het meest uitgesproken tegenover China: Trump stelt voor om Chinese goederen 60 tot 100 % te belasten. Ook Europa en de rest van de wereld zou voor bepaalde goederen 10 tot 20 % importtarief moeten betalen. Uiteindelijk zal dit tot meer inflatie leiden en zal de Amerikaanse consument daar het slachtoffer van zijn. 

Hoe positioneren wij ons ten opzichte van dit risico? Zoals eerder aangegeven beleggen we vooral in de Verenigde Staten. Een belangrijk deel van onze thematische beleggingen bestaat uit kleine en middelgrote ondernemingen die actief zijn binnen de Verenigde Staten. Dat type bedrijven kan genieten van een lagere concurrentiegraad tegenover geïmporteerde goederen. Daarnaast vermijden we de Chinese aandelenmarkt vandaag bijna volledig. De Chinese economie is zeer afhankelijk van export. Hogere handelstarieven zouden de reeds fragiele economie verder vertragen. Binnen Europa vermijden we bijvoorbeeld autoproducenten, omdat deze sector extra gevoelig is voor tarieven ter bescherming van de ‘interne Amerikaanse markt’.  De inflatiedruk die het gevolg is van tarieven vangen we op door inflatie-gelinkte Amerikaanse overheidsobligaties aan te houden voor één derde van de Treasuries (zie immigratiebeleid). 

Deregulering

Trump wil de regelgeving voor banken en andere financiële instellingen zoveel mogelijk beperken. Minder strikte regels kunnen banken winstgevender maken, omdat ze dan minder (kostelijk) kapitaal moeten aanhouden. Hogere interestvoeten, als gevolg van mogelijke beleidsbeslissingen, in combinatie met een oplopende rentecurve leiden er ook toe dat het positieve verschil tussen financieringskosten en opbrengsten voor de banken toeneemt. 

Banken en financiële bedrijven vormen samen iets meer dan 16 % van de aandelenportefeuille van de kernfondsen en bestaan voornamelijk uit de grotere Amerikaanse banken, aangevuld met regionale banken. Daarnaast is er ook een plaats weggelegd voor financiële innovatieve bedrijven en verzekeraars. 

In de schaduw van de presidentsverkiezingen

Bedrijfsresultaten

Naast al het nieuws over de presidentsverkiezingen vielen er de afgelopen weken ook bedrijfsresultaten op te tekenen. Die blijven over het algemeen robuust en onderstrepen vooral de sterkte van de Amerikaanse economie, waar de actuele cijfers de verwachtingen opnieuw voor meer dan 70 % van de publicaties konden overtreffen. De sterkte van de Amerikaanse economie werd bevestigd door een afnemende inflatie, sterke consumptie en een sterke jobmarkt. De beurzen hadden hierdoor al een goed momentum tijdens de maand oktober. De overduidelijke keuze voor Trump leidde tot een sterke ‘risk-on’-beweging, die het momentum van aandelen verder versterkte.

Current quarters earnings season report - USD

FED verlaagde opnieuw de rente

In de week van de verkiezingen verlaagde de Amerikaanse centrale bank (Fed) opnieuw de rente met 25 basispunten. Dit werd door de markt verwacht en ingeprijsd, maar er werd amper aandacht aan gegeven. De kans is groot dat de onzekerheid over het rentepad de komende maanden opnieuw zal toenemen door de plannen van Donald Trump. Het aantal verwachte renteverlagingen in 2025 nam opnieuw af als anticipatie op hogere inflatie. Dat had ook een impact op de langetermijnrente: die nam toe en was negatief voor Amerikaanse overheidsobligaties. Dit werd grotendeels gecompenseerd door een appreciatie van de dollar. 

Verwachte beleidsrente FED

Conclusie

Het Trump-effect op de Amerikaanse economie zal nog moeten blijken en zal afhangen van de nuance binnen het beleid dat hij wil gaan voeren. De positionering van de kernfondsen is hierop voorbereid. Voor elk scenario zijn er opportuniteiten die kunnen worden benut en risico’s die worden gemitigeerd. Onze beleggingsportefeuille blijft steeds breed gespreid met vandaag een tilt richting aandelen waarbij een soft landing nog steeds het verwachte scenario is. Het obligatiegedeelte bevat naast overheidsobligaties ook bedrijfsobligaties, obligaties met variabele rente, hoogrentende obligaties en obligaties uit de groeilanden. Op deze manier verhogen we het lopende rendement, terwijl we ook een bredere risicospreiding toepassen.

Lees meer

  • Kwartaalupdate Q3 2024: De bullmarkt is intact

    11 oktober 2024

    De obligatiemarkten liepen dit kwartaal voorop, maar ook de aandelenbeurzen blijven nog steeds in stierenmodus. De markten beleefden de zomermaanden echter tussen hoop en vrees: mindere economische cijfers uit de VS deden de vrees voor een wereldwijde economische vertraging toenemen, wat begin augustus leidde tot een tuimeling van de aandelen.

  • De terugkeer van de rollercoaster

    5 september 2024

    De wereldwijde aandelenmarkten waren gedurende augustus onderhevig aan hoge volatiliteit. Hernieuwde zorgen over de Amerikaanse groei gecombineerd met technische factoren en beperkte liquiditeit leidden tot een scherpe daling, gelukkig gevolgd door een solide herstel.

  • Van inflatievrees naar groeizorgen

    9 augustus 2024

    De rente daalde wereldwijd door de lagere inflatiecijfers en groeiverwachtingen. Obligaties konden profiteren van een toegenomen kans op rentedalingen. Het was ook een bewogen maand voor aandelen: er waren hogere marktschommelingen als gevolg van een marktrotatie, waarbij grotere techaandelen massaal werden verkocht.