- Je taalkeuze wordt bewaard.
- Je kantoor wordt onthouden.
- Je sessie wordt beveiligd.
- Je krijgt de standaardversie van onze website te zien. De inhoud wordt niet aangepast aan jouw voorkeuren.
Beleggen in onzekere tijden: een kwestie van kalm blijven en slim spreiden
Laatst bijgewerkt: 03.04.2025 | ⏱ 4 minuten
De wereldeconomie is vandaag erg onvoorspelbaar. Wat is de impact van de handelstarieven van de VS? Hoe evolueert de situatie in Oekraïne of Gaza? Welke uitdagingen staan Europa nog te wachten?
In onzekere tijden is het verleidelijk om als belegger impulsieve beslissingen te nemen. Reden te meer om je goed te informeren en kalm te blijven. Vermijd de 5 emotionele valkuilen hieronder en focus je op een slimme spreiding van je beleggingen.

5 emotionele valkuilen voor beleggers
- Angst voor verlies: Je beleggingen zien stijgen voelt fantastisch. Maar ze zien dalen? Dat doet pijn. Laat je niet te snel verleiden om je beleggingen te verkopen wanneer de markt daalt. Want zo mis je mogelijke herstelkansen. Een voorbeeld? Tijdens de financiële crisis van 2008 verkochten veel beleggers hun aandelen toen de markt daalde. En zo misten ze het herstel dat in de jaren daarna volgde. Praat met je beleggingsadviseur voordat je actie onderneemt.
- De vloek van informatie: Als je probeert rekening te houden met alle informatie die op je afkomt, loop je vast. En dat kan leiden tot impulsieve beslissingen. Focus op betrouwbare bronnen, vermijd sensatiebeluste media en kijk altijd naar de lange termijn. Of kies voor een fonds. Dan hoef je zelf niet op zoek te gaan in die overvloed aan informatie, maar doen experten dat voor jou.
- Overmoed: Je hebt geen glazen bol als belegger. Overschat je eigen vermogen om de markt te voorspellen niet, maar vertrouw op de expertise van professionals. Zeker als je denkt dat je een unieke kans hebt ontdekt op basis van de informatie die je hebt. De markt wordt beïnvloed door zoveel factoren, dat het moeilijk is om consistent juiste voorspellingen te doen.
- Hebzucht: Als de markt langdurig stijgt, is het aanlokkelijk om meer risico’s te gaan nemen. In de bullmarkt van de afgelopen jaren hebben sommige beleggers meer risico genomen dan hun profiel toestaat, en dat kan leiden tot grote verliezen wanneer de markt corrigeert. Blijf dus trouw aan je beleggingsprofiel en temper je enthousiasme.
- Kuddegedrag of FOMO (Fear Of Missing Out): Als je de massa volgt, volg je mogelijk ook hun slechte timing of verkeerde beslissingen. Beoordeel elke belegging op basis van je eigen risicoprofiel en doelen. Kijk maar naar de gekte over cryptomunten
en meme-aandelen
: ze trekken veel beleggers aan, maar ze kunnen net zo snel dalen als ze stijgen.
Focus op tijd, niet op timing
Niemand kan de markt perfect timen. Geduld is vaak de beste strategie. Het is statistisch aangetoond dat het een enorme invloed op je rendement heeft als je de 10 beste handelsdagen van het jaar mist. Die volgen vaak kort na een correctie of een terugval. Houd je beleggingen dus aan als het even slechter gaat, in plaats van impulsief te verkopen.
Voorbeeld: wat als je aankoopt en de markt sterk begint te dalen?
We kijken voor dit voorbeeld even terug naar de marktsituatie van 2008 tot 2024. De financiële crisis van 2008 was een van de ‘slechtste’ aankoopmomenten van de laatste 50 jaar. Stel dat je in 2007 aandelen kocht voor 1.000 euro in de wereldaandelenindex. Dan evolueerde je belegging in de jaren na de aankoop zo:
- 31 december 2008: In het jaar na je aankoop zakte de waarde van de belegging met 39,1 %. Je belegging was op dat moment dus nog 580 euro waard.
- 31 december 2013: Na de dip van de beurs kwam er een stelselmatig herstel. 6 jaar na je aankoop haalde je daardoor een rendement van 11 % of 1,7 % per jaar. Dus zelfs als je je aandelen op het slechtst mogelijke moment aankocht, hield je na 6 jaar toch een positief rendement over.
- 31 december 2014: 7 jaar na je aankoop had je een rendement van 30 %, wat neerkomt op 3,8 % per jaar.
- 31 december 2024: Eind 2024 landde je uiteindelijk op een rendement van ongeveer 230 % of 7 % per jaar.

Let wel, de berekening in dit voorbeeld houdt geen rekening met eventuele instapkosten en taksen. Rendementen uit verleden zijn ook geen garantie voor de toekomst.
Tip: informeer je via de juiste kanalen
Wil je meer weten over wat er op de financiële markten gebeurt? Kies dan voor professionele informatiebronnen. Lees bijvoorbeeld het beleggingsnieuws van de fondsbeheerders van Argenta.
Spreid je risico in een fonds
Door te beleggen in een fonds, kies je voor diversificatie en verminder je het risico van individuele beleggingen. Een fonds bestaat uit een mix van aandelen en obligaties, verspreid over verschillende regio’s en sectoren. Soms bestaat een fonds uit tientallen of zelfs honderden beleggingen. Dat zorgt voor meer stabiliteit en minder volatiliteit. Want als 1 belegging van de 100 het even slechter doet, voel je dat amper.
Als je bij Argenta belegt in een fonds, heb je trouwens nog een extra voordeel: je krijgt de expertise van de fondsenbeheerders van Argenta Asset Managers erbij. Zij volgen de markten elke dag op en passen de fondsen aan op basis van wat ze zien. Hun doel? Op de lange termijn een zo hoog mogelijk rendement behalen.
De beste belegger houdt emoties onder controle
De fondsbeheerders van Argenta Asset Management volgen de markten dagelijks op en passen de fondsen aan in functie van de marktomstandigheden. Hun doel is om op een consistente manier de fondsen te beheren. Ze proberen voor elke belegger op termijn een zo hoog mogelijk rendement te genereren in functie van de beleggingsfilosofie van elk fonds. Ze hebben daarvoor de nodige kennis en expertise.
Meer weten?
Wil je graag meer weten over beleggen? Neem gerust contact op met een Argenta-kantoor bij jou in de buurt. We geven je graag advies.
Beleggingsplan
Met het beleggingsplan van Argenta beleg je vanaf 25 euro per maand. Zo bouw je op jouw tempo een kapitaal op. En als je wilt kan dat zelfs helemaal automatisch. Zo hoef je er zelf niet aan te denken.