- Je taalkeuze wordt bewaard.
- Je kantoor wordt onthouden.
- Je sessie wordt beveiligd.
- Je krijgt de standaardversie van onze website te zien. De inhoud wordt niet aangepast aan jouw voorkeuren.
Je eerste huis kopen in 6 stappen
Laatst bijgewerkt: 12-10-2022 | ⏱ 4 minuten
Hoe je het ook draait of keert, de aankoop van een huis of appartement brengt heel wat zoekwerk en administratie met zich mee. En dan hebben we het nog niet over het financiële deel gehad. Huizen bezichtigen, bieden, hypotheek regelen, … Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Maar geen paniek! Wij helpen je alvast op weg met een overzichtelijk stappenplan.
Misschien droom je van een villa met een zwembad. Maar is dat ook realistisch? Bepaal op voorhand je budget zodat je meteen in de juiste prijscategorie kunt zoeken. Je kantoor helpt je daar graag bij:
- Hij maakt het volledige kostenplaatje op voor je aankoop: aankoopprijs, registratierechten, attestkosten, notariskosten, onroerende voorheffing, verbouwingskosten... Hij houdt ook rekening met eventuele fiscale voordelen of premies.
- Daarnaast bekijkt hij samen met jou je inkomsten en uitgaven om te bepalen hoeveel je elke maand kunt aflossen.
- Hij legt je uit welke soorten leningen er bestaan en welke lening het best bij jouw past.
Zo krijg je een duidelijk beeld van het volledige financiële plaatje voor jouw droomwoning. Met die informatie kun je gericht op zoek gaan naar de woning die past bij jou en je budget.
Voor je in het wilde weg begint te zoeken, is het cruciaal dat je goed weet wat je wilt. Denk dus goed na over deze vragen:
- Welke stijl zoek je?
- Hoeveel slaapkamers heb je nodig?
- Hoe energiezuinig moet de woning zijn?
- Wil je een tuin of terras?
- Ben je bereid om te verbouwen of renoveren?
- In welke regio wil je wonen?
Zodra je weet wat je precies wilt, kun je op immosites zoeken en prijzen vergelijken. Zo weet je hoe de huizenmarkt eruitziet en sta je sterker bij onderhandelingen over de vraagprijs.
Spot je een woning die aan jouw criteria voldoet? Maak een afspraak met de eigenaar of makelaar voor een bezoek aan de woning. Bereid je goed voor. Vraag naar de vaste kosten, de EPC-waarde en de gebruikte isolatiematerialen. Heb je je droomwoning gevonden en wil je een bod doen? Ga niet overhaast te werk. Bezoek de woning nog een tweede keer als dat mogelijk is. Neem bijvoorbeeld iemand mee die wat meer technische kennis of ervaring heeft. Hij of zij ziet misschien gebreken die je zelf over het hoofd zag in al je enthousiasme.
Je bent niet verplicht om de vraagprijs te bieden. Zijn er bijvoorbeeld gebreken aan het huis? Of worden er in de buurt gelijkaardige woningen tegen een lagere prijs verkocht? Gebruik dat gerust als argument om een lager bod te verantwoorden. Het is gangbaar om als openingsbod 10 % onder de vraagprijs te bieden.
Doe je bod schriftelijk. Zo is er later geen verwarring mogelijk. Soms gebeuren biedingen 'onder gesloten omslag'. Dan komen alle geïnteresseerden op een vastgelegd moment naar de woning kijken. Nadien kunnen ze vóór een afgesproken tijdstip hun bod letterijk op een papier in een gesloten omslag afgeven aan de eigenaar of makelaar. De eigenaar beslist op basis van de biedingen wie de woning koopt.
Zodra je bod aanvaard wordt door de verkoper, ben je verplicht om door te gaan met de aankoop. Trek je je bod terug in, om welke reden dan ook, dan is de kans groot dat je een schadevergoeding moet betalen van zo'n 10 % van de aankoopprijs.
Ben je enthousiast maar wil je nog iets checken of wil je het even laten bezinken? Vraag de verkoper of je een optie kunt nemen op de woning. Dan engageert de verkoper zich om de woning gedurende een bepaalde tijd aan niemand anders te verkopen. Let wel, dit is een geste van de verkoper, geen verplichting.
Tip: heb je nog geen definitief voorstel van een bank voor een hypothecaire lening? Vermeld bij je schriftelijk bod het krijgen van een hypothecaire lening als opschortende voorwaarde. De koop gaat dan alleen door als je een lening krijgt bij de bank.
Nadat je bod schriftelijk of mondeling wordt aanvaard, is het tijd om alles in een wettelijk document te gieten: het compromis of de voorlopige verkoopovereenkomst. Laat je niet misleiden door het woord ‘voorlopig’, deze overeenkomst is wel degelijk bindend. Bij het ondertekenen van het compromis moeten deze documenten beschikbaar zijn:
- Bodemattest
- Een EPC-attest
- Keuringsattest elektriciteit
- Stedenbouwkundige inlichtingen
- Postinterventiedossier
- Asbestattest (verplicht vanaf 23 november 2022)
Meer weten over de verplichte documenten?
Als koper kan je ook al gevraagd worden een deel van de vraagprijs te betalen (een voorschot). Meestal bedraagt dit zo’n 10% van de aankoopprijs. Dit voorschot wordt op een rekening bij de makelaar of notaris gezet, en wordt dus niet rechtstreeks aan de verkoper betaald.
Nadat jullie het compromis hebben ondertekend, heb je maximum vier maanden waarbinnen de akte moet worden verleden, wat wil zeggen dat jullie bij een notaris de akte zullen overlopen en ondertekenen. Contacteer je notaris en geef de overeengekomen datum waarop de akte zal worden ondertekend door aan je bank. Die bezorgt alle nodige info rechtstreeks aan de notaris en schrijft ook het geld voor de woning over voordat de akte wordt verleden.
Na het ondertekenen zal je ook de sleutels van het huis in ontvangst mogen nemen en… ben je officieel eigenaar van je eigen woning! Proficiat!
Meer weten?
Ben je van plan een huis of appartement te kopen? Neem gerust contact op met een Argenta-kantoor bij jou in de buurt. We geven je graag advies.
Hypothecaire lening van Argenta*
Een woning kopen of bouwen? Ontdek de hypothecaire lening van Argenta. Een woonkrediet op maat van jouw droomwoning.
* Kredietvorm: hypothecair krediet met onroerende bestemming met zekerheid, onderworpen aan boek VII (titel 4, hoofdstuk 2) van het Wetboek van Economisch Recht. Kredietgever: Argenta Spaarbank nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen, RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen, btw BE 0404 453 574. Onder voorbehoud van aanvaarding door Argenta Spaarbank nv en wederzijds akkoord.