- Je taalkeuze wordt bewaard.
- Je kantoor wordt onthouden.
- Je sessie wordt beveiligd.
- Je krijgt de standaardversie van onze website te zien. De inhoud wordt niet aangepast aan jouw voorkeuren.
Waarop letten als je een gemeenschappelijke rekening opent?
Laatst bijgewerkt: 01.07.2024 | ⏱ 2 minuten
Je woont samen met je partner of een vriend en deelt kosten zoals huur of boodschappen. Je spaart samen met je zus voor een gezamenlijke vakantie. Je spaart samen met je partner voor een verbouwing. Het zijn maar enkele van de situaties waarin een gemeenschappelijke rekening handig is. Maar zo’n rekening kan ook tot discussies leiden. Daarom zetten we enkele aandachtspunten voor jou op een rij.
Je wilt een gemeenschappelijke betaal- of spaarrekening openen, maar welke? Hou bij je keuze rekening met wat jullie belangrijk vinden. Bijvoorbeeld:
- Heb je toegang tot internetbankieren of een app?
- Kun je meer dan één debetkaart krijgen voor de gemeenschappelijke betaalrekening?
- Kun je één of meer kredietkaart(en) aanvragen voor de betaalrekening?
- Hoeveel betaal- of spaarrekeningen mag je openen? (bijvoorbeeld een gemeenschappelijke en twee individuele voor elk van jullie)
- Welke types spaarrekeningen zijn er?
Hou niet alleen rekening met de voordelen, maar ook met de nadelen. Zo rekenen sommige banken kosten aan voor het beheer van de rekening. Die kunnen hoog oplopen, zeker als je meerdere rekeningen hebt. Denk daarbij ook aan je persoonlijke rekeningen.
Goede afspraken maken goede vrienden. Zeker als je een gemeenschappelijke rekening hebt.
- Spreek af wie welk bedrag op de gemeenschappelijke rekening zet.
- Spreek af met welke regelmaat je het afgesproken bedrag overschrijft.
- Hou allebei je inkomsten en uitgaven in het oog. Je bent samen verantwoordelijk voor de rekening. Dat geldt ook bij een negatief saldo op een gemeenschappelijke betaalrekening. Wie de schuld heeft gemaakt, maakt daarbij niet uit.
Daarnaast moet je beslissen of je al dan niet allebei toestemming moet geven bij het uitvoeren van verrichtingen. Er zijn twee mogelijkheden:
- Gezamenlijke toestemming: voor iedere verrichting moeten jullie allebei je toestemming geven.
- Wederzijdse volmacht: je kunt allebei afzonderlijk verrichtingen uitvoeren.
Meer weten
Neem contact op met een Argenta-kantoor bij jou in de buurt. We geven je graag advies op maat van jouw persoonlijke situatie.
Een spaarrekening openen via de app
Ben je feitelijk of wettelijk samenwonend of gehuwd en is die relatie bij Argenta geregistreerd? Dan kun je samen een spaarrekening openen via jullie Argenta-app.