Start met pensioensparen

Hoe vroeger je start, hoe sneller fiscaal voordeel

Bekijk samen met jouw kantoorhouder hoe jouw pensioenspaarplan eruit kan zien. Vul het formulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

Door dit formulier te versturen, geef je Argenta informatie die gebruikt wordt om contact met jou op te nemen en je beter van dienst te zijn. Meer informatie vind je in het privacybeleid van Argenta.

Fiscaal voordeel

Je geniet nu al van een belastingvoordeel tot 30 %.

Spaarpotje

Je bouwt een mooi spaarpotje op.
Daar pluk je later de vruchten van.

Je kiest zelf hoeveel je spaart

Sparen1 voor je pensioen kan met een fonds of een verzekering. Samen bekijken we welke formule bij je past.

Waarom pensioensparen?

  1. Het wettelijk pensioen ligt lager dan het inkomen dat je verdient als je werkt. Het is dan ook verstandig om een extra spaarpotje op te bouwen. Zo kun je ook na je pensioen van het leven genieten en kun je onvoorziene kosten opvangen. Maak best nu al werk van dat extra spaarpotje. 

  2. Je krijgt nu al een fiscaal voordeel 

Pen­si­oen­spa­ren = extra ka­pi­taal + be­las­ting­ver­min­de­ring

Wanneer starten met pensioensparen?

Je start best zo vroeg mogelijk met pensioensparen. Want hoe vroeger je start, hoe groter het kapitaal dat je opbouwt. Pensioensparen is een ideale manier om dat extra kapitaal op te bouwen. Als je aan pensioensparen doet kun je bovendien nu al een belastingvermindering genieten.

Hieronder zie je hoe je gespaarde kapitaal evolueert als je elk jaar het fiscaal maximum spaart en een gemiddeld jaarlijks rendement van 5 % behaalt2/3.

Jaarlijks 1.050 euro sparen

Zonder pensioensparen 20 jaar pensioensparen 30 jaar pensioensparen 40 jaar pensioensparen
€ 0 35.894 euro 71.720 euro
130.184 euro

Jaarlijks 1.350 euro sparen

Zonder pensioensparen 20 jaar pensioensparen 30 jaar pensioensparen 40 jaar pensioensparen
€ 0 46.149 euro 92.211 euro 167.380 euro

Belangrijk:

Kies je voor het verhoogd fiscaal maximum van 1.350 euro? Spaar dan zeker niet minder dan 1.260 euro. 
Als je minder dan 1.260 euro spaart, levert dat een kleiner fiscaal voordeel op dan wanneer je 1.050 euro spaart.

Bij pensioensparen zijn er diverse kosten en taksen van toepassing.

Hoeveel moet ik sparen?

Je kiest zelf hoeveel je spaart en of je spaart dat jaar.

Heb je de financiële ademruimte om 1.350 euro te sparen? Dan raden we aan om deze optie te kiezen. Zo bouw je een grotere spaarpot op en krijg je een groter fiscaal voordeel. Heb je nog meer ruimte? Dan kun je ook langetermijnsparen overwegen. 

Heb je deze ruimte niet? Spaar dan wat mogelijk is. Zodat je op je pensioenleeftijd een mooi potje gespaard hebt en kan genieten van een fiscaal voordeel. Je kunt een bedrag kiezen tussen 0 en 1.050 euro..

  • Je kiest elk jaar opnieuw wat je doet.
  • Wil je elk jaar 1.350 euro sparen? Dan moet je die keuze elk jaar opnieuw doorgeven.
  • Je kunt ook werken met een automatische storting naar je pensioenplan.
  Maximumbedrag Belastingvermindering
Standaard fiscaal maximum4 Je spaart tot maximum 1.050 euro per jaar.  Je kunt een belastingvermindering van 30 % (+gemeentebelasting) van de stortingen genieten.
Verhoogd fiscaal maximum4 Je spaart meer dan 1.050 euro per jaar, met een maximum van 1.350 euro. Je kunt een belastingvermindering van 25 % (+ gemeentebelasting) van de stortingen genieten.

Welke formules zijn er?

Pensioenspaarfondsen

  • Het rendement is variabel. Het hangt af van de prestaties van het onderliggende fonds. Je krijgt mogelijk een hoger rendement dan met een pensioenspaarverzekering.

Pensioenspaarverzekeringen

  • Het rendement is vast. Je kiest voor zekerheid.

De eenvoudigste manier om pensioensparen te openen?

Via de Argenta-app. In een paar klikken open je een pensioenspaarfonds: ga in de Argenta-app naar Producten > Sparen & Beleggen > Pensioensparen.

Disclaimer

1 Met de term 'sparen', gebruikt op deze webpagina, bedoelen we een belegging in een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering.

2 Bij de berekening van het nettorendement werd rekening gehouden met de lopende kosten en de anticipatieve heffing op 60 jaar. Deze fiscale regeling is van toepassing op particulieren die in België wonen. Ze hangt af van de individuele situatie van elke belegger en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn. 

3 Voor de simulatie gaan we uit van een belegging via een pensioenspaarfonds met een gemiddeld rendement van 5 % (bron: bankshopper). Het effectieve rendement bij een pensioenspaarfonds is niet gegarandeerd. Het hangt o.a. af van het moment van de storting en de marktomstandigheden. Deze simulatie biedt geen enkele garantie voor het effectieve rendement in de toekomst. Het werkelijke rendement kan in realiteit hoger of lager liggen dan de weergegeven simulatie.

4 De bovenstaande informatie is gebaseerd op de juridische en fiscale situatie in België op 1 januari 2025.