Kwar­taalup­da­te Q2 2022

7 juli 2022

Auteur: Giel Maris, fondsbeheerder bij Argenta Asset Management

Het tweede kwartaal werd gekenmerkt door een bovengemiddelde volatiliteit met zowel dalingen op de aandelen- als op de obligatiemarkt. Tal van onzekerheden en risico’s staken de kop op. Heeft het inflatiespook zijn piek bereikt? Hoeveel renteverhogingen gaan de centrale banken nog doorvoeren? Kunnen de bedrijfsresultaten standhouden, wetende dat een vertraagde economische groei en een zeer laag niveau van consumentenvertrouwen is bereikt? Ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de lockdowns in China bleven de gemoederen bedaren.

Meer nieuws en uitleg over de recente dynamiek op de markten, en ook over de bestaande risico’s voor je beleggingen en hoe wij de kernfondsen in dit opzicht positioneren kun je lezen in volgende hoofdstukken.
 

  • Financiële markten

    De markten kenden de voorbije maanden een bovengemiddelde volatiliteit met dagelijkse schommelingen van meer dan 2 %.

  • Inflatie: de gemeenschappelijke, wereldwijde vijand

    Een uitgebreid hoofdstuk zal besteed worden aan inflatie. Dit fenomeen is namelijk allesbepalend voor het beleid van de centrale banken, de rentevoeten, de verwachte economische groei en bedrijfswinsten, het consumentenvertrouwen en het beurssentiment.

  • Scherpe reactie van rentevoeten

    De stijging veroorzaakt door de centrale banken

  • Het spel van voorspellingen

    Ook de markten zien deze signalen en maken een inschatting hoeveel en hoe snel de renteverhogingen zullen worden voortgezet door de centrale banken.

  • Beheerbeslissingen

    De aandelenmarkt weerspiegelt niet de huidige staat van de economie, maar tracht vooruit te kijken met een bijzonder oog voor de verwachte rentevoeten, de risicopremies (de extra vergoeding voor het nemen van aandelenrisico) en de toekomstige bedrijfswinsten.

Conclusie

De turbulente periode zet de economie onder druk met omwentelingen in de inflatie, rentevoeten en economische groei. De korte termijn is vandaag bezaaid met onzekerheden en verrassingen. De angst voor een recessie is toegenomen. De geloofwaardigheid van de centrale bank is geschaad, mogelijk permanent. En de grootste onzekerheid blijft dat de kritische vragen zich buiten de controle van het monetaire beleid bevinden. Hoe wordt het conflict in Oekraïne opgelost, met welk effect op de materiaal- en energieprijzen? En zal China met nieuwe stimuleringsmaatregelen uit zijn door covid veroorzaakte vertraging tevoorschijn komen, of zal het een langzamere groei accepteren? 

Niemand kent de antwoorden op die vragen met zekerheid. Daarom moet hier doorheen gekeken worden met een blik op langere termijn. Wat we weten, is dat op lange termijn investeren in aandelen altijd een goede oplossing is gebleken en dat de stijgende rentevoeten ook het rendement van obligaties opnieuw in de positieve zone hebben gebracht. 

We loodsen de portefeuille doorheen deze periode met veel zorgvuldigheid en zonder de markt exact te proberen voorspellen. Een breed gediversifieerde portefeuille afgestemd op het risicoprofiel van de klant is vandaag, de beste oplossing. We positioneren ons in de overtuigingen die zich op de langere termijn kunnen laten gelden zoals de groeiende investeringsthema’s en kwalitatieve bedrijven.

Lees meer

  • Een economie in beweging

    10 juni 2022

    De beurs kijkt altijd vooruit, doorheen de waan van de dag, naar hoe een nieuw evenwicht in de toekomst kan gevonden worden. De verwachtingen voor de rentevoeten en hoe bedrijven de komende maanden en jaren zullen varen, bepalen de beurswaarden. Daarom kenden we in ernstige fasen van covid sterke heroplevingen van de beurs.

  • Video: Hoe beleggen in moeilijke tijden?

    8 juni 2022

    In de video-updates zoomen de fondsbeheerders van Argenta Asset Management in op belangrijke onderwerpen uit de financiële wereld. In dit filmpje vertelt Xander je hoe je best belegt in moeilijke tijden.

  • Turbulente beleggingsmarkt? Wees gerust, je belegging is in goede handen

    7 juni 2022

    Hoge inflatie, het conflict Rusland-Oekraïne, centrale banken die noodgedwongen moeten ingrijpen: we beleven turbulente tijden. Al die gebeurtenissen beïnvloeden ook de financiële markten. Toch is er geen reden om je beleggingen te verkopen.