Hoe voorkom je vochtschade aan je woning?

Laatst bijgewerkt: 01.09.2024 | 2 minuten

Hoe herken je vochtproblemen?

Vochtplekken op binnenmuren zijn makkelijk te spotten. De verflaag brokkelt af, het behang raakt los, er tekenen zich zoutkringen met een witte poederlaag af op de muur en vaak ontstaat er ook schimmelvorming. Op buitenmuren zie je meestal een witgrijze of lichtgroene aanslag.

Er zijn drie belangrijke oorzaken: opstijgend vocht (vanuit de grond), condensatievocht (ontstaat binnenin de woning) en doorslaand vocht (afkomstig van buiten de woning). We zetten hier enkele oplossingen op een rij.

1. Opstijgend vocht

Vocht dat via de grond opstijgt behandel je door:

  • de muur te injecteren met een vochtwerende gel (aanbrengen in gaten die je 20 centimeter boven de vloer boort).
  • het onderste deel van de muur (20 à 30 centimeter boven de vloer) weg te kappen en te vervangen door een waterdichte vochtkering.

2. Condensatievocht

De voornaamste oplossing in dit geval: beter ventileren. Open de ramen vaker, of plaats ventilatieroosters in de ramen. Tip: je voorkomt veel problemen dankzij de mechanische ventilatiesystemen die zijn verplicht bij nieuwbouw en grondige renovatie.

3. Doorslaand vocht

Vocht dat de woning binnendringt via barstjes in de buitengevel, kan na verloop van tijd vochtplekken op de binnenmuren veroorzaken.

Als het probleem niet ernstig is, kun je de gevel bespuiten met een kleurloos waterafstotend middel. Bij zware aantasting is een gevelrenovatie aangewezen.

Last van een waterlek?

Snel handelen is de boodschap. Volg dit stappenplan:

  1. Sluit de elektriciteit en watertoevoer af
  2. Dweil het overtollige water op, of vang het op
  3. Zoek de bron van het lek

Kun je de bron van het lek niet vinden? Neem contact op met je verzekeraar: die kan een gespecialiseerd bedrijf langssturen om het probleem te lokaliseren. De meeste brandverzekeringen dekken deze ingreep én de herstellingskosten.

Tip: beter voorkomen dan genezen

Vochtproblemen pak je best zo snel mogelijk aan. Ze beginnen vaak onschuldig, maar kunnen op termijn grote schade veroorzaken.

In de meeste gevallen kun je alleen een beroep doen op je brandverzekering voor vochtproblemen waarop je zelf geen invloed hebt, zoals een plots lek in de waterleiding. Voor gebreken aan de woning die je had kunnen voorkomen, komt een brandverzekering normaal gezien niet tussen: controleer zeker de algemene voorwaarden van je contract. Door je woning goed te onderhouden en op tijd te renoveren, kun je dus veel problemen voorkomen.

Meer weten?

Renovatielening*

Let op, geld lenen kost ook geld.

*Kredietvorm: lening op afbetaling op basis van het Wetboek Economisch Recht Boek VII. Kredietgever: Argenta Spaarbank nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen, RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen, btw BE 0404 453 574. Onder voorbehoud van aanvaarding door Argenta Spaarbank nv en wederzijds akkoord.