- Je taalkeuze wordt bewaard.
- Je kantoor wordt onthouden.
- Je sessie wordt beveiligd.
- Je krijgt de standaardversie van onze website te zien. De inhoud wordt niet aangepast aan jouw voorkeuren.
Vijf redenen om je woning energiezuiniger te maken
Laatst bijgewerkt: 03.06.2024 | ⏱ 2 minuten
Je huis of appartement renoveren om het energiezuiniger te maken loont: je krijgt een lagere energiefactuur. Maar er zijn nog vijf andere redenen waarom renoveren een goed idee is.
1. Renovatieverplichting van de Vlaamse Overheid
Sinds 1 januari 2023 geldt er een renovatieverplichting voor eengezinswoningen en appartementen. Koop je een huis of appartement met energielabel E of F? Dan moet je het renoveren zodat het energielabel D of beter krijgt.
De renovatie moet binnen vijf jaar na de aankoop gebeuren:
- De termijn van vijf jaar start op de datum waarop de authentieke akte verlijdt. Als de akte bijvoorbeeld op 1 februari 2023 verlijdt, moet de woning voor 1 februari 2028 gerenoveerd zijn.
- Als je het vooropgestelde label niet tijdig behaalt, kun je een administratieve geldboete van 500 tot 200.000 euro krijgen. Er wordt dan een nieuwe termijn opgelegd om het label te behalen.
Wist je dit?
De gemiddelde Belg stoot elk jaar 1.400 kg CO2 uit voor de verwarming van zijn woning. In Zweden is dat maar 25.9 kg CO2.
Waarom deze verplichting?
De Europese Unie wil de CO2-uitstoot drastisch verminderen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Zo draagt Europa bij aan het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. 21 % van de totale Belgische CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door residentiële gebouwen. Daarom moeten alle woningen in Vlaanderen tegen 2050 een EPC-label A hebben. Die evolutie naar A zal stap voor stap doorgevoerd worden.
Vandaag voldoet maar 8 % van de woningen aan deze norm. De gemiddelde EPC-waarde van woningen in Vlaanderen is E.
2. Kopers houden rekening met energiezuinigheid
Wie een woning koopt, houdt daarbij steeds meer rekening met de energiezuinigheid en de EPC-waarde. Veel kopers zien ertegen op om zelf te renoveren. Je woning verkopen zal dus waarschijnlijk vlotter gaan met een goed EPC-label.
3. Je woning behoudt haar waarde
Volgens de Nationale Bank van België zal de marktwaarde van energieverslindende woningen wellicht onder druk komen te staan, terwijl energiezuinige woningen erg gegeerd zullen zijn. Het prijsverschil tussen energiezuinige en slecht geïsoleerde woningen wordt jaar na jaar groter. En dat verschil zal de komende jaren nog groter worden, waarschuwen de economen van de Nationale Bank.
Vorig jaar liep het prijsverschil tussen een woning met een goede energiescore (EPC 150) en een woning met een ‘normale’ score (EPC 350) al op tot gemiddeld 18 %. Dat blijkt uit een onderzoek van ERA en UA waarbij gelijkaardige huizen op dezelfde locatie vergeleken werden. Een energiezuinig huis wordt dus verkocht voor een prijs die gemiddeld 18 % hoger ligt dan die van een doorsnee huis.
Daarnaast ziet de Nationale Bank dat huizen die slechter scoren dan de ‘normale’ score fors goedkoper zijn en verwacht dat die tendens de komende tijd nog sterker zal worden. De energieprijzen maken zuinige woningen nóg aantrekkelijker voor kandidaat-kopers. Niet-optimaal gerenoveerde woningen worden minder interessant.
4. Renoveren zorgt voor meer wooncomfort
Je goed voelen in je eigen woning en voldoende comfort hebben, is belangrijk. Als je je woning isoleert verbruik je minder energie en krijg je een lagere energiefactuur, zonder in te boeten op comfort. Integendeel. Door te renoveren blijft het in de winter overal lekker warm in huis en in de zomer hou je de hitte makkelijker buiten.
5. Je ecologische voetafdruk wordt kleiner
Het grootste deel van je energieverbruik is toe te schrijven aan het verwarmen en koelen van je woning. Renoveer je jouw woning tot een energiezuinige woning? Dan stoot ze veel minder CO2 uit. Zo verminder je jouw persoonlijke ecologische voetafdruk en draag je een steentje bij tot een duurzame wereld.
Meer weten?
Je woning energiezuiniger maken, loont. Stel je renovatieplannen dus niet uit. Neem contact op met een Argenta-kantoor bij jou in de buurt. We geven je graag informatie op maat van jouw persoonlijke situatie.
Renovatielening*
Met een (ecologische) renovatielening financier je je plannen zonder je spaargeld te moeten aanspreken.
*Kredietvorm: lening op afbetaling op basis van het Wetboek Economisch Recht Boek VII. Kredietgever: Argenta Spaarbank nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen, RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen, btw BE 0404 453 574. Onder voorbehoud van aanvaarding door Argenta Spaarbank nv en wederzijds akkoord.