- Je taalkeuze wordt bewaard.
- Je kantoor wordt onthouden.
- Je sessie wordt beveiligd.
- Je krijgt de standaardversie van onze website te zien. De inhoud wordt niet aangepast aan jouw voorkeuren.
Stormschade en je autoverzekering: waarvoor ben je verzekerd?
Laatst bijgewerkt: 09.08.2024 | ⏱ 2 minuten
Raakte je auto beschadigd tijdens een storm, hagelbui of overstroming? Daar dient je autoverzekering voor. Stormschade valt onder de dekking ‘natuurkrachten’ van je gedeeltelijke omnium of volledige omnium. Hier lees je alles wat je moet weten over schade aan je auto door een storm.
Waarvoor ben je verzekerd bij stormschade?
Heb je een standaardverzekering Burgerlijke aansprakelijkheid, maar geen (gedeeltelijke) omnium voor je auto? Dan ben je alleen verzekerd voor schade aan derden en dus geen eigen schade zoals door een storm.
Kun je dan helemaal geen kosten terugkrijgen? Dat hangt ervan af. Als de storm officieel erkend wordt als natuurramp, kun je onder bepaalde voorwaarden rekenen op een schadevergoeding via het Rampenfonds.
Wanneer komt je omniumverzekering in actie?
Zodra je meldt dat er stormschade aan je auto is, controleert je verzekeraar of er inderdaad een storm was op het moment dat je auto beschadigd werd en in de buurt van waar dat gebeurde. Sommige verzekeraars gebruiken daarvoor de definitie van het KMI voor ‘stormwind’.
Stormschade is bijvoorbeeld:
- Je auto staat geparkeerd tijdens de storm en loopt schade op door een hagelbui.
- Er valt een boomtak op je auto.
- Een pan van een dak in goede staat valt op je auto door een rukwind.
Een gedeeltelijke omnium dekt alleen directe schade zoals in deze voorbeelden. Een volledige omnium dekt ook indirecte schade. Bijvoorbeeld: je was aan het rijden tijdens een storm en verloor de controle over het stuur, waardoor je tegen een geparkeerde auto reed. Een volledige omnium dekt dan ook de schade aan de geparkeerde auto.
Hoe vergoedt je verzekeraar stormschade aan je auto?
De vergoeding bij stormschade verloopt op dezelfde manier als bij schade door een ongeval. Het grote verschil? Bij schade die je zelf veroorzaakt hebt, is er meestal een vrijgesteld bedrag dat je verzekering niet terugbetaalt. Bij stormschade door natuurkrachten is er geen vrijstelling. Je verzekeraar betaalt je de kosten van de stormschade dus volledig terug.
- Is de weg versperd of ligt er een omgewaaid voorwerp op je auto, zoals een boom of paal? Bel dan de brandweer om de weg vrij te maken.
- Wordt je auto naar de garage gesleept? Breng je verzekeraar dan op de hoogte. Sleepkosten zitten vaak in je verzekering vervat.
- Maak foto’s en meld de schade zo snel mogelijk bij je omniumverzekeraar.
Heb je geen omniumverzekering, maar is de storm officieel erkend als natuurramp?
- Neem contact op met het Rampenfonds Vlaanderen, Calamités naturelles Wallonie of Algemene rampen Brussel.
- Dien je schadeclaim in binnen de drie maanden na publicatie van de erkende storm in het Belgisch Staatsblad. Vaak voorziet de regio waar de ramp plaatsvond (Vlaanderen, Wallonië of Brussel) een online aanvraagformulier voor je schadeclaim.
Meer weten?
Neem gerust contact op met een Argenta-kantoor in jouw buurt. We geven je graag advies en bezorgen je een voorstel op maat.
Verzeker je goed
Autorijden en een goede autoverzekering* gaan hand in hand. Want als er ondanks al je voorzorgen toch iets gebeurt, ben je maar beter goed verzekerd.
*De polis Autoverzekering van Argenta Assuranties nv is een autoverzekering. Meer informatie vind je in het informatiedocument over het verzekeringsproduct.