Stormschade en je autoverzekering: waarvoor ben je verzekerd?

Laatst bijgewerkt: 09.08.2024 | 2 minuten

Blauwe auto met schade door een gevallen boom

Waarvoor ben je verzekerd bij stormschade?

Heb je een standaardverzekering Burgerlijke aansprakelijkheid, maar geen (gedeeltelijke) omnium voor je auto? Dan ben je alleen verzekerd voor schade aan derden en dus geen eigen schade zoals door een storm.

Kun je dan helemaal geen kosten terugkrijgen? Dat hangt ervan af. Als de storm officieel erkend wordt als natuurramp, kun je onder bepaalde voorwaarden rekenen op een schadevergoeding via het Rampenfonds.

Wanneer komt je omniumverzekering in actie?

Zodra je meldt dat er stormschade aan je auto is, controleert je verzekeraar of er inderdaad een storm was op het moment dat je auto beschadigd werd en in de buurt van waar dat gebeurde. Sommige verzekeraars gebruiken daarvoor de definitie van het KMI voor ‘stormwind’.

Stormschade is bijvoorbeeld:

  • Je auto staat geparkeerd tijdens de storm en loopt schade op door een hagelbui.
  • Er valt een boomtak op je auto.
  • Een pan van een dak in goede staat valt op je auto door een rukwind.

Een gedeeltelijke omnium dekt alleen directe schade zoals in deze voorbeelden. Een volledige omnium dekt ook indirecte schade. Bijvoorbeeld: je was aan het rijden tijdens een storm en verloor de controle over het stuur, waardoor je tegen een geparkeerde auto reed. Een volledige omnium dekt dan ook de schade aan de geparkeerde auto.

Hoe vergoedt je verzekeraar stormschade aan je auto?

De vergoeding bij stormschade verloopt op dezelfde manier als bij schade door een ongeval. Het grote verschil? Bij schade die je zelf veroorzaakt hebt, is er meestal een vrijgesteld bedrag dat je verzekering niet terugbetaalt. Bij stormschade door natuurkrachten is er geen vrijstelling. Je verzekeraar betaalt je de kosten van de stormschade dus volledig terug.

Meer weten?

Verzeker je goed