Op reis met je lief, vrienden of alleen? Dit mag je niet vergeten

Laatst bijgewerkt: 21.10.2021 | 3 minuten

Eindelijk is het zover: tijd voor vakantie! Met deze tips vertrek je perfect voorbereid. En vermijd je vervelende toestanden.

  1. Zet genoeg geld op je betaalrekening
  2. Activeer je debetkaart
  3. Maak een SOS-​lijst
  4. Zorg ervoor dat je verzekerd bent
  5. Denk ook aan cash geld
  6. Laat het thuisfront weten waar je naartoe gaat
Zet genoeg geld op je betaalrekening

Al scoorde je super goedkoop vervoer, ter plaatse heb je ook geld nodig. Het hotel of de camping betalen, terrasje doen, hapje eten, shoppen, uitgaan, … Op reis geef je al snel een pak meer uit dan thuis.

Zet daarom een deel van je gespaarde centen op je betaalrekening. In je reisgids vind je meestal wel een gemiddeld dagbudget voor je bestemming. Vind je niets in je gids? Budget Your Trip verzamelde info van ervaren reizigers over de hele wereld. Je vindt er per land de dagelijkse kosten voor een laag, gemiddeld en hoog budget.

Heb je tijdens de reis toch nog extra budget nodig? Dan schrijf je ter plaatse gewoon wat geld over van je spaarrekening naar je betaalrekening via je bankapp. 

Activeer je debetkaart

Geld op je betaalrekening is één, maar je moet er natuurlijk ook bij kunnen. Zorg dus eerst en vooral dat je een geldige debetkaart op zak hebt. Binnen Europa betaal je normaal gezien overal vlotjes met je debetkaart. Zoek je het verder weg? Dan moet je je kaarten even activeren voor de regio waar je heen gaat. Om veiligheidsredenen is je debetkaart standaard geblokkeerd voor gebruik buiten Europa. 

Extra tip

Ben je Argenta-klant? Stel je debetkaart eenvoudig open via de Argenta-app.

Maak een SOS-​lijst

Uiteraard red jij het prima in je eentje, maar je weet maar nooit. Er bestaat altijd een kans dat je bestolen wordt, dat je vlucht wordt afgelast, dat je een been breekt, of dat de natuur met een orkaan een stokje steekt voor je strandvakantie. Nog lastiger wordt het als je niet weet met wie je contact moet opnemen voor hulp. Noteer dus de belangrijkste noodnummers op een papiertje dat je altijd bij je hebt en zet ze in je smartphone:

  • Je ouders, familieleden of andere noodcontacten (als er echt iets is, horen zij dat te weten)
  • De Belgische ambassade op je bestemming (voor wanneer je je identiteitsdocumenten kwijt bent)
  • Je mutualiteit en/of verzekeraar (voor medische kwesties)
  • Je bank en/of Card Stop (Ben je Argenta-klant? Dan kun je je verloren of gestolen debetkaart en kredietkaart blokkeren via de Argenta-app). 
  • Je verzekeringsmaatschappij voor verzekeringskwesties
  • Je vliegmaatschappij en/of je reisbureau (voor afgelaste vluchten en problemen met je hotel)
Zorg ervoor dat je verzekerd bent

Kom je in een van de hierboven vermelde situaties terecht? Dan is een goede verzekering (annulatie en reisbijstand) geen overbodige luxe. 

De voornaamste medische kosten krijg je binnen de EU vergoed op vertoon van je Europese ziekteverzekeringskaart. Die bewijst dat je in orde bent met de Belgische ziekteverzekering en haal je gratis af bij je ziekenfonds (of bestel je online). Heb je de kaart niet bij? Dan word je beschouwd als privépatiënt en kunnen de kosten hoog oplopen. Raadpleeg voor je vertrekt altijd best eerst je ziekenfonds voor meer informatie over welke kosten al dan niet gedekt zijn.

Denk ook aan cash geld

Reis je naar een exotische bestemming buiten de EU? Tegenwoordig betaal je bijna overal ter wereld gewoon met je debet- of kredietkaart. Toch is een beetje cash handig. Voor de bus bijvoorbeeld, of een klein hongertje. Je kunt op verschillende manieren aan vreemde valuta geraken:

  • Je wisselt euro’s om bij een wisselkantoor, maar daar betaal je bijna altijd een commissie.
  • Je haalt ter plaatse cash af aan een automaat. Let wel, ook daarvoor betaal je afhankelijk van je bank extra kosten.
Laat het thuisfront weten waar je naartoe gaat

Je ouders zullen een pak geruster zijn als ze weten waar je uithangt. Want je weet maar nooit … Doe hen een plezier en vertel hen je bestemming, hoe lang je weg bent en wat je reisroute ongeveer is. Op een extra goed blaadje staan? Stuur op geregelde tijdstippen even een berichtje. Dat kost jou niks – gratis wifi is een wereldwijd basisrecht, toch? – en bespaart het thuisfront een hoop gepieker. Doen!

Een uitgebreid verzekeringspakket in het Gold-pakket

* Meer informatie over de voorwaarden, uitsluitingen en beperkingen van het verzekeringspakket gekoppeld aan het Gold-pakket, vind je in de algemene voorwaarden van de verzekering met polisnummer 8700008038, onderschreven door Argenta Spaarbank nv, bij Europ Assistance, erkend door de Nationale Bank van België onder het nummer 0888.