Checklist voor een zorgeloze reis

Laatst bijgewerkt: 18.06.2024 | 5 minuten

Heerlijk ontspannen aan het zwembad, een actieve citytrip of een avontuurlijke vakantie in de natuur. Ook jij kijkt wellicht elk jaar uit naar je welverdiende vakantie. Maar wat als er tijdens je vakantie iets misloopt? Als je je goed voorbereidt, hoef je je daar geen zorgen over te maken. Zeker als je naar het buitenland vertrekt, sta je best op voorhand even stil bij een aantal praktische zaken. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rij.

Betalen in het buitenland

Voorzie een beetje cash geld voor kleine aankopen zoals een busticket of een drankje. Maar neem best niet te veel cash geld mee. In de meeste landen kun je makkelijk betalen of geld afhalen met je debetkaart en je kredietkaart.

Betalen met debetkaart

Je kunt je debetkaart standaard alleen binnen Europa gebruiken. Vergeet dus niet om ze te activeren voor de regio waar je heen gaat als je buiten Europa reist. Dat kun je makkelijk zelf doen via internetbankieren of je bankapp. Als je binnen Europa reist, is dat niet nodig.

Betalen met kredietkaart

Kredietkaarten worden wereldwijd aanvaard en kunnen nuttig zijn als extra betaalmiddel. Bovendien worden de uitgaven met je kredietkaart pas later afgerekend. Zorg wel dat er voldoende reserve op je betaalrekening staat bij de afrekening.

Card Stop

Bewaar het nummer 078 170 170 in je gsm. Als je je kaarten verliest, kun je ze meteen blokkeren door naar Card Stop te bellen. Ook in het buitenland kun je je debet- of kredietkaart snel en eenvoudig zelf blokkeren in je bankapp.

Verzekeringen

Bijstandsverzekering

Een bijstandsverzekering voor personen is een aanvullende dekking op de bijstand van je ziekenfonds. Ze vergoedt onder andere de repatriëringskosten en de verblijfs- en reiskosten van een naast familielid.

Met een bijstandsverzekering voor je auto kun je dan weer rekenen op hulpverlening bij een ongeval of pech met je wagen. Afhankelijk van de voorwaarden wordt de auto ter plaatse hersteld, krijg je tijdelijk een vervangwagen of betaalt de verzekering een retourticket zodat je terug thuis geraakt.

Rechtsbijstandsverzekering

Met een rechtsbijstandsverzekering kun je ook in het buitenland rekenen op juridische en administratieve bijstand.

Diefstalverzekering

Sommige diefstalverzekeringen vergoeden de schade als gevolg van een diefstal met geweld of bedreiging in het buitenland. Zo ben je altijd beschermd, waar je ook gaat.

Familiale verzekering

Stel: je bent op vakantie in Spanje. Je kinderen spelen op het strand en maken per ongeluk een scheur in de parasol van de Duitsers die naast je liggen.

Geen nood, daar dient je familiale verzekering voor. Ook op vakantie is je gezin daarmee verzekerd bij schade door jouw fout of nalatigheid, of door een van je inwonende gezinsleden.

Risicosporten

Als je voor een actieve vakantie kiest, hou er dan rekening mee dat je verzekering niet alle sporten dekt. Voor sporten met extra veel risico zoals bergbeklimmen, parapente, rafting of skiën buiten piste sluit je best een aanvullende verzekering af. Vaak kan dat ter plaatse.

Vraag raad aan je verzekeraar. Hij kan je de verzekeringen aanraden die passen bij jouw reisplannen.

Reisdocumenten

Voor heel wat landen volstaat je identiteitskaart, maar soms heb je andere of bijkomende documenten nodig om het land binnen te mogen. Bijvoorbeeld een reispaspoort, een inentingsbewijs of een extra toestemming.

Als er minderjarige kinderen meereizen, kijk dan zeker ook na of zij een paspoort of identiteitskaart nodig hebben.

Op de website van Buitenlandse Zaken vind je alle nodige informatie over je bestemming.

Gezondheid

Denk aan een reisapotheek om kleine kwaaltjes meteen te behandelen. Je apotheker kan je daarover advies geven.

Vergeet je Europese ziekteverzekeringskaart niet als je in de Europese Unie reist. Die kun je aanvragen bij je mutualiteit. Zo hoef je ter plaatse niet alle medische kosten te vergoeden of krijg je ze bij terugkeer makkelijk terugbetaald. Let wel, je ziekenfonds dekt niet alle kosten van een eventuele ziekenhuisopname in het buitenland. Een hospitalisatieverzekering is uitgebreider en dekt meestal wel alle kosten.

Betalen of geld afhalen in het buitenland met een Argenta-bankkaart

Ben je in een land binnen de SEPA-zone*?

Betaal je in euro?

Dan zijn er geen extra kosten verbonden aan de betaling. Het maakt daarbij niet uit of je betaalt met je debet- of kredietkaart.

Wil je cash geld afhalen in euro?

Gebruik dan best je debetkaart om cash geld af te halen. Zo betaal je geen extra kosten. 

Betaal je in een andere munteenheid dan euro? 

Gebruik dan best je kredietkaart. Voor de betaling op zich betaal je dan geen extra kosten. Wel betaal je een wisselkoersmarge. Dat is een percentage op het betaalde bedrag. Voor betalingen met een kredietkaart is die wisselkoersmarge lager dan met een debetkaart. Ook geld opnemen in een vreemde munt is daardoor goedkoper met je kredietkaart dan met je debetkaart.

Kun je bij een betaling in een land waar de euro niet de lokale munteenheid is, kiezen om te betalen in euro of in de lokale munt?

Dan kies je best voor de lokale munt. Zo weet je zeker welke kosten je betaalt, namelijk die vermeld in de tarieflijst. Als je voor betalen in euro kiest, betaal je een kost voor het omrekenen naar euro. Die is vaak minder transparant en hoger.

Ben je in een land buiten de SEPA-zone*?

Dan zijn er kosten verbonden aan elke transactie met je debet- of kredietkaart. Gebruik het best je kredietkaart, want dan geldt een lagere wisselkoersmarge.

Enkele voorbeelden:

  • Spanje: voor betalingen maakt het niet uit of je je debet- of kredietkaart gebruikt. Voor geldopnames gebruik je best je debetkaart.
  • Verenigd Koninkrijk: gebruik best overal je kredietkaart voor betalingen en geldopnames.
  • Verenigde Staten: gebruik best overal je kredietkaart.

* De SEPA-zone omvat alle lidstaten van de Europese Unie en onder andere IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Monaco, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland. Bekijk hier de volledige lijst.

Meer weten?

Pakketten

Wij maken het je graag gemakkelijk. Je betaalrekening, debetkaart en eventuele kredietkaart combineer je in een van onze pakketten.