Thema: veiligheid

Auteur: Argenta Asset Management-expert

​Beleggen in veiligheid: daar zit toekomst in

Veiligheid is vandaag een belangrijk thema voor regeringen, bedrijven en particulieren. Van internetveiligheid , beveiliging van gebouwen, consumentenbescherming tot de veiligheid op de openbare weg: de focus op veiligheid biedt interessante groeiperspectieven. 

Dunne grens tussen digitale en fysieke veiligheid

Om het overzicht in dit brede thema te bewaren, maken we een onderscheid tussen digitale en fysieke veiligheid. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want de grenzen tussen het internet en de fysieke wereld vervagen. Het ‘Internet of Things’ verbindt alledaagse fysieke voorwerpen in een digitaal netwerk en laat ze met elkaar gegevens uitwisselen.Daarnaast hebben de covid-pandemie en de thuiswerkomgeving voor veel bedrijven, een al snelgroeiende verschuiving naar de cloud, versneld. Bovendien heeft de uitrol van 5G, AI en de verspreiding van Internet of Things-gerelateerde apparaten veel nieuwe wegen van kwetsbaarheid geopend. Hiervoor moeten nieuwe en innovatieve technologieën worden geïmplementeerd om apparaten, thuiswerkende werknemers en gevoelige informatie te beschermen.

Digitale veiligheid

Cyberveiligheid en cybercriminaliteit

  • Onze wereld is steeds meer verbonden. Dat vraagt constante verbeteringen op het vlak van cyberveiligheid om bedreigingen te kunnen afwenden.
  • Een netwerk is maar zo sterk als zijn zwakste schakel. Gespecialiseerde bedrijven moeten dus elk stukje netwerk beschermen. Daar komt heel wat bij kijken: firewalls, cloudbeveiliging, antivirusdetectie en viruspreventie, data-encryptie, smartphonebeveiliging, e-mailbeveiliging, transactiebeveiliging, …  
  • Cybercriminaliteit is verantwoordelijk voor financiële diefstal, creëert onderbroken bedrijfsprocessen en vraagt om hersteloperaties. Denk maar aan virussen die computersystemen van particulieren, ziekenhuizen en bedrijven gijzelen voor losgeld. Wereldwijd blijven de kosten van cybercriminaliteit toenemen

Preventieve beschermingsmaatregelen

  • Naast de kosten van cybercriminaliteit zijn er de kosten van preventieve beschermingsmaatregelen. Ook die stijgen exponentieel.
  • Apparaten die met elkaar verbonden zijn, moeten preventief beveiligd worden. Want eenmaal een toestel op een netwerk is aangesloten, kan het aangevallen worden.
  • Door de snelle evolutie van het ‘Internet of Things’  worden steeds meer slimme apparaten met draadloos internet met elkaar verbonden. Ze communiceren met elkaar en met ons. Computers kleiner dan een korrel zand kunnen zowat overal ingebracht worden. Ze kunnen chemische stoffen in materialen of mensen meten. Zo signaleren ze problemen in de gezondheidszorg, logistiek en in andere domeinen.

Beveiligen van klantengegevens

  • Gegevens van klanten, vaak opgeslagen in de cloud, zijn kostbaar voor bedrijven, maar er zijn ook veiligheidsverplichtingen. 
  • De Europese GDPR-regelgeving verplicht bedrijven om te weten waar zij hun klantgegevens opslaan en om die gegevens beter te beveiligen. Ze moeten hun klanten ook verwittigen als zij hun gegevens verzamelen en hen waarschuwen als ze gestolen worden. Daardoor is het veiligheidsbudget van internationale bedrijven toegenomen.

Fysieke veiligheid

We willen veilig naar een concert gaan en veilig het vliegtuig nemen. Banken willen dat bankautomaten beveiligd zijn tegen vandalisme en criminelen. De datacenters en servers die zorgen voor een vlotte data-uitwisseling en voor de cloudopslag moeten ook fysiek beveiligd worden.

Het hoeft dus niet te verbazen dat ook de fysieke veiligheidsuitgaven groeien, naar verwachting met 10 % per jaar. Dat is een veelvoud van de totale wereldgroei. Ook dit domein biedt dus beleggingsskansen. We lichten enkele takken toe. 

Toegangscontrole en bewaking

  • Deze takken beschermen tegen criminaliteit, rampen, ongelukken, brand of milieuschade.
  • Toegangscontrole omvat onder andere (digitale) sloten, omheiningen, biometrische toegang (bv. via vingerafdrukken of irisscans) en toegangspassen. 
  • Bewaking omvat digitale camera’s, alarmsystemen, warmtesensoren, bewegingssensoren en rookdetectors. 
  • De toename van het aantal terroristische aanslagen zorgt voor verscherpte veiligheidsmaatregelen op luchthavens. Er wordt meer geïnvesteerd in toegangscontrole, cybersecurity, perimeterveiligheid, screening en bewaking. Investeringen in de infrastructuur zoals de zelfscanapparaten zijn er ook op gericht om de wachttijden van de bezoekers te verlagen om zo de veiligheid te verhogen.

Transport

Een andere niche binnen de veiligheidsthematiek is transport. Vliegtuigen, treinen en wagens worden meer en meer uitgerust met sensoren die bijdragen tot de veiligheid. Slijtage wordt preventief gesignaleerd en botsingen worden voorspeld en vermeden. Dit is een formidabele groeiopportuniteit voor leveranciers van veiligheidsuitrustingen over de hele wereld. 

Smart cities

  • Smart cities zijn steden die volop inzetten op het ‘Internet of Things’. Connecties tussen verschillende objecten op verschillende locaties binnen een stad zorgen voor nieuwe processen. 
  • Personendata kunnen de dienstverlening sterk verbeteren, maar dat moet samengaan met een doortastende bescherming van de privacy. 
  • Nummerplaatherkenning, gsm-tracking, digitale camera’s en allerlei sensoren kunnen samen zorgen voor een vlotte verkeersdoorstroming. Autobestuurders worden naar de juiste parking geleid, dynamische snelheidsbeperkingen verlagen de kans op kop-staartbotsingen bij file. Snelle en gerichte ingrepen zijn mogelijk in geval van crisis. 

Reglementering en testing

Tot slot is er een sterke trend naar reglementering en testing rond bedrijfsveiligheid en voedselveiligheid. Tot dit thema behoren onder meer bedrijven die actief zijn in veiligheidsuitrustingen zoals helmen en beschermende kledij en bedrijven die kwaliteitstesten uitvoeren op voedsel en geneesmiddelen. 

Conclusie

Het veiligheidsthema is een positief verhaal. De groeiperspectieven zijn gunstig in een wereld die steeds complexer, meer verbonden en dus ook kwetsbaarder wordt. 

Veiligheid blijft daarom een belangrijk accent binnen de kernfondsen. Spreiding is echter cruciaal in een goed gebalanceerde beleggingsportefeuille. Dit is wat we doen in de kernfondsen van Argenta waarin het gewicht van elk thema actief beheerd wordt. Je vindt het gewicht van de veiligheid-aandelen in de fondsen in de maandelijkse Infofiche van de kernfondsen.