- Je taalkeuze wordt bewaard.
- Je kantoor wordt onthouden.
- Je sessie wordt beveiligd.
- Je krijgt de standaardversie van onze website te zien. De inhoud wordt niet aangepast aan jouw voorkeuren.
Beleggen: een kwestie van tijd en spreiding
Laatst bijgewerkt: 01.12.2023 | ⏱ 4 minuten
De financiële markten evolueren voortdurend. Er zijn ook verschillende factoren die een invloed hebben op die markten, zoals de COVID-19-pandemie of de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Daardoor is het niet altijd vanzelfsprekend om het hoofd koel te houden als je belegt. Toch kan beleggen lonen, als je het op de juiste manier aanpakt.
Focus op tijd, niet op timing
Niemand weet wanneer de beurzen een tijdelijk hoogte- of dieptepunt bereiken. Zelfs fondsbeheerders kunnen dat niet voorspellen. Tijdens een recessie maken veel bedrijven vaak minder winst en dalen de koersen vaak fors. Maar de beurzen lopen vaak vooruit op de economische omstandigheden, zowel in positieve als negatieve zin. Zo herstellen de beurzen vaak al wanneer de economie en de cijfers van bedrijven nog geen vooruitgang boeken. Meestal lopen ze een zestal maanden voor op de economie.
Je kunt dus nooit exact op een hoogtepunt verkopen of op een dieptepunt aankopen. Timing heeft meer te maken met geluk dan met kennis. Geduld is de beste tactiek, dat is al vaak bewezen. Denk maar aan de voorbije jaren:
- Tot 2022 maakten we enkele sterke beursjaren mee. We zijn dan al snel geneigd om te denken dat er een hoogtepunt in zicht is. Maar ook eind 2019 dachten veel beleggers dat er een hoogtepunt in zicht was. Toch steeg de wereldaandelenindex in 2020 nog met zo’n 15 % en in 2021 met 21 %.
- Omgekeerd panikeren beleggers ook al eens bij een sterke volatiliteit en dalende markten zoals in 2022. Maar de beste beursdagen volgden in het verleden bijna altijd onmiddellijk na de slechtste beursperiodes. Het is vaak dan ook verstandiger om niet aan de zijlijn te gaan staan, maar op je plaats te blijven. De zijlijn kost je meestal meer rendement.
Voorbeeld: wat als je aankoopt en de markt sterk begint te dalen?
We baseren ons in dit voorbeeld op de reële marktsituatie van 2008 tot 2021. We gaan terug naar het ‘slechtste’ aankoopmoment in de laatste 50 jaar. Stel: je belegde 1.000 euro in de wereldaandelenindex op het hoogtepunt voor de crisis in 2008. Dan evolueerde je belegging in de jaren na de aankoop zo:
31.12.2008
🢃
In het jaar na je aankoop zakte de waarde van de belegging met 39,1 %. Je belegging was op dat moment dus nog 580 euro waard.
31.12.2013
🢃
Zes jaar na je aankoop zou je, na een stelselmatig herstel, een rendement van 11 % of 1,7 % per jaar halen. Dus zelfs als je destijds op het slechtst mogelijke moment aankocht, hield je na zes jaar toch een positief rendement over.
31.12.2014
🢃
Zeven jaar na je aankoop had je een rendement van 30 %, wat neerkomt op 3,8 % per jaar.
31.12.2022
Eind 2022 landde je uiteindelijk op een rendement van ongeveer 124,5 % of 5,5 % per jaar.
Let wel, de berekening in dit voorbeeld houdt geen rekening met eventuele instapkosten en taksen. Rendementen uit verleden zijn ook geen garantie voor de toekomst.
Beleg in een fonds om het risico te spreiden
Beleggen in één aandeel is een groot risico. Het bedrijf kan jarenlang geweldig presteren, maar er kunnen altijd onvoorziene zaken gebeuren die je hele belegging onderuithalen en je met zware verliezen opzadelen. En dan hebben we het nog niet over een eventueel faillissement.
Het voordeel van beleggen in een fonds
Door te beleggen in een fonds (een groep van veel aandelen en/of obligaties) beperk je de invloed van één individuele belegging. Een fonds kan bestaan uit tientallen of honderden beleggingen, gespreid over diverse regio’s, sectoren en thema’s. De invloed van elke individuele belegging op het fonds is dus beperkt.
De koers van het fonds kan tussentijds wel stijgen of dalen (volatiliteit). Daardoor kan je belegging op een bepaald moment meer of minder waard zijn. Beleggen doe je dus best met geld dat je lang genoeg kunt missen. Hou altijd voldoende reserve opzij voor onvoorziene uitgaven of omstandigheden. Zo heb je het geld van je belegging niet onmiddellijk nodig en kun je wachten op een herstel en vertrouwen op de beleggingsexperten die het fonds in goede banen leiden.
Drie redenen om je beleggingen te spreiden
- Je loopt minder risico dan bij een individuele aandelenportefeuille.
- Je portefeuille heeft minder last van volatiliteit.
- Spreiding kan zorgen voor gemoedsrust.
Vertrouw op de expertise van de fondsbeheerders
De fondsbeheerders van Argenta Asset Management volgen de markten dagelijks op en passen de fondsen aan in functie van de marktomstandigheden. Hun doel is om op een consistente manier de fondsen te beheren. Ze proberen voor elke belegger op termijn een zo hoog mogelijk rendement te genereren in functie van de beleggingsfilosofie van elk fonds. Ze hebben daarvoor de nodige kennis en expertise.
Meer weten?
Wil je graag meer weten over beleggen? Neem gerust contact op met een Argenta-kantoor bij jou in de buurt. We geven je graag advies.
Beleggingsplan
Met het beleggingsplan van Argenta beleg je vanaf 25 euro per maand. Zo bouw je op jouw tempo een kapitaal op. En als je wilt kan dat zelfs helemaal automatisch. Zo hoef je er zelf niet aan te denken.