Administratie bij de aankoop van een nieuwe auto: alle stappen op een rijtje

Laatst bijgewerkt: 15-03-2024 | 3 minuten

Een nummerplaat, een inschrijvingsbewijs, een autoverzekering, … Bij de aankoop van een nieuwe auto komt heel wat administratie kijken. We zetten alle stappen die je moet ondernemen voor jou op een rij.

  1. Inschrijving DIV
  2. Nummerplaat
  3. Verzekering
  4. Carattest of attest schadevrije jaren
  5. Verzekeringsbewijs
1. Inschrijving bij DIV

Je moet je nieuwe auto laten inschrijven bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV):

  1. Je krijgt daarvoor een roze formulier ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’ van de verkoper van je auto (de garagehouder of particulier).
  2. Aan de hand van dat formulier schrijft je verzekeraar je wagen online voor jou in.

Zodra dat gebeurd is, ontvang je je nummerplaat (zie verder) en inschrijvingsbewijs via de post.

2. Nummerplaat

Gaat het om je eerste auto?

Dan ontvang je na de inschrijving bij de DIV automatisch je Europese nummerplaat. Ze wordt bij jou thuis bezorgd of op een ander adres dat je hebt opgegeven. Hou er rekening mee dat je je nummerplaat aan de postbode moet betalen bij ontvangst.

Laat bij een schoenmaker, slotenmaker of via je verzekeraar een duplicaat van de nummerplaat maken. Bevestig het duplicaat vooraan op je wagen en de originele nummerplaat achteraan.

Had je voor je vorige auto al een Europese nummerplaat en verkoop je die auto?

Dan kun je de nummerplaat gewoon behouden en voor je nieuwe wagen gebruiken. De koper van je oude auto moet zelf een nummerplaat aanvragen.

Duid op het formulier ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’ aan dat je al een nummerplaat hebt, en vul je gegevens in. Zodra je auto is ingeschreven ontvang je je inschrijvingsbewijs van de DIV.

Had je voor je vorige auto nog een oude Belgische nummerplaat?

Je ontvangt van de DIV een nieuwe, Europese nummerplaat via de post. Laat bij een schoenmaker of slotenmaker een duplicaat van de nieuwe nummerplaat maken. Bevestig het duplicaat vooraan op je auto en de originele nummerplaat achteraan.

Je oude nummerplaat moet geschrapt worden. Dat doe je door je officiële nummerplaat (het exemplaar dat achteraan op je auto zat, met de DIV reliëfstempel) zonder verpakking af te geven in een postkantoor of postpunt. Je nummerplaat wordt dan onmiddellijk gratis geschrapt en je ontvang een schrappingsattest op naam. Laat zeker ook aan je kantoorhouder weten dat je oude nummerplaat geschrapt is.

3. Verzekering

Je bent wettelijk verplicht om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten voor je auto. Die vergoedt de schade die jij met je auto veroorzaakt aan derden.

Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een aanvullende verzekering af te sluiten zoals een rechtsbijstandsverzekering of een omniumverzekering.

Had je al een verzekering voor je vorige voertuig?

Neem dan zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar om de polis over te zetten naar de nieuwe auto en aan te passen als dat nodig zou zijn.

Als je voor je nieuwe auto naar een nieuwe autoverzekeraar overstapt, denk er dan aan om je vorige verzekering tijdig op te zeggen. 

4. Carattest of attest schadevrije jaren

Wanneer je de verzekering van je vorige auto beëindigt en overschakelt naar een nieuwe verzekeraar, krijg je van je vorige verzekeraar een attest met een overzicht van je schadeverleden.

Wist je trouwens dat je je schadevrije jaren niet noodzakelijk verliest als je overstapt naar een nieuwe verzekeraar?

Om die jaren te bewijzen kun je meestal de laatste factuur van je verzekeringspremie bij je vorige verzekeraar gebruiken. Je nieuwe verzekeraar kan ook naar het schadeattest van je vorige verzekeraar vragen. Je kunt dat attest ook opvragen via www.carattest.be.

5. Verzekeringsbewijs

Je verzekeringsbewijs is een document dat aantoont dat je auto verzekerd is. Het wordt ook wel de ‘groene kaart’ genoemd omdat het vroeger op een groene achtergrond werd afgedrukt, maar sinds 1 juli 2020 wordt het op een witte achtergrond afgedrukt. Bij een aantal verzekeraars krijg je het digitaal.

Wat moet je doen met je verzekeringsbewijs?

  • Het moet altijd in je auto liggen als je met de auto rijdt. Heb je een digitaal verzekeringsbewijs? Sla het dan op in je smartphone en deel het met iedereen die de wagen gebruikt.
  • Je hebt het nodig bij de technische keuring.
  • Je hebt het ook nodig als je een ongeval hebt, om het Europese aanrijdingsformulier in te vullen.
  • Als je het bij een politiecontrole niet kunt voorleggen, dan kun je een boete krijgen en kan je wagen zelfs in beslag genomen worden.

Verlies je je verzekeringsbewijs of heb je geen nieuw verzekeringsbewijs ontvangen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar en rijd niet met de auto zolang je geen nieuw verzekeringsbewijs hebt. 

Meer weten?

Verzeker je goed