- Je taalkeuze wordt bewaard.
- Je kantoor wordt onthouden.
- Je sessie wordt beveiligd.
- Je krijgt de standaardversie van onze website te zien. De inhoud wordt niet aangepast aan jouw voorkeuren.
Financiële woordenlijst
Benieuwd naar de betekenis van verschillende financiële termen? In Argenta’s begrippenlijst worden lastige financiële begrippen van A tot Z helder uitgelegd.
A
Aandelen
Een aandeel is een deeltje van het totale kapitaal van een bedrijf. Als mede-eigenaar deel je mee in de winst en het verlies.
B
Beleggen
Beleggen is je geld investeren in aandelen en/of obligaties.
Beurs
De beurs is de plaats waar aandelen en obligaties verhandeld worden.
Beurskoers
De beurskoers is de prijs van een aandeel of obligatie.
Basisrente
De basisrente wordt berekend op het saldo, rekening houdend met het aantal kalenderdagen dat het saldo op de rekening staat. Het tarief van de basisrente is niet gegarandeerd. Wanneer de rentevoet wijzigt, is de nieuwe meteen van toepassing. De uitbetaling van de rente gebeurt jaarlijks met als valutadatum 1 januari.
Beheerder
De beheerder is de organisatie waar het beheer van het fondsvermogen plaatsvindt.
Belegging
Stel: je beste vriend verkoopt ijsjes. De zaken gaan goed. Hij wil graag uitbreiden. Maar: daarvoor heeft hij centen nodig. Daarom klopt hij bij jou aan.
Hij doet je twee voorstellen:
- Hij vraagt je om wat geld te investeren en mede-eigenaar van het ijssalon te worden.
- Hij vraagt je om hem wat geld te lenen. Natuurlijk betaalt hij je dat later terug.
Besluit je in te gaan op één van deze twee voorstellen?
Proficiat, dan zet je de eerste stappen richting beleggen! In het eerste geval koop je aandelen. In het tweede geval is er sprake van een obligatie.
Het ijssalon van je beste vriend is natuurlijk maar een sterk vereenvoudigd voorbeeld. Maar in de bedrijfswereld gaat het er net zo aan toe. Bedrijven willen investeren. Daarvoor hebben ze kapitaal nodig. En kloppen ze bij jou aan. Een belegging is je geld investeren in aandelen en/of obligaties.
Beleggingsfonds
Een beleggingsfonds is een pakketje van heel veel verschillende aandelen en/of obligaties. Wanneer je dan investeert in dit pakketje, investeer je eigenlijk in alle onderliggende aandelen en/of obligaties. Dit doe je samen met nog verschillende andere beleggers. Zo worden de middelen van de verschillende beleggers samengebracht om te beheren in dit fonds. De belegger zelf kan dus niet kiezen in wat het fonds investeert, dat doet de beheerder. De beheerder belegt volgens een bepaald beleid. Door te investeren in een fonds kan je jouw middelen vaak beter spreiden over verschillende bedrijven/sectoren/regio’s/… dan wanneer je deze middelen als individu zou beleggen.
Bonus-malus
De bonus malus is één van de factoren die mee bepalen wat je betaalt voor een autoverzekering. Het is een waarde die weergeeft in welke mate je een voorzichtige chauffeur bent. Rijd je een jaar zonder ongeval? Dan daalt je bonus malus. Heb je een ongeval? Dan kan het zijn dat die stijgt.
D
Duurzaam beleggen
Dividend
Een dividend is een winstuitkering die je verkrijgt als investeerder in cash. Afhankelijk van de prestaties van het fonds en de onderliggende bedrijven, krijg je al dan niet jaarlijks een dividend uitgekeerd.
Binnen Argenta kan je fondsen steeds aankopen in een kapitalisatie- of distributievariant. Een dividend krijg je alleen wanneer je kiest voor de distributievariant. Bij de kapitalisatievariant worden de winsten integraal herbelegd binnen het fonds.
E
ETF
ETF’s zijn alomtegenwoordig, maar wat zijn dit eigenlijk? ETF staat voor ‘Exchange Traded Fund’ en wordt ook wel eens een ‘tracker’ genoemd. Dit is een beleggingsproduct dat de prestaties van een op voorhand gekozen index gaat volgen. Zo’n ETF kan bestaan uit aandelen, obligaties, cash,… Omdat dit de prestaties van een index volgt, gaat het hier meestal om een passieve investering. Er is dus geen tussenkomst van de beheerders. Het is niet de bedoeling om beter te doen dan de index.
Een index is een verzameling van effecten met de bedoeling een gedeelte van de markt na te bootsen. Er bestaan vele indexen. Bijvoorbeeld BEL-20, deze volgt de prestaties van de lokale Belgische effectenmarkt.
G
Gelijkvormigheidsattest
Het is de identiteitskaart van je auto, brommer of motor. Er staan gegevens op zoals het merk, het type en de fabrikant. Je krijgt dit document van de fabrikant, de officiële verdeler of de verkoper bij de aankoop.
Je moet het gelijkvormigheidsattest tonen:
- Bij een keuring
- Aan de politie bij een ongeval of controle
- ·Als je het voertuig verkoopt
Getrouwheidspremie
Een getrouwheidspremie krijg je voor bedragen die na de storting 12 maanden lang ononderbroken op je spaarrekening blijven staan. De verwerving van de premie start op de dag van de storting. Een nieuwe verwervingsperiode van 12 maanden start op de dag na de dag waarop je de premie hebt verworven.
Argenta kan het tarief van de getrouwheidspremie op elk moment wijzigen. Het tarief dat geldt op het moment van de storting of bij de start van de nieuwe verwervingsperiode blijft 12 maanden lang onveranderd van toepassing.
I
Instantoverschrijving
Bij een instantoverschrijving (of Instant Payment) staat het overgeschreven bedrag binnen enkele seconden op de rekening van de begunstigde.
Inflatie
Inflatie is de stijging van het algemeen prijspeil. Dit betekent dat je gemiddelde winkelkar duurder is dan een tijdje geleden.
Met andere woorden wordt je geld minder waard. Vandaag kan je met €100 minder kopen dan een jaar geleden.
Interest
Interest is de vergoeding die je krijgt voor het uitlenen van geld.
M
MiFID II
MiFID II is de Europese regelgeving die ervoor zorgt dat jij als belegger beter begeleid en beschermd wordt als het gaat over je beleggingsportefeuille.
N
NBB
NBB is de afkorting voor Nationale Bank van België.
De NBB houdt toezicht op het financieel systeem en probeert de prijzen stabiel te houden. Ze drukken de hoeveelheid bankbiljetten en muntstukken die de Europese Centrale Bank hen toewijst.
O
Obligatie
Een obligatie is het bewijs dat je geld hebt uitgeleend aan een bedrijf. In ruil daarvoor krijg je interesten.
R
Risicoprofiel
Je risicoprofiel bepaalt welk type belegger je bent. Heb je bijvoorbeeld een defensief profiel? Dan speel je graag op veilig. We onderscheiden verschillende types: van zeer defensief tot zeer dynamisch.
Rendement
Rendement is de opbrengst van je investering. Bij verlies spreken we van negatief rendement.
Rente
Rente is de vergoeding voor geleend of gespaard geld. Je kan het dus betalen of ontvangen.
- Rente moet je betalen bij het aangaan van een lening, zoals bij de aankoop van je droomhuis.
- Als je geld op een spaarrekening zet, geeft je bank je een vergoeding: de rente.
Risico
Risico is de kans dat je verlies maakt en je minder terugkrijgt dan je ingelegde kapitaal
S
SEPA
De afkorting ‘SEPA’ staat voor ‘Single Euro Payments Area’. SEPA is de Europese standaard om overschrijvingen, domiciliëringen en betalingen met bankkaarten op een uniforme manier te verwerken.
Voor betalingen in euro binnen en tussen de landen die deel uitmaken van de SEPA-zone gelden dezelfde voorwaarden, rechten en verplichtingen voor alle burgers, bedrijven en organisaties, ongeacht waar ze zich bevinden.
Schadeattest auto
Het schadeattest is een lijst van alle ongevallen van de voorbije 5 jaar. Je verzekeraar bekijkt je schadeattest om in te schatten hoeveel risico je verzekeraar loopt met jou als chauffeur. Dat bepaalt mee de premie van je autoverzekering.
Spilindex
De spilindex meet hoe duur het leven wordt voor gezinnen. Wanneer de stijging van het algemeen prijspeil groter is dan de spilindex, stijgen lonen en uitkeringen. Je hoeft zelf niets te doen. De lonen en uitkeringen worden automatisch aangepast voor wie hier recht op heeft.
Staatsbon
Een staatsbon is een vorm van lening die je aan de staat verschaft, waarbij je interesten verkrijgt in de vorm van een jaarlijkse coupon. De staat zal dan het volledige bedrag terugbetalen op het einde van de looptijd.
Staatsobligatie
Niet alleen bedrijven zoeken soms een lening via het grote publiek. Ook overheden doen dat. Zo’n lening aan de overheid noemen we een staatsobligatie.