- Je taalkeuze wordt bewaard.
- Je kantoor wordt onthouden.
- Je sessie wordt beveiligd.
- Je krijgt de standaardversie van onze website te zien. De inhoud wordt niet aangepast aan jouw voorkeuren.
Nieuws over beleggen
-
Een eindejaarsrally, made in the USA
6 december 2024De verkiezingsoverwinning van Donald Trump heeft al meteen zichtbare gevolgen: de financiële markten stemden hun gedrag tijdens de maand november af op de uitkomst van de Amerikaanse stembusslag. Trumps slogan ‘America First’ heeft geleid tot een herschikking van de investeringsstromen, ten gunste van de Amerikaanse binnenlandse economie.
-
Het beleid van Donald Trump: opportuniteiten en risico’s
15 november 2024Donald Trump won vorige week overtuigend de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Republikeinen slaagden er zelfs in om een ‘clean sweep’ te behalen: een meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Dat laat Trump toe om zonder veel tegenwind zijn gewenste beleid uit te rollen.
-
Kwartaalupdate Q3 2024: De bullmarkt is intact
11 oktober 2024De obligatiemarkten liepen dit kwartaal voorop, maar ook de aandelenbeurzen blijven nog steeds in stierenmodus. De markten beleefden de zomermaanden echter tussen hoop en vrees: mindere economische cijfers uit de VS deden de vrees voor een wereldwijde economische vertraging toenemen, wat begin augustus leidde tot een tuimeling van de aandelen.
-
De terugkeer van de rollercoaster
5 september 2024De wereldwijde aandelenmarkten waren gedurende augustus onderhevig aan hoge volatiliteit. Hernieuwde zorgen over de Amerikaanse groei gecombineerd met technische factoren en beperkte liquiditeit leidden tot een scherpe daling, gelukkig gevolgd door een solide herstel.
-
Van inflatievrees naar groeizorgen
9 augustus 2024De rente daalde wereldwijd door de lagere inflatiecijfers en groeiverwachtingen. Obligaties konden profiteren van een toegenomen kans op rentedalingen. Het was ook een bewogen maand voor aandelen: er waren hogere marktschommelingen als gevolg van een marktrotatie, waarbij grotere techaandelen massaal werden verkocht.
-
Kwartaalupdate Q2 2024
12 juli 2024In het tweede kwartaal van 2024 stegen de aandelen wereldwijd opnieuw lichtjes, maar met aanzienlijke verschillen op geografisch niveau, op sectorniveau en op individueel effectenniveau. De rentetarieven lieten in Europa weer een lichte stijging zien, terwijl ze in de Verenigde Staten stabiel bleven.
-
Wereldwijde groei en de Nvidia ster
7 juni 2024Mei was opnieuw een mooie maand voor aandelenbeleggers. De wereldwijde economische groei verbetert en het sterbedrijf van het afgelopen jaar Nvidia kon opnieuw indrukwekkende resultaten voorleggen.
-
Een bewogen maand april
14 mei 2024Het was een bewogen maand april voor de aandelen- en obligatiemarkten. Sterker dan verwachte economische groei, hoger dan verwachte inflatie en geopolitieke spanningen zorgden ervoor dat de rente sterk steeg op het korte en lange einde.
-
Kwartaalupdate Q1 2024
12 april 2024De beurs startte sterk in 2024. Aandelen presteerden heel goed en werden ondersteund door goede bedrijfsresultaten en een positief economisch momentum. Het zijn nog steeds vooral de grotere bedrijven die de markt hebben getrokken.
-
Mag het wat meer zijn?
8 maart 20242024 is een schrikkeljaar, en dus telt februari deze keer een dagje meer. In het Engels noemen we dat ook wel een ‘leap year’. Op economisch vlak verwachten we later op het jaar ook een sprongetje: een beetje meer wereldwijde groei.
-
Hoe reageren spaar- en beleggingsproducten op de schommelende rente?
7 maart 2024Rentestijgingen en -dalingen volgen elkaar de laatste maanden snel op. Voor veel producten kunnen we voorspellen hoe ze zullen reageren op de schommelende rente. Maar wat betekent dat voor jou als belegger of spaarder?
-
Stevige start van technologiesector en Magnificent Seven
9 februari 2024Na een aarzelend begin steeg de wereldaandelenindex in de eerste maand van het jaar opnieuw. Maar deze stijging blijft nog altijd vrij geconcentreerd in de technologiesector, de Magnificent Seven en de Indiase markt.
-
Kwartaalupdate Q4 2023
12 januari 2024Het vierde kwartaal werd gekenmerkt door hogere volatiliteit de eerste maand, om dan weg te ebben naar het einde toe. De aandelenmarkten kenden een sterk kwartaal: initieel gedreven door de ‘magnificent seven’, om nadien te verspreiden naar de rest van de markt. Enerzijds waren de kwartaalresultaten beter dan verwacht, anderzijds hielp een dalende inflatie en rente. De centrale banken hebben namelijk de kortetermijnrentevoeten stabiel gehouden, de Amerikaanse heeft zelfs een indicatie gegeven voor drie rentedalingen volgend jaar. Dit allemaal als reactie op de sterker dan verwacht dalende inflatie. Ook op het lange einde waren sterke bewegingen te zien ten voordele van de obligatieprestaties. De kernfondsen kenden een sterk verloop, met de meer dynamische varianten als winnaar.
-
Een schitterende maand
15 december 2023Nadat het resultatenseizoen er grotendeels opzat, daalde de marktrente scherp. Dat zorgde nog maar eens voor een beweging in tandem van aandelen en obligaties. Dit impliceert dat de markten duidelijk een kentering verwachten in het beleid van de centrale banken. De ontwikkeling van de bedrijfswinsten en de AI-golf verdienen ook onze aandacht bij het balanceren van de portefeuilles.
-
Oktober, meer van hetzelfde?
10 november 2023Oktober was opnieuw een bewogen maand, al is dat iets dat we kunnen zeggen over bijna elke maand dit jaar. Het resultatenseizoen kwam weer op gang en dat was niet altijd even positief. Inflatiecijfers konden verrassen, alsook economische groei, zowel positief als negatief.
-
Kwartaalupdate Q3 2023
5 oktober 2023Het derde kwartaal werd gekenmerkt door verdere rentestijgingen. De centrale banken hebben de korte termijn rentevoeten verhoogd en nu stijgen ook de rentevoeten op langlopende obligaties. Dit zorgde voor verdere dalingen in de obligaties. De economie bood nog goed weerstand bij deze hogere geldkost. De consument lijkt te verzwakken, maar dit wordt gecompenseerd door de grote fiscale stimulus van de overheden. De kernfondsen kenden onderling een heel gelijkaardig verloop.
-
Terug naar school
8 september 2023Met het resultatenseizoen grotendeels in de achteruitkijkspiegel was het tijd voor een pauze op de aandelenmarkten in augustus. Met enige zenuwachtigheid werd er al uitgekeken naar een nieuwe richting rond het Amerikaanse rentebeleid.
-
De Verenigde Staten verrassen vriend en vijand
10 augustus 2023Opnieuw kon de Amerikaanse economie positief verrassen door een hogere economische groei op te tekenen dan verwacht. De inflatiecijfers koelden verder af, wat de vrees op verdere agressieve renteverhogingen door de centrale banken deed afnemen. Ook toonde het merendeel van de bedrijven betere financiële resultaten dan voorzien.
-
Kwartaalupdate Q2 2023: Daar is de lente, daar is de rijzende zon
7 juli 2023Waar we in maart nog getuigen waren van een bankencrisis, bracht het tweede kwartaal een meer positief momentum. Hier lagen verschillende factoren aan de grondslag: de bedrijfsresultaten die gepubliceerd werden waren beter dan gevreesd, de Amerikaanse regulatoren zorgden voor een flinke ondersteuning om de negatieve effecten van de bankencrisis op te vangen, terwijl enthousiasme over Artificiële Intelligentie (AI) de technologie waarden in vuur en vlam zetten.
-
De 'artificiële' rally
9 juni 2023In de maand mei hebben de aandelenmarkten een sterke prestatie vertoond, gestuwd door de beter dan verwachte bedrijfsresultaten. Vooral het nieuwe modewoord, artificiële intelligentie, speelde hierin een rol. De technologie wordt aanzien als een ‘game changer’ omwille van de potentiële productiviteitswinsten.
-
TINA, TARA of TAPA ?
5 mei 2023De maand april vertoonde twee gezichten op de financiële markten een aanhoudende stijging gedurende de eerste twee weken, gevolgd door een meer aarzelende evolutie in de tweede helft van de maand. Kwartaalcijfers van bedrijven domineerden het nieuws. We zijn nog lang niet aan het einde van de publicaties, maar we zien nu al dat beleggers twijfelen over de interpretatie van de cijfers en commentaren.
-
Kwartaalupdate Q1 2023: zelfs een bankencrisis krijgt de markt niet klein
7 april 2023Na een optimistische start van het jaar in januari en februari kregen de financiële markten een aantal stevige klappen te verwerken in maart. De Amerikaanse Silicon Valley Bank kwam in de problemen en werd al snel de grootste bankfaling in de VS sinds de grote financiële crisis van 2008. De schok die dat teweeg bracht trok al gauw twee andere grote namen uit de banksector, Signature Bank en Credit Suisse met zich mee.
-
Video: Z-Responsible Invest
24 maart 2023In de reeks Z-Responsible Invest op Kanaal Z praat Francesca Vanthielen met verschillende experten over evoluties in duurzaam investeren, criteria die gehanteerd worden en toekomstperspectieven. Ook Gerd Philippaerts, fondsbeheerder bij Argenta Asset Management, komt aan het woord.
-
Diverse scenario’s dienen zich aan
10 maart 2023De trends op de beurs wisselen de laatste maanden snel; van rentestijging naar rentedaling en terug of van dollarsterkte naar zwakte. In die situaties kan het goed zijn om alert bij te sturen door de investering in kwestie te verhogen na een daling of te verkopen na een stijging.
-
Is de strijd tegen inflatie voorbij?
10 februari 2023Sinds de start van 2023 kende de beurs een zeer gunstig verloop. Vooral Europese aandelen wisten positief te verrassen, gedreven door economische cijfers die minder slecht waren dan verwacht. De Chinese beurs evolueerde heel positief na de economische heropening. De Amerikaanse inflatie kon zijn neerwaartse trend bevestigen waardoor de Amerikaanse centrale bank haar beleid stapsgewijs matigt.
-
Kwartaalupdate Q4 2022
6 januari 2023Uiteindelijk was 2022 voor beide beleggingscategorieën een moeilijk jaar, een fenomeen dat in decennia niet meer is voorgekomen. Het jaar 2023 begint in een context die nog altijd vol onzekerheden is, zowel economisch als geopolitiek.
-
Na de zomerrally komt de herfstrally
9 december 2022Optimisme alom op de beurzen in november, na de hooprally van oktober. We kunnen zowaar spreken van een herfstrally. Markten waren euforisch door de iets lager dan verwachte inflatiecijfers en de gehoopte reactie van de centrale banken hierop. Zijn we nu uit de economische malaise die de aandelenmarkten al heel het jaar onder druk zette of volgt er nog een verdere groeivertraging en de bijhorende druk op de resultaten?
-
Hoe beleg je in tijden van economische laagconjunctuur?
1 december 2022Het zijn turbulente tijden op de financiële markten. Wat doe je dan best met je beleggingen? Er zijn geen simpele, kant-en-klare antwoorden. Je kunt wel een aantal algemene principes volgen om deze moeilijke periode door te komen. De experten van Argenta Asset Management vertellen er meer over in onze volgende video.
-
Kent oktober een tussentijdse ‘hoop’-rally?
4 november 2022Ook in oktober kenden de aandelen- en de obligatiemarkt een helse rit. De bovengemiddelde volatiliteit werd veroorzaakt door de hoger dan verwachte inflatiecijfers, de vrees rond economische groei en recessie en de blijvende onzekerheid met betrekking tot het rentebeleid van de centrale banken. Ook de sterke dollar speelde een rol, met geografische onzekerheden tot gevolg. Toch sloot de wereldwijde aandelenmarkt de maand af met winsten, voortgestuwd door de relatief sterke prestatie van de Europese en Amerikaanse beurzen.
-
Kwartaalupdate Q3 2022
6 oktober 2022Tijdens de zomermaanden wist de financiële markt een kortstondig herstel in te zetten. De markt werd verrast door de lager dan verwachte inflatiecijfers in Amerika. Dat leidde tot een euforische reactie op de financiële markten wereldwijd omdat er minder rentestijgingen noodzakelijk werden geacht. In september kwam opnieuw het besef dat de strijd tegen de inflatie allesbehalve gewonnen was en de centrale banken niet anders kunnen dan de rente verder te verhogen. De rentevoeten kenden opnieuw een enorme stijging en zowel aandelen als obligaties corrigeerden sterk.
-
Augustus brengt een magere oogst
4 september 2022Dronken van optimisme steeg de beurs begin augustus verder. De vrees voor een recessie en ontsporende inflatie leek plots een spook van het verleden. De kleinste groene scheut voedde de hoop dat verdere sterke rentestijgingen van de baan zullen zijn en dat het ergste van de beursstorm achter ons ligt. Welke verrassing Powell in petto had, kunt u hier lezen. We gaan ook dieper in op de signalen van de macro-indicatoren en de implicaties die dit alles heeft op onze positionering in de kernfondsen.
-
Het recessiespook
5 augustus 2022Het was een bewogen zomermaand onder invloed van de centrale banken en de bedrijfsresultaten. De Amerikaanse Federal Reserve zette haar renteverhogingen verder en de ECB verhoogde de beleidsrente. De laatste macro-economische cijfers geven aan dat het gevaar van een wereldwijde recessie steeds waarschijnlijker wordt. Aan de andere kant bieden de resultaten van de bedrijven weerwerk.
-
Kwartaalupdate Q2 2022
8 juli 2022Het tweede kwartaal werd gekenmerkt door een bovengemiddelde volatiliteit met zowel dalingen op de aandelen- als op de obligatiemarkt. Tal van onzekerheden en risico’s staken de kop op. Heeft het inflatiespook zijn piek bereikt? Hoeveel renteverhogingen gaan de centrale banken nog doorvoeren?
-
Een economie in beweging
10 juni 2022De beurs kijkt altijd vooruit, doorheen de waan van de dag, naar hoe een nieuw evenwicht in de toekomst kan gevonden worden. De verwachtingen voor de rentevoeten en hoe bedrijven de komende maanden en jaren zullen varen, bepalen de beurswaarden. Daarom kenden we in ernstige fasen van covid sterke heroplevingen van de beurs.
-
Video: Hoe beleggen in moeilijke tijden?
8 juni 2022In de video-updates zoomen de fondsbeheerders van Argenta Asset Management in op belangrijke onderwerpen uit de financiële wereld. In dit filmpje vertelt Xander je hoe je best belegt in moeilijke tijden.
-
Turbulente beleggingsmarkt? Wees gerust, je belegging is in goede handen
7 juni 2022Hoge inflatie, het conflict Rusland-Oekraïne, centrale banken die noodgedwongen moeten ingrijpen: we beleven turbulente tijden. Al die gebeurtenissen beïnvloeden ook de financiële markten. Toch is er geen reden om je beleggingen te verkopen.
-
Centrale banken op verschillende snelheden
6 mei 2022In de Verenigde Staten worden renteverhogingen al grotendeels ingeprijsd. In Europa worden naar aanleiding van de aanhoudende hoge inflatie ook renteverhogingen verwacht van de Europese centrale bank. In China dreigt de economie verder te verzwakken en heeft de Chinese centrale bank totaal andere plannen.
-
Kwartaalupdate Q1 2022
8 april 2022Terwijl veel van de economische indicatoren wijzen op een groeiende en bloeiende economie, maken analisten zich zorgen over de toekomstige ontwikkeling. We hebben te maken met een vertraging in de wereldwijde economisch groei. Dat is het gevolg van hoge prijsinflatie en een restrictiever monetair beleid van centrale banken.
-
Oekraïne, inflatie, economie en de markten: waar staan we?
22 maart 2022We zijn de vierde week van het Russisch-Oekraïense conflict ingegaan. Hoe ontwikkelt de situatie zich ter plaatse? Hoe evolueren de inflatiecijfers? Houdt de wereldeconomie stand? Wat doen de aandelen- en obligatiemarkten? En hoe gaan we dag na dag om met deze crisis in de kernfondsen?
-
Rusland versus Oekraïne en de wereld: de economische gevolgen en de impact op je portefeuille
4 maart 2022Het is oorlog in Europa. Het is niet onze taak als fondsbeheerders om het verder verloop van een oorlog te voorspellen en dat kunnen we ook niet, maar wel om de economische gevolgen zo goed mogelijk in te schatten. En belangrijker nog, wat de mogelijke gevolgen voor de verschillende financiële activa en je portefeuille kunnen zijn.
-
Video: Structurele langetermijntrends in de samenleving
4 maart 2022In dit filmpje vertelt Giel je meer over de structurele langetermijntrends in de samenleving en hoe die worden bespeeld via de beleggingsthema’s.
-
De Oekraïense crisis: en nu ?
24 februari 2022In de ochtend van 24 februari lanceerde Rusland een grootschalig offensief in Oekraïne. Wat zijn de gevolgen voor de wereldeconomie en de financiële markten? Wat zijn onze huidige posities in onze kernfondsen in deze context?
-
De Oekraïense crisis: een stand van zaken
18 februari 2022De spanningen tussen Rusland enerzijds en Oekraïne en de NAVO anderzijds zijn de afgelopen dagen tot een hoogtepunt gekomen. Wat moeten we ervan denken en hoe zijn we gepositioneerd in onze kernfondsen?
-
Een moeilijke start van het jaar
3 februari 2022Sinds de start van het jaar kleuren de brede marktindices rood met als negatieve koploper de Nasdaq, index met de 100 grootste Amerikaanse technologiebedrijven. Maar de laatste dagen van de maand januari zagen we opnieuw een positiever beurssentiment met een koersopsprong. De aanleiding van de zwakkere returns is de genoodzaakte koerswijziging van de Amerikaanse centrale bank om de inflatie onder controle te krijgen.
-
Kwartaalupdate Q4 2021
14 januari 2022Tijdens het vierde kwartaal werden er weer sterke bedrijfsresultaten gepubliceerd, wat de markten na de appelflauwte van september weer naar nieuwe hoogtes stuurde. Zelfs omikron, de nieuwe variant van het COVID-19 virus kon geen roet in het eten gooien. Wel werd duidelijk dat de stijgende inflatie hoog op de agenda stond bij de Amerikaanse Centrale Bank.
-
2021, een jaar dat onze woordenschat heeft verrijkt en ons opnieuw in herrijzing doet geloven.
3 januari 2022Januari, de start van een nieuw kalender- en financieel jaar. Al bijna twee jaar leven we in uitzonderlijke omstandigheden. Dat heeft een impact op onze gewoonten en relaties. En ook op de financiële markten. COVID heeft het afgelopen jaar weer grotendeels gedomineerd, en zal waarschijnlijk ook in 2022 een belangrijke plaats innemen. Wat onthouden we van 2021 en welke lessen kunnen we trekken voor 2022? In deze nieuwjaarsbrief proberen we die vragen te beantwoorden. Veel leesplezier en een gelukkig nieuwjaar!
-
« It’s raining money again » in de Verenigde Staten
10 december 2021De definitieve goedkeuring van het infrastructuurplan en waarschijnlijk in de komende weken van het sociaal-economische ‘build back better’-plan zal de Amerikaanse overheidssteun met bijna 3.000 miljard dollar extra aandikken. Inmiddels hebben bedrijven van over de hele wereld opnieuw uitstekende resultaten voor het derde kwartaal gepubliceerd.
-
Video: Inflatie en de reactie van de centrale banken
5 november 2021In dit filmpje vertelt Sebastiaan je meer over inflatie (de algemene prijsstijging van goederen en diensten).
-
Eén jaar later: dichter bij het normale leven maar met meer inflatie
5 november 2021Eén jaar geleden verloor Trump zijn presidentschap aan Biden en een paar dagen later werd Pfizer’s vaccin goedgekeurd. Mijlpalen. Beide gebeurtenissen zetten de poorten open voor meer economische groei.
-
Kwartaalupdate derde kwartaal 2021: markten volharden ondanks onzekerheden
8 oktober 2021Financiële markten konden hun positieve prestaties uit de eerste helft van 2021 verderzetten in het derde kwartaal. Alleen in september kwamen de beurzen wat onder druk.
-
The lady isn’t tapering
17 september 2021Zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank deelden hun economische visie en het daarbijhorende beleid voor de nabije toekomst. Deze uiteenzettingen werden van zeer nabij gevolgd door de financiële markten. Beide instellingen behouden hun stimulerend monetair beleid dat de economie verder zal ondersteunen. Christine Lagarde sprak de woorden: ‘The lady isn’t tapering’. Dit stemde de markten tevreden.
-
Time is on our side
6 augustus 2021De bedrijfsresultaten overtroffen opnieuw de verwachtingen, gedreven door sterke maatschappelijke trends en efficiëntiewinsten. We gaan in deze tekst dieper in op die maatschappelijke trends. We analyseren ook de schijnbare tegenspraak tussen de zeer lage rentevoeten en de hoge inflatie en ook de ingrepen van de Chinese overheid vragen onze aandacht. Dit alles heeft een impact op onze portefeuilles.
-
Kwartaalupdate Q2 2021: Tussen economisch herstel en inflatievrees
9 juli 2021In het tweede kwartaal van 2021 zette de stijging van de beursindexen zich voort. De overvloedige liquiditeiten die de centrale banken ter beschikking stellen aan investeerders en de steunmaatregelen die op het niveau van de overheid nog altijd worden versterkt, geven de markt de brandstof die ze nodig heeft om te groeien. Maar het zijn ook en vooral de uitstekende bedrijfsresultaten die beleggers enthousiast hebben gemaakt.
-
Hoe wordt een obligatieportefeuille beheerd anno 2021?
8 juni 2021Obligatiemarkten zijn een complexe markt geworden, gekenmerkt door lage rentetarieven en hogere volatiliteit. Deze nieuwe omgeving vereist een actief, aandachtig en gediversifieerd management dat voortdurend op zoek is naar opportuniteiten maar zich ook bewust is van de risico's. Met deze filosofie werken de fondsenbeheerders van Argenta Asset Management voor jou.
-
De terugkeer van het inflatiespook?
4 juni 2021Een heropflakkering van de vrees voor stijgende inflatie enerzijds en uitzonderlijk goede bedrijfsresultaten anderzijds zorgden ervoor dat de financiële markten maar moeilijk richting konden kiezen in mei. De inflatie wordt hoger gestuwd door een combinatie van de stijgende vraag nu de economie heropent na de coronacrisis en opstoppingen in het wereldwijde productieproces.
-
Een staaltje van de roerige jaren twintig
7 mei 2021De financiële markten zetten onverstoord hun opmars naar nieuwe hoogtepunten in april verder. Beursrecords volgen elkaar op, en niet alleen in de Verenigde Staten. Dat bewijst bijvoorbeeld de DAX-index in Duitsland. We kunnen die stijging verklaren door de uitstekende bedrijfsresultaten die gepubliceerd worden, de voortgang van vaccinatie en de steun van de publieke en monetaire overheden. De beheerders van Argenta behouden hun overwogen positie in aandelen, maar blijven alert voor risico's zoals een mogelijke inflatiepiek.
-
Kwartaalupdate Q1 2021: De come-back van de industrie
9 april 2021De beurzen maakten een sterke doorstart in het eerste kwartaal van 2021: optimisme over het toenemende aantal vaccinatiemogelijkheden en de toenemende vaccinatiegraad, president Joe Biden die voor meer stabiliteit zorgt, de beter dan verwachte bedrijfsresultaten in combinatie met het soepele beleid van de centrale banken, ... En er werden ook nog extra fiscale maatregelen aangekondigd. De combinatie van al die factoren kon de financiële markten verder ondersteunen.
-
Jaarlijkse taks op de effectenrekeningen
23 maart 2021De effectentaks 2.0 is verschuldigd als de gemiddelde waarde van een effectenrekening over een referentieperiode meer dan 1.000.000 euro bedraagt. Het tarief bedraagt 0,15 %.
-
Een onverwachte renteopstoot
5 maart 2021De afgelopen maand zijn de markten opgeschrikt door de snelle stijging van de langetermijnrente. Die heeft ervoor gezorgd dat naast de obligatiemarkt ook de aandelenmarkt aan het einde van de maand corrigeerde. Vooral de stay-at-home-aandelen zijn verkocht en geswitcht naar de goedkopere aandelen. De beheerders zien de daling als een opportuniteit aangezien vandaag een stijgende rente gepaard gaat met economische groei. Daarnaast geloven we dat de Amerikaanse stimulusplannen, sterke kwartaalresultaten en de onder stoom komende vaccinatie ondersteuning zullen geven aan de markten.
-
Waarom Argenta en bitcoin (nog steeds) niet samengaan
22 februari 2021De bitcoin is opnieuw een spraakmakend onderwerp binnen de financiële wereld en daarbuiten. De prijs behaalde weer nieuwe hoogtes. Een aantal jaren geleden namen we hier als Argenta Asset Management al een standpunt in. Onze visie is op dat vlak ongewijzigd gebleven, de sterke stijging verandert hier niets aan. We blijven trouw aan onze fundamentele manier waarop we naar assets kijken en beleggen enkel in zaken die we goed begrijpen en waarvan we de risico’s goed kunnen inschatten.
-
Een onverwacht stressmoment
5 februari 2021De merkwaardigste gebeurtenis de afgelopen weken op de financiële markten was tegen alle verwachtingen in niet de presidentswissel in de VS, niet de laatste ontwikkelingen in de pandemie of de economische gevolgen van de Brexit. Wel een leger kleine retailbeleggers die zich verenigen op het internet om het op te nemen tegen de giganten van Wall Street, de hedge funds.
-
Kalme of stormachtige zeeën? Met deze goede voornemens blijven je beleggingen in 2021 op koers
1 januari 2021Het jaar 2020 zullen we ons voor altijd herinneren. Zelden hebben zoveel gebeurtenissen ons leven en de financiële markten verstoord. Zo waren er de ononderbroken saga rond de Brexit en het trieste schouwspel van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar ook de historische overeenkomst rond een Europese begroting en een Europees groen beleid.
-
Overstelpt met nieuws
18 december 2020De maand december overstelpt ons met een ongeziene lawine van economisch en politiek nieuws. De Brexit, vaccinupdates, het EU-budget, de VN-klimaattop, een historisch gegevenslek, een nieuw Amerikaans stimuluspakket en nieuwe beurstrends.
-
Eén voor één vallen de puzzelstukken op hun plaats
4 december 2020De vele onzekerheden die de financiële markten de afgelopen maanden hebben geteisterd, worden geleidelijk aan weggenomen. Het presidentschap van Joe Biden begint vorm te krijgen nu Trumps mogelijkheden om zijn overwinning te contesteren beperkter worden. De beschikbaarheid van COVID-19-vaccins voor begin volgend jaar wordt steeds meer waarschijnlijk. De bedrijfsresultaten verrasten ook positief voor het derde kwartaal.
-
Beterschap op komst?
20 november 2020De overwinning van de presidentskandidaat Joe Biden en de hoopvolle signalen voor meerdere werkende vaccins met een hoge efficiëntie zorgden voor een mooie koersstijging op de financiële markten. Vooral de aandelen die het zwaarst getroffen zijn door COVID-19 kenden een spectaculaire koersstijging.
-
Markten kijken vooruit
5 november 2020Ondanks de vrees voor een betwiste presidentsverkiezing, de stijging in het aantal COVID-19-gevallen en verstrengde lockdownmaatregelen ervaren de markten een positief momentum.
-
Q3 2020: een onduidelijk kwartaal
7 oktober 2020In het derde kwartaal van dit jaar konden de kernfondsen het herstel uit het tweede kwartaal verderzetten, maar op een minder spectaculaire manier. Aandelenmarkten konden maar moeilijk een richting kiezen. Ze gingen sterk op en neer om uiteindelijk terug te eindigen waar ze begonnen waren. Ondertussen bleven de obligatiemarkten wel verder stijgen.
-
De Verenigde Staten in de ban van de verkiezingen, Europa kleurt steeds groener
2 oktober 2020Na enkele weken van consolidatie op de wereldbeurzen lijken de grootste indexen te stabiliseren. Binnenkort worden de bedrijfsresultaten voor het derde kwartaal bekendgemaakt, maar nu is de aandacht sterk gericht op de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.
-
Alertheid is geboden maar de onderliggende trend is positief
18 september 2020De laatste twee weken waren rijk gevuld met beursnieuws, economisch en politiek nieuws. Een verkoopgolf die op 3 september startte, viseerde voornamelijk technologiebedrijven. Er kwam een tijdelijke tegenslag in de vaccinontwikkeling op 8 september, even later gevolgd door een positieve ommezwaai.
-
De aandelenmarkt bereikt nieuwe records, met dank aan de techgiganten
3 september 2020Gedreven door beter dan verwachte economische cijfers bereikte de Amerikaanse beurs zijn hoogste niveau ooit, met dank aan de techgiganten. De wereldwijde stimulus van een historische orde die de centrale banken en overheden hebben uitgevoerd, bevestigt nogmaals zijn nut. Verder stelde de Amerikaanse Centrale Bank zich extra flexibel op door het wijzigen van de inflatiedoelstellingen waardoor de beleidsrente voor een langere periode laag kan worden gehouden. Aan de andere kant leeft het besef dat het herstel langer zal duren dan eerst gehoopt. De evolutie van het aantal nieuwe COVID-19-gevallen is zeer uiteenlopend, maar het is duidelijk dat nieuwe besmettingen nog even zullen aanhouden. Door de nog steeds grote onzekerheid in combinatie met een gemiddelde marktwaardering behouden we een licht voorzichtige positionering.
-
Het bedrijfsresultatenseizoen loopt op zijn einde, (geo)politiek neemt het roer over
21 augustus 2020Het bedrijfsresultatenseizoen loopt stilaan op zijn einde en de markt is duidelijk opgelucht dat de gepubliceerde cijfers voor het tweede kwartaal niet zo dramatisch waren als we hadden gevreesd. De beurzen hebben hun stijging voortgezet en die heropleving duurt nu al vijf maanden.
-
De fiscale steun en Big Five zorgen voor optimisme op de beurs
7 augustus 2020In vorige updates hebben we het vaak gehad over de discrepantie tussen de financiële markten en de werkelijke economie. Stilaan zien we de kloof verkleinen, gestuwd door de fiscale steun. Voorbeelden daarvan zijn het Europees herstelfonds en het potentiële Amerikaans stimuleringspakket, CARES Act II.
-
Veerkrachtige beurzen in het tweede kwartaal
13 juli 2020In het tweede kwartaal van 2020 stegen de meeste financiële waarden. Onze kernfondsen maakten goed gebruik van dit herstel.
-
Hoopgevende economische cijfers staan tegenover een verdere verspreiding van het coronavirus
10 juli 2020De beurs herstelde de laatste weken verder, ondanks het toenemende aantal nieuwe cases van COVID-19 in Amerika. De reden voor dit optimisme bij beleggers zijn de macro-economische cijfers die de verwachtingen overtroffen en de stimulerende acties van centrale banken.
-
De blik vooruit
25 juni 2020De laatste economische cijfers zijn bemoedigend en vallen nog altijd in ons gunstige scenario. Het is echter afwachten hoe de beurs zal reageren op de ongetwijfeld slechte bedrijfsresultaten van het 2de kwartaal en hoe de pandemie verder zal evolueren.
-
De economie en financiële markten lopen verder uiteen
11 juni 2020We kunnen stellen dat de financiële markten een aanzienlijke voorsprong genomen hebben op de economie. De markten anticiperen gewoonlijk. Maar doen ze dat niet te optimistisch of te pessimistisch?
-
De gefaseerde heropening van de economie
29 mei 2020De beurzen kenden verdere stijgingen de laatste weken, ondanks de toenemende handelsspanningen tussen de VS en China.
-
Een uitdagende heropening
15 mei 2020De laatste twee weken werden in een aantal Europese landen (België, Frankrijk, Duitsland, Italië, …) verschillende lockdownmaatregelen versoepeld. Deze transitieperiode is heel belangrijk om een beter inzicht te krijgen in het toekomstige pad naar normaliteit. Terwijl de laatste uitgekomen economische data een steeds pijnlijker beeld tonen van de aangerichte schade door COVID-19, gaan de financiële markten uit van een ‘happy end’ later in het jaar en in 2021.
-
Euforie maakt plaats voor realisme
8 mei 2020Geleidelijk kunnen Europese bedrijven heropstarten. Dat stemde de beurs optimistisch de afgelopen weken, soms zelfs euforisch. Maar die trend werd deze week niet doorgezet, er kwam terug plaats voor wat meer realisme.
-
Zijn we voorbij de piek en klimmen we uit het dal?
30 april 2020De afgelopen maanden leek alles over het coronavirus te gaan, zowel in ons dagelijkse leven als op de financiële markten. Gelukkig zien we vandaag signalen dat het ergste achter de rug is.
-
Met vertrouwen blijven inzetten op onze sterktes in beheer
24 april 2020Verschillende Europese landen versoepelen intussen de meest strenge lockdownmaatregelen. Ook een aantal Amerikaanse staten zetten die stap. Dit is zeker een gewonnen veldslag voor de samenleving en de economie, maar de oorlog is nog niet voorbij.
-
De economie op intensieve zorgen
17 april 2020In de afgelopen week kondigden de Amerikaanse centrale bank en Europese Unie bijkomende initiatieven aan om de economie verder te ondersteunen. Deze week is het resultatenseizoen begonnen, de eerste economische schade zal zo concreter worden.
-
Het eerste kwartaal van 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan
9 april 2020De eerste drie maanden van dit jaar zullen nog lang in het geheugen van beleggers blijven ronddwalen. Zowel de omvang als de snelheid van de daling van de markten heeft veel beleggers met verstomming geslagen.
-
Onze beleggingsportefeuilles in balans
3 april 2020De pauzeknop wordt tijdelijk ingedrukt binnen de wereldeconomie, met alle gevolgen van dien voor de economische groei. We blijven voorzichtig zolang de COVID-19-situatie in Amerika niet op een duurzame manier is gestabiliseerd en volgen dit nauwgezet op.
-
Centrale banken en overheden nemen ongeziene maatregelen
27 maart 2020De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft een wereldwijde impact. Een stilvallende economie heeft gevolgen die economisch opgevangen moeten worden door enerzijds monetaire en anderzijds fiscale stimuli. Deze week werden extra stimulerende maatregelen aangekondigd om de financiële markten te stabiliseren.
-
Het coronavirus en de financiële markten: de centrale banken en overheden in actie
20 maart 2020De afgelopen week hebben de centrale banken wereldwijd duidelijke en verregaande steunmaatregelen genomen. Toch blijven de aandelenmarkten verder onderuit gaan. Waar staan we vandaag?
-
Update: beleggen is geen sprint maar een marathon, ook in tijden van het coronavirus
13 maart 2020De wereldwijde maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hakken op korte termijn stevig in op de economie en de financiële markten. De luchtvaartsector, hotelketens en reisbureaus zien hun omzet met onmiddellijke ingang kelderen en zullen in 2020 allicht stevige verliezen boeken.
-
Beleggen is geen sprint maar een marathon, ook in tijden van coronavirus
10 maart 2020Corona: De financiële markten lijden momenteel onder een collectieve paniek die een neerwaartse spiraal veroorzaakt. Dat is lang niet meer gezien. Beleggers reageren begrijpelijk ongerust op de omvang en de snelheid waarmee de markten dalen. Niets is meer beangstigend dan geconfronteerd worden met een fenomeen waarover we geen controle hebben en waarvan we de onmiddelijke uitkomst niet kennen. We willen de huidige ontwikkelingen voor jou in perspectief plaatsen in eenvoudige, duidelijke taal, en onze huidige houding toelichten.
-
Het coronavirus (Covid-19) en het effect op de financiële markten
27 februari 2020Corona: deze week heeft de markt te lijden onder een sterke daling waarvan de ommekeer op korte termijn moeilijk te voorspellen is. De aanleiding was het nieuws dat het coronavirus zich in Italië had verspreid. Hieronder onze visie op dit fenomeen.
-
2019, een uitzonderlijk sterk jaar
10 januari 20202019 bleek, tegen de verwachtingen van de meeste analisten in, een jaar waarin bijna alle financiële activa positieve returns konden optekenen. Vaak waren dat zelfs zeer positieve returns. We kunnen dus echt wel spreken van een uitzonderlijk sterk jaar.
-
Visie en verwachtingen van Argenta rond beleggen in 2020
2 januari 2020Wat betekent beleggen in 2020 voor Argenta? Matthieu De Coster, fondsbeheerder bij Argenta Asset Management, legt uit waar we de focus leggen en wat we op het vlak van beleggen verwachten in 2020.
Argenta's blik op de beurzen
-
5 positieve verrassingen in 2025
18 december 2024Waar we het ooit gelezen hebben en hoe dit precies gemeten wordt, dat zijn we helaas vergeten. Maar uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat het vijfmaal meer energie vergt om een vrolijk deuntje te bedenken, dan om een treurzang te componeren.
-
De zon gaat op in het Westen
9 december 2024Voormalig President Ronald Reagan stelde dat hij de VS als het Bijbelse Beloofde Land beschouwde, en liet er geen twijfel over bestaan dat dit in de letterlijke zin geïnterpreteerd diende te worden. Een flink deel van de Amerikaanse bevolking deelt die mening. Voor een ander deel staat de dagdagelijkse realiteit echter veraf van deze utopie. Maatschappelijke analyses wijzen op groeiende ongelijkheid, toenemende sociale problemen en een gapende kloof inzake ethische vraagstukken die leiden tot verscherpte politieke spanningen.
-
Amerika kleurt rood
6 november 2024Het lijkt erop dat Trump – met overwicht – de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 naar zich toe zal trekken. In de media werd een nek-aan-nekrace voorspeld, maar daarbij werd (voor de zoveelste keer) onvoldoende rekening gehouden met het disproportionele systeem van kiesmannen. In de voorafgaande maanden van deze stembusgang namen de financiële markten een duidelijker standpunt in waarbij aan de Republikeinse kandidaat een kans van meer dan 70 % werd toegekend.
-
Tussen droom en bedrijfsresultaat
23 oktober 2024Wie in de jaren 80 op een willekeurige luchthaven was gestrand, kon de tijd doden met het lezen van tientallen bedrijfsmagazines, gedrukt op blinkend papier, die erop wezen dat een Japanse hegemonie in het internationale zakenleven nakend was. Die werd aangevuurd door een ongehinderde expansie en succesrijke exportproducten.
-
Wachten op de volgende trein
2 oktober 2024Met een reuzensprong van 50 basispunten wil de Amerikaanse centrale bank (Fed) het signaal geven dat ze ditmaal wél op tijd weet te anticiperen op de evolutie van de inflatie-indicatoren. Zo’n knip in de beleidstarieven moet aangeven dat de opwaartse prijsbewegingen voldoende aan kracht verliezen, zodat het niet langer nodig is om de economie af te koelen met een restrictief beleid. Ze bouwen de verstikkend hoge beleidstarieven geleidelijk aan af en stoppen ook met de massale verkoop van obligaties om de langetermijnrente kunstmatig hoog te houden.
-
Wall Street in dubio
11 september 2024De aandelenmarkten herstelden al bij al relatief snel van de dalingen die zich begin augustus 2024 voordeden. Deze beurscorrecties werden veroorzaakt door een onwaarschijnlijke blunder van de Japanse centrale bank en een overtrokken reactie op de publicatie van de statistieken over de evolutie van de Amerikaanse werkgelegenheid, die een onverhoedse afkoeling van de arbeidsmarkt leken aan te kondigen.
-
Stenen en koeien bepalen het resultaat van de historische presidentsverkiezingen in de VS.
14 augustus 2024De wereldwijde interesse en het moeilijk te overschatten geopolitieke belang van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, contrasteren met de beperkte impact die hiervan in het verleden uitging op de financiële markten in het algemeen en de Amerikaanse aandelenbeurzen in het bijzonder.
-
Citius, altius, fortius… maar dan helaas niet op de beurzen.
7 augustus 2024De leus die Pierre de Coubertin in bruikleen nam bij de oprichting van de moderne Olympische beweging in 1894, dient nog altijd als het officiële motto voor de atleten die nu actief zijn op de sportvelden in en rond de Lichtstad. De beurzen zouden zich hier ook beter door laten inspireren maar krachtig of hoger zit er momenteel niet in.
-
Flinke plensbui boven Wall Street (en omstreken)
29 juli 2024Ook in de week vóór de beursbui leek de fut er al wat uit. Het zoveelste record op de S&P 500 en vooral de technologiebeurs Nasdaq waren gesneuveld. De beurshelden oogden wat vermoeid na al het noeste klimwerk, dat vooral door een selecte groep koplopers werd verricht. De rest hing er (al meerdere jaren) maar lusteloos bij.
-
Het jaar van de slak
12 juli 2024Beloofd. We gaan niet zeuren over het weer en ook niet lamenteren over het nationale voetbalelftal dat onder leiding van zijn leerling-tovenaar het wolkendek nog een tint grijzer maakte.
-
Supercalifragilisticexpialidocious
12 juni 2024De gebroeders Sherman voorzagen talloze animatiefilms van onweerstaanbare muziek en schreven zo ook de soundtrack voor de babyboomgeneratie. De klanken die de Disney-helden begeleidden bij hun belevenissen – van ‘Jungle book’, ‘Winnie the Pooh’, ‘Chitty Chitty Bang Bang’ tot ‘The Aristocats’ en ‘Mary Poppins’ – waren ook de metgezel van babyboomers op hún avontuur. Dat bestond erin de diepe recessie en het economische wanbeleid van de jaren 70 te overstijgen, voortgedreven door hun ongebreidelde consumptiedrang – een gevolg van hun enthousiasme en onwrikbaar optimisme.
-
Vele vroege vogels
17 mei 2024Het overgrote deel van de gerealiseerde resultaten over het eerste kwartaal van 2024 is intussen in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat 78 % van de Amerikaanse bedrijven uit de S&P 500-index de verwachtingen overtreffen met een ruime marge van 8 %.
-
Het effect van Dunning-Kruger
30 april 2024Wanneer het inzicht, de kennis en ervaring in een bepaalde problematiek beperkt is, blijkt de overtuiging over het eigen grote gelijk hierover toe te nemen. Dat was alvast de conclusie van de onderzoekers Julian Kruger en David Dunning die in 1999 – tot hun eigen verbazing – vaststelden dat mensen er vooral een rotsvaste mening op nahouden over het onderwerp of het vakgebied waar ze het minst van afweten.
-
De helden zijn moe
11 april 2024De beursrally die begin 2023 opstartte op de puinhoop die de monetaire overheden achterlieten, verdapperde in het begin van het jaar. Nu dreigt hij toch volledig vast te lopen.
-
De Dow Jones Industrials returnindex zoefde zonet voorbij de 5.000.000 punten
26 maart 2024Neen, je hebt geen (nieuwe) leesbril nodig, en wij geen betere rekenmachine. Het feit dat de Dow Jones Industrials prijsindex heel nadrukkelijk in de buurt van de historische grens van 40.000 komt, vormt terecht een welgekomen lichtpunt in het wereldnieuws.
-
Uiterste concentratie gevraagd
8 maart 2024De globale tendens die leidt tot de concentratie van de beurswinsten in een handvol bedrijven, zette zich al een eeuw geleden in. Slechts 4 % van de beursgenoteerde bedrijven staat in voor de volledige toename van de beurskapitalisatie, en deze trend zet zich steeds nadrukkelijker door.
-
Beklim de muur van zorgen
17 februari 2024De geopolitieke spanningen lopen alsmaar verder op. De verwachte datum voor de eerste daling van de beleidsrente wordt steeds langer uitgesteld. De koppige inflatie stribbelt tegen, wanneer ze het neerwaarts pad wordt opgestuurd. De langetermijnrente wil lagere regionen opzoeken, maar wordt hierbij nadrukkelijk tegengewerkt door de centrale banken. De Fed en de ECB ontdoen zich in sneltempo van massale volumes overheids- en bedrijfsobligaties, en houden hiermee de langetermijnrente hoog en de obligatiekoersen laag. U en ik, dus.
-
Relax
26 januari 2024Een hoogstwaarschijnlijke daling van de beleidsrente, die zou worden ingezet in de zomermaanden van 2024. Het quasi gelijktijdige herstel van de conjunctuurverwachtingen, over de volle breedte van de Amerikaanse economie. De combinatie van beide oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op al wie op zoek is naar een deftig rendement op zijn of haar investeringen. U en ik, dus.
-
Van het leven dat wij droomden
4 januari 2024Nog voor het Wiener Philharmoniker onder het traditionele handgeklap de laatste tonen van de Radetzkymars heeft uitgeblazen, moeten de meeste voorspellingen over het pas ingezette jaar meestal al worden bijgesteld. Het zou pas echt een verrassing zijn als 2024 níet een aantal totaal onvoorziene plotwendingen ingebouwd zou hebben, waardoor de meeste scenario’s snel hun weg naar de prullenmand zullen vinden.
-
Er komen andere tijden
13 december 2023Het is ronduit aandoenlijk hoe het nieuwe jaar telkens weer op de voordeur komt kloppen, enthousiast en zelfverzekerd over wat ons de komende maanden te wachten staat. Om zich een dozijn maanden later, vermoeid en gehavend naar de eindmeet te slepen, met hier of daar toch een sporadisch succes of een schaarse wens die alsnog in vervulling is gegaan. Maar (ook) deze keer zal het anders zijn...
-
Terug in 1967 (en dat is goed nieuws)
28 november 2023Met de eindstreep in zicht voelt november zich nu al zegezeker en zal het naar alle waarschijnlijkheid een prestatie neerzetten die tot het selecte kransje van de beste beursmaanden van het afgelopen decennium behoort, zeker wat betreft de Fang en Nasdaq-index.
-
Gevallen engelen
8 november 2023Het grootste gedeelte van de Amerikaanse bedrijven publiceerde intussen hun bedrijfsresultaten over het (gevreesde) 3de kwartaal van 2023. In 81 % (!) van de gevallen wisten de ondernemingen uit de S&P-index de initiële resultaatsverwachtingen te overtroeven en dat met liefst 7,1 %.
-
Kan er nog eentje bij?
10 oktober 2023Na een eerste, oppervlakkige lezing van de werkgelegenheidsstatistieken die afgelopen vrijdag door het Amerikaanse ministerie van arbeid werden gepubliceerd, schrok een deel van de financiële gemeenschap zich een spreekwoordelijk hoedje. Nadat enkele dagen eerder het aantal nieuwe vacatures ook al een verrassende toename liet optekenen, nam nu ook het aantal nieuw gecreëerde banen schrikbarend toe, met een stijging die de boudste voorspellingen verpulverde.
-
Volharden in 3 dimensies
21 september 2023Je kunt centrale banken veel verwijten, maar een gebrek aan doorzettingsvermogen: dat niet. De ECB verhoogde recent opnieuw haar basistarief met 25 basispunten – ondanks het feit dat Europese bedrijven kreunen onder het gewicht van de sterk verhoogde financieringskosten, dat conjunctuurindicatoren verder terugvallen en de onweerswolken die steeds meer samentroepen in het luchtruim boven het Avondland.
-
Spitsroeden lopen
24 augustus 2023Zoals het augustus als vanouds betaamd, biedt deze maand enkel treurnis alom. Ware het niet voor het toevallige feit dat dit een zomermaand betreft, zouden we pleiten voor de afschaffing -en dit bij voorkeur met onmiddellijke ingang.
-
Niets is onmogelijk
2 augustus 2023Ondanks de elf-en-dertigste renteverhoging van de Fed, weigert de Amerikaanse economie te kraken. Integendeel, het BBP steeg in het afgelopen kwartaal zelfs opmerkelijk meer dan verwacht. Deze verrassende aanwas mag grotendeels worden toegeschreven aan een beduidende toename van bedrijfsinvesteringen. Particuliere consumptie verliest echter aan momentum. Dit laatste verontrust ons nauwelijks. Het eerste verbaast ons evenmin.
-
Een terug- en vooruitblik op 2023
6 juli 2023De eerste jaarhelft van 2023 sloot af met een aardige spurt bergop. De beursindices in de hoofdrol maakte ook in de voorafgaande maanden het mooie(re) weer op de aandelenmarkten. De NASDAQ, FANG en S&P Composite-returnindices klokten intussen af met een respectievelijke halfjaarwinst (in US$) van 35 %, 70 % (!) en 14 %.
-
Korte pauze
21 juni 2023De Amerikaanse centrale bank houdt de pauzeknop van het monetaire beleid (even) ingedrukt. Naar alle waarschijnlijkheid slechts tot eind juli, wanneer een volgende hike met een kwart procent in de steigers wordt gezet.
-
Angsthazenspel
30 mei 2023De Europese bedrijfsresultaten vielen in de eerste maanden van 2023 behoorlijk mee. Meer zelfs, in historisch perspectief neemt het afgelopen kwartaal zelfs een topplaats in wat betreft het aantal positieve verrassingen, ondanks de aartsmoeilijke economische context. Het mediaan-bedrijf in Europa klopte zijn initiële winstverwachtingen met meer dan 8 %. Ook in de VS bleken de gerealiseerde resultaten gemiddeld 7 % beter dan vooraf werd aangenomen.
-
Niets voor zenuwpezen of stresskippen
17 mei 2023In de voorbije weken waren de verwachtingen over de bedrijfsresultaten die tijdens het eerste kwartaal werden gerealiseerd dermate laaggespannen dat positieve verrassingen eerder de regel dan de uitzondering zijn geworden. In Europa is deze gunstige ontwikkeling helaas nog binnen bescheiden proporties gebleven maar in de VS zijn 78 % van de bedrijven erin geslaagd hun verwachtingen te overtreffen, sommige daarvan zelfs in ruime mate.
-
Over een schaduwrecessie, schaduwbanken en beurzen die bang zijn van hun eigen schaduw.
2 mei 2023De bedrijfsresultaten over het voorbije kwartaal lopen intussen vlotjes binnen. Op het Oude Continent blijken 56 % van de bedrijven betere resultaten af te leveren dan verwacht. Weliswaar heeft slechts een minderheid van de bedrijven al gerapporteerd over het voorbije, turbulente kwartaal.
-
Hogere rente veroorzaakt hogere inflatie
24 april 2023Na de elf-en-dertigste verhoging sinds maart 2022, zal de Amerikaanse centrale bank de financiële markten op 3 mei vergasten op een nieuwe aderlating. De beleidsrente zal (naar alle waarschijnlijkheid) opgetrokken worden met 25 basispunten. Dat is weliswaar beperkt in orde van grootte, maar de overtuiging dat dit de laatste stuiptrekking zal zijn, ruimt plaats voor groeiende ongerustheid over eventuele verdere stappen in de komende maanden.
-
Hotel California
28 maart 2023De recente bancaire uitschuiver mag geen reden zijn tot paniek. Mits adequate maatregelen kan een dergelijke ontspoorde situatie relatief snel onder controle worden gebracht. Een financiële crisis doet zich in geïndustrialiseerde landen gemiddeld om de 12 jaar voor . Het welbekende, vorige debacle dateert van 2008, met uitlopers tot eind 2011. Reken even uit. In historisch perspectief vormen de netelige ervaringen van de laatste week dus geen uitzondering.
-
De speeltijd is nu écht voorbij
17 maart 2023De faling van Silicon Valley bank en Signature bank werd initieel nog weggewoven als een specifiek verschijnsel, gerelateerd aan de overconcentratie van risico’s in een sector die momenteel onder bijzondere druk staat door de tijdelijke neergang van technologieaandelen, de Icarus-val van een aantal cryptomunten en de aandoenlijke onervarenheid van het betrokken management dat schijnbaar niet wist hoe om te springen met de recente rentestijgingen.
-
Was het een blip of is het een blijver?
8 maart 2023De Amerikaanse inflatiecijfers zorgden in februari voor een ontgoochelende terugslag op de aandelenbeurzen en trokken opnieuw een diep spoor van vernieling door de al zwaargehavende obligatiemarkten.
-
De remedie is (veel) erger dan de kwaal
23 februari 2023Ondanks onmiskenbare tekens dat de dramatische rentestijgingen van de Amerikaanse en Europese centrale banken weinig of geen invloed lijken te hebben op het ontwikkelingsritme van de inflatie, weigeren de beleidsploegen aan beide zijden van de grote plas hun eigen falen onder ogen te zien.
-
Geleden van toen de Beatles nog bestonden
9 februari 2023De Amerikaanse werkgelegenheidsstatistieken die afgelopen vrijdag werden gepubliceerd, bevatten enkele hoogst verbazende cijfers, die zowat alle waarnemers perplex lieten staan.
-
Aderlatingen
2 februari 2023Als reactie op de gestegen energie-, voedsel- en grondstoffenprijzen, besloten de Fed en de ECB een stevige reeks aderlatingen van de economie door te voeren. Niet dat het helpt, maar het laat wel de indruk bij buitenstaanders dat er kordaat gereageerd werd, zoals Volcker destijds. De kostprijs van een economische recessie nam men er zonder meer bij.
-
Happy end (?)
16 januari 2023De vraag of 2023 een beter jaar zal worden als het vorige, zullen we pas met zekerheid binnen een 50-tal weken kunnen beantwoorden. Inderdaad, een ronduit ontgoochelende repliek op een nochtans volkomen verantwoorde vraag. Dit bevestigt de karikatuur dat economisten enkel accuraat kunnen voorspellen als het om het verleden gaat.
-
Catch 23
3 januari 2023Vrees niet voor het zoveelste jaaroverzicht, vol geweeklaag over de vele gesels die 2022 bracht. We blikken liever vooruit en laten deze helleveeg waar ze thuishoort: diep begraven onder de resem sombere herinneringen die dit onheilsjaar overspoelden.
-
Ergens waar het altijd regent, ook als het zonnetje schijnt
19 december 2022Na de bekendmaking van de meest recente cijfers over de evolutie van de kleinhandelsprijzen in de VS leek het beleggingsklimaat helemaal op te klaren. Uit de statistieken bleek immers een verrassende afname van (bijna) alle deelindicatoren van de CPI-index. Enkel de huurprijzen groeien nog (te) snel, terwijl de dalingen van de voedselprijzen op de wereldmarkten zich nog steeds niet vertaald weten aan de kassa van de grootwarenhuizen . Integendeel.
-
Economie 1: Fed 0
9 december 2022Ondanks een resem brutale tackles, die 1 voor 1 een rode kaart verdienden, slaagt de Federal Reserve er niet in om de economische groei af te remmen. Met de Amerikaanse consument en een beresterke arbeidsmarkt op de flanken en de dienstensector als diepe spits, blijft de economie scoren en kan de verdediging terugvallen op een opvallend weerbare industrie en doorgedreven overheidsinvesteringen.
-
Terug naar obligatieland
28 november 2022De paniekerige reactie van de centrale banken leidde tot een verschroeiende versnelling van de beleidsrente in de VS, die ook de ECB verplichtte tot scherpe verhogingen van haar depositietarieven. Alle verzuchtingen ten spijt rest ons enkel nog de vraag hoelang en tot hoever deze uitspatting zich nog zal uitrekken.
-
Waar was dat feestje?
17 november 2022Toegegeven, ook wij, de laatsten der onversaagde optimisten, waren van plan om ons in te graven in het vooruitzicht van een lange, koude winter met kwakkelende aandelenbeurzen en troosteloze obligatiemarkten. Maar net op het donkerste uur, toen de vijand ons in een wurggreep leek te hebben, kwam de cavalerie ergens uit het niets opdagen en wist die ons alsnog te ontzetten.
-
Volksvijand #1
4 november 2022Vlak na de afkondiging van de 4de opeenvolgende jumbo-hike met 75 basispunten sprongen de aandelenindices zowaar zelfs even op. Een gevoel van opluchting wellicht, hopend dat het ergste nu voorbij zou zijn. De Amerikaanse centrale bank moet weliswaar nog enkele verdere verhogingen doorvoeren, maar die zouden niet van aard zijn om de economie te ontwrichten.
-
Wie terugkijkt voelt zich altijd wijs
27 oktober 2022Er resten ons nog wel enkele weken tot we het jaar 2022 definitief mogen begraven, maar we vrezen dat die tijd te kort zal zijn om het tij op de financiële markten voldoende te keren om alsnog uit de dieprode cijfers te geraken. Dit miserabele jaar zal de geschiedenis ingaan om vele (slechte) redenen, maar zeker ook omdat het bijna afgelopen jaar het annus horribilis was waarvoor beleggers vreesden. We weten vanzelfsprekend dat dergelijke tegenslagen zich kunnen voordoen maar ook dat -mits enig geduld - een recuperatiefase volgt.
-
Sterke economie, zwakke beurs
12 oktober 2022Op zich is het niets nieuws, maar toch roept het telkens vragen op wanneer de wereldbeurzen (opnieuw) een snoekduik maken, net op een moment dat wordt aangekondigd dat de werkloosheid in de VS verder terugloopt en het laagste niveau sinds 1969 heeft bereikt. Vermits het arbeidsaanbod nu dubbel zo groot is als in het jaar van de eerste maanlanding, geeft een werkloosheidsgraad van slechts 3,5 % de omvang aan van de werkgelegenheid in de VS.
-
Geen stap terug!
5 oktober 2022Er valt opvallend weinig originaliteit te bespeuren bij de huidige wereldleiders. Het minst van al bij Liz Truss die onbeschaamd een slappe doordruk brengt van Ronald Reagans initiële plan. De Amerikaanse president trachtte in het begin van de jaren ‘80 hiermee de economische crisis in de VS te keren. Alleen heeft de nieuwbakken Britse premier de afloop van dit verhaal gemist.
-
De zeven plagen van Wall Street (…)
27 september 2022(…) en bij de uitbreiding de rest van de wereldbeurzen. Al is het nooit goed om te veralgemenen. In contrast met de kommer en kwel op de financiële markten, flirten de Indische beurzen met hun topniveaus en was de roepie een van de weinige munten die de US $ in zijn opwaarts pad kon volgen, tot deze laatste recent uitpakte met een verschroeiende versnelling en ook de Indische munt het nakijken gaf, zoals het eerder de euro, het Britse pond en de yuan was overkomen.
-
Ijskoude douche
19 september 2022De financiële markten trillen nog na van de voltreffer die ze op 13 september te verwerken kregen, na de nieuwe cijfers over de evolutie van de consumptieprijzen in de VS. De totale CPI-index daalde weliswaar tot 8,3 %, maar met 8,1 % als verwachte niveau reageerden de markten toch onthutst. Vooral ook omdat de kerninflatie steeg tot 6,3 %. Er werd vooraf wel rekening gehouden met een beperkte stijging van deze index van kleinhandelsprijzen maar de orde van grootte van deze toename van de prijsindicator sneed de beurzen de adem af.
-
Beam me up, Scotty
6 september 2022Zoals al te vaak, neemt ook deze beroemde uitspraak een loopje met de waarheid. James Kirk, de legendarische gezagvoerder van de USS Enterprise, zei herhaaldelijk wel iets in die aard maar nooit exact dat. Zoiets als de quote ‘blood, sweat and tears’ . Legendarische woorden die Winston Churchill nooit in die volgorde uitsprak, maar die toch op die manier de wereld rondgingen omdat ze perfect de strijdvaardige houding van de Britten vertaalden.
-
Een (Europese) vogel voor de (Russische) kat
26 augustus 2022Over de telgen van het roemruchte geslacht van de felis silvestris catus zal u ons niet snel iets kwaads horen vertellen. In tegenstelling tot hun viervoetige aartsvijanden - die u zonder verpinken voor één hondenbrok méér zullen verraden - hebben deze edele huisdieren er oprecht en vrijwillig voor gekozen om het lot van de mensheid te verzachten met hun aangename gezelschap.
-
Wie de bal kaatst, moet hem terugverwachten
11 augustus 2022Het laatmiddeleeuwse kaatsspel was dermate populair dat het door de Kerk verboden werd omdat het zowel monniken als het gewone werkvolk afhield van hun werkzaamheden. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden heeft echter deze eeuwenoude wijsheid naast zich neergelegd toen ze voet zette op Taiwanees grondgebied en dansend voor de grot van de draak de internationale spanningen onnodig deed oplopen.
-
Young man, go west
29 juli 2022Dit advies over de meest geschikte vestigingsplaats voor uw toekomstige plannen is intussen al meer dan anderhalve eeuw oud, maar blijft even pertinent als destijds. Om volledig aangepast te zijn aan de actuele situatie, moet deze goede raad enkel genderneutraal worden gemaakt en moet de leeftijdsdiscriminatie worden verwijderd.
-
Lekke band
12 juli 2022Wie nu nog niet zeeziek is van al dat gedein op de financiële markten, beschikt over een stevig stel zeemansbenen. Zonder meer een goede eigenschap om het evenwicht te bewaren op deze woeste baren en zich niet te snel te laten afschrikken door kortstondige turbulentie. Het laat toe om de opportuniteit op lange termijn te benutten en met de nodige gelatenheid tijdelijke tegenslagen te absorberen.
-
Eppur si muove...
1 juli 2022In wat volgt willen we uiting geven aan onze verslagenheid over de onverdiende teleurgang op de financiële markten, de evolutie aan het geopolitieke front, de bedenkelijke keuzes van onze wereldleiders en de toenemende twijfel over de vakbekwaamheid van de centrale bank(en) om de inflatoire spiraal zonder onnodige economische schade af te remmen.
-
Trop is te veel
15 juni 2022De versnelde terugval van de aandelenkoersen in de VS vertaalt de sterk toegenomen kans op een driedubbele opsprong van de Amerikaanse beleidsrente waarbij men, met een reuzensprong van 75 basispunten, de oplopende inflatiecijfers de pas wil afsnijden. Of de Amerikaanse centrale bank deze ongezien grote stap effectief ook zal zetten, weten we op de vooravond van 15 juni.
-
Verslaafd aan groen
1 juni 2022Het is hoog tijd geworden om het toe te geven: wij zijn verslaafd. Meer bepaald aan groene cijfers. De afgelopen drie jaar hebben ons een overdaad aan beursstijgingen opgeleverd, zodat we zonder het te beseffen sterk afhankelijk zijn geworden van de flikkerende groene kleur op ons computerscherm, die aangeeft dat de aandelenkoersen naar nieuwe recordnoteringen op zoek zijn.
-
In de touwen, maar nog lang niet verloren
13 mei 2022Opgezweept door onheilstijdingen over de nakende evolutie van de inflatie-indicatoren sloeg een paniekerige meute beleggers vorige week een bres in haar eigen verdedigingsgordel, die tot dan relatief goed had standgehouden.
-
Slechtnieuwsshow
5 mei 2022Met een gemiddelde onheilsvoorspelling haal je momenteel zelfs bladzijde 17 van de ochtendkrant niet meer. Het nieuws moet al barslecht zijn om een prominentere plaats op te vorderen. Maar zelfs daaraan is geen tekort. De dreigende onweerswolken moeten drummen om ergens een plaatsje te vinden in het luchtruim zodat nauwelijks nog een zonnestraaltje door het wolkendek kan priemen.
-
Pinokkio
20 april 2022Na het Roswell-incident in 1947, waarbij een vermeende ufo in de woestijn van New Mexico neerstortte, haastte de Amerikaanse regering zich om het voorval toe te schrijven aan een weerballon die uit koers was geraakt (in een latere versie werd dat een spionageballon).
-
Ondanks alles
6 april 2022De onheilswolken troepen nu uit alle windrichtingen tegelijk samen boven de hoofden van beleggers.
-
Speak softly and carry a big stick
24 maart 2022De tijd lijkt nog niet rijp voor een onderhandeld akkoord, al zal dat er moeten komen om dit mensonterende militaire conflict te beëindigen. Na een (lange) maand van barbaars Russisch geweld en moedig verzet van de lokale bevolking, heeft de agressor echter te veel grondgebied ingenomen om in te binden op zijn initiële eisen. Maar Oekraïne voelt zich, gesterkt door de Westerse steun en zijn eigen militaire weerbaarheid, steeds minder geneigd om in te gaan op de verregaande Russische voorwaarden.
-
Escalatie?
15 maart 2022De oplopende inflatie-indicatoren in de VS en de eurozone baren steeds meer zorgen. De meest recente lezing van de kleinhandelsindex in de VS (CPI) liet de hoogste waarde in 40 jaar optekenen. Deze index wordt vooral voortgedreven door stijgende prijzen voor diensten en oplopende huurprijzen. De goedereninflatie bevindt zich op een hoog niveau maar lijkt voorlopig een plateau te hebben bereikt.
-
Ieder zijn waarheid
4 maart 2022Het is nooit zonder risico om voor het hol van de beer te dansen, zeker niet wanneer laatstgenoemde de laatste jaren alleen naar de klank van zijn eigen gegrom heeft geluisterd. Dat is echter geen rechtvaardiging voor de agressie waarmee de Russische dictator nu zijn frustraties botviert, maar wij zoeken waar zich een oplossing kan bevinden. Aan de geopolitieke pokertafel zal die echter niet gevonden worden. Iedere partij denkt over de beste kaarten te beschikken. De NATO door haar herwonnen eenheid en harde sancties. Rusland door zijn brutale militaire druk en het intussen veroverde grondgebied.
-
Duizend bommen en granaten
24 februari 2022Het loont steeds de moeite om bij een conflict even in de schoenen van alle partijen te gaan staan om alle standpunten beter proberen te begrijpen. Niet om acties goed te praten of absurde standpunten over te nemen, maar om de beweegredenen te kennen en de volgende stappen die op het geopolitieke schaakbord worden gezet, in te schatten en (misschien) te voorspellen.
-
Troebele tijden
16 februari 2022De aanhoudende turbulentie op de financiële markten heeft zich sinds 6 januari vooral vertaald in neerwaartse bewegingen op de aandelen- en obligatiemarkten. Deze neergang werd veroorzaakt door de ongelukkige samenhang in de evolutie van een aantal factoren.
-
Een korte update van het inflatiefront
11 februari 2022Het CPI-cijfer dat op basis van een representatieve korf van consumptiegoederen en -diensten de evolutie van de prijzen in de VS in kaart brengt, moest gisteren op een hoger niveau worden afgelezen dan initieel werd verwacht. Na uitzuivering voor voeding- en energieprijzen stond de kerninflatie 6,04 % hoger dan vorig jaar.
-
Herrieschoppers, eruit!
9 februari 2022De tulpengekte die in de zeventiende eeuw onze noorderburen jarenlang in de ban hield, eindigde niet omdat de prijzen van deze knollen door speculatie te hoog waren gestegen maar omdat - vrij abrupt - het eindproduct uit de gading van de consument viel. Net zoals het de sanseveria’s en de wijdepijpenbroeken uit de jaren zestig verging.
-
Meester, hij begint weer!
27 januari 2022Wie de grote hausse over de voorbije twee jaar gemist heeft en knarsetandend heeft gewacht tot de beurstrein even halt wou houden, om laatkomers alsnog de kans te geven om in te stappen, wordt nu op zijn of haar wenken bediend.
-
Het kan erger
24 januari 2022Even plots als in 1709 zette zich op 6 januari een koudefront in op Wall Street met de dunst geklede aandelen als voornaamste slachtoffers. Destijds bezweek de Europese samenleving onder de diepvriestemperaturen die de Noordzee, het Gardameer, de Venetiaanse lagune en de Baltische zee, alle rivieren, meren en havens in Europa voor 3 maanden dichtvroor, eerst de veestapel decimeerde en daarna een grote tol aan menselijke slachtoffers eiste, vooral in Frankrijk en de Lage Landen.
-
Frisse nieuwjaarsduik
13 januari 2022‘Indien de bevolking zou begrijpen hoe het bankwezen in mekaar zit en hoe monetaire politiek werkt, dan zou er onmiddellijk een revolutie uitbreken.’ Aan het woord is Henry Ford, die bij deze uitspraak verwees naar de situatie vlak voor en tijdens de Grote Depressie. Destijds ongetwijfeld terecht maar in de huidige omstandigheden is deze kritiek wellicht minder van toepassing. Alleszins toch niet wat betreft de inspanningen van de monetaire instanties die met moed en doortastendheid de negatieve economische gevolgen van de pandemie met alle beschikbare middelen en instrumenten hebben bestreden.
-
Geld moet rollen
30 december 2021Menig schip is in het zicht van de haven alsnog vergaan. Maar met nog slechts enkele luttele uren voor de boeg, durven we het aan om nu al terug te blikken op een bijzonder jaar. Dit laatste vanzelfsprekend met verwijzing naar de dramatische ontwikkeling van de pandemie, maar zeker ook naar de buitelingen van de aandelenkoersen, telkens weer onvermoeibaar gevolgd door een krachtigere herstelbeweging.
-
Door het dak
13 december 2021De recente cijfers over de ontwikkeling van de inflatie in de VS bieden nog weinig ruimte voor verbeelding. Het algemene peil van de consumptieprijzen laat met een toename van 0,8 % op maandbasis zelfs de grootste opsprong in 40 jaar optekenen.
-
Black Friday
30 november 2021De nieuwe variant van het covidvirus zond schokgolven over de financiële markten en wakkerde de vrees aan voor nieuwe, strenge lockdowns, wat kwalijke herinneringen oproept aan het eerste halfjaar van 2020. Begrijpelijk.
-
You must believe in spring
16 november 2021In tegenstelling tot de bescheiden verwachtingen die werden gekoesterd voor het derde kwartaal van 2021, verrasten de resultaten van de Amerikaanse bedrijven (weeral) met stevige groeicijfers, zowel inzake winstontwikkeling als inzake omzet. Vier op vijf van de ondernemingen presteerden beter dan verwacht en dat zelfs met gemiddeld 10,3 %.
-
Pappen en nathouden
28 oktober 2021Ondanks de alarmerende opstoot van alle inflatie-indicatoren, zowel in de VS als in de eurozone, weten de beurzen zich meer dan kranig te gedragen. De Nasdaq, S&P Composite en de Dow Jones-index beloonden de investeerder die hun trouw bleven zelfs met een verse lading nieuwe recordnoteringen, hierbij schoorvoetend gevolgd door de Europese aandelenindices.
-
Tijdelijk?
15 oktober 2021De stijging van de energieprijzen dringt zich op als de eerste bezorgdheid. Dat is zeker niet ten onrechte. De olie- en gasprijzen gaan immers met reuzesprongen vooruit, net op het moment dat de wereldeconomie te kampen heeft met groeikrampen. De gestegen vraag naar olie en gas en de moeilijkheden om een tanker te reserveren om die op hun eindbestemming te brengen, zijn zeker elementen die opwaartse druk op de prijzen creëert.
-
Plensbui op Wall Street
29 september 2021Het moest er eens van komen, natuurlijk. Na een adembenemende rally die startte in maart 2020, op het hoogtepunt van de wanhoop en in het volle besef van de ernst van de gezondheidscrisis maar ook van de maatregelen die werden genomen om de negatieve economische en financiële gevolgen zoveel mogelijk te beperken en een krachtig en spoedig conjunctureel herstel in stelling te brengen.
-
Verhitte inflatie, koelbloedige beurzen
20 september 2021De schrikbarende ontwikkeling van de groothandelsprijzen in de VS en de eurozone voorspelden weinig goeds, maar de laatst gepubliceerde cijfers over de kerninflatie in de VS vielen nog redelijk mee. Met een maand-op-maand toename van slechts 0,1 % blijven ze zelfs onder de verwachtingen en doorbreken ze daardoor de onrustwekkende trend van gemiddelde maandstijgingen van 0,7 % over het laatste halfjaar.
-
Zwakkere conjunctuur, sterkere beurzen?
8 september 2021De werkgelegenheidscijfers die afgelopen vrijdag werden gepubliceerd ontgoochelden over gans de lijn. De Amerikaanse economie slaagde er slechts in om 235.000 nieuwe banen te creëren, terwijl er 725.000 eenheden in het vooruitzicht waren gesteld.
-
Geflitst aan topsnelheid
24 augustus 2021Wellicht was het u niet meteen opgevallen en het dreigt ondergesneeuwd te geraken onder het andere nieuws over de gezondheidscrisis en geopolitieke ontwikkelingen, de veelheid aan economische data en het spektakelstuk dat ons recent werd aangeboden, met de bedrijfsresultaten over het afgelopen kwartaal in een spetterende hoofdrol.
-
Geen komkommertijd op de beurzen
10 augustus 2021De meeste Amerikaanse en Europese bedrijven zijn intussen de revue gepasseerd. De statistieken ogen bijzonder fraai: In Europa overtrof driekwart van de bedrijven zijn verwachtingen terwijl 90 % van de bedrijven die deel uitmaken van de S&P Composite-index over het afgelopen kwartaal hogere resultaten leverden dan voorspeld, ondanks de toch hooggespannen verwachtingen . De gepubliceerde winstcijfers in de VS overtroffen de verwachtingen gemiddeld met 16 %. Dat is overigens geen piekwaarneming. In het eerste kwartaal van 2021 overstegen de gerealiseerde resultaten in de VS de verwachtingen zelfs met ruim 20 %.
-
Near miss
23 juli 2021Met deze term wordt in risicoleer verwezen naar een kleine(re) ramp die zich voordoet waaruit men de nodige lessen kan trekken om in de toekomst een groot/groter debacle te voorkomen. Maar ook al is het verleden nog zo een dure leerschool, dit biedt op zich geen garantie dat deze ervaring ook omgezet zal worden in beleidskeuzes. Een typisch voorbeeld hiervan was de LTCM-crisis uit het najaar van 1998, die weliswaar enige deining veroorzaakte op de financiële markten, maar alle nodige informatie bevatte om een latere financiële systeemcrisis te voorkomen. Helaas was men tegen 2008 alle waarschuwingen dienaangaande vergeten en waren zowat alle grootbanken uitgegroeid tot speculatieve hefboomfondsen.
-
De tijd vliegt en de inflatie piekt
15 juli 2021Enkel van het eerste zijn we zeker. Het eerste halfjaar van 2021 is zo snel voorbijgeflitst dat we niet de gelegenheid hadden om aan alle hoogst interessante economische en financiële ontwikkelingen de nodige aandacht te geven. De conjunctuurindicatoren lieten in de eerste zes maanden van 2021 in de VS en Europa een ongeziene opleving optekenen, wat zich vertaalde in exponentieel toegenomen groeiverwachtingen van de bedrijfsresultaten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.
-
Bondscoach voor één dag? Dat is toch niet te veel gevraagd!
7 juli 2021Hoe hadden we ons het afscheid van dit onding eigenlijk voorgesteld? Samengetroept op een treinperron, wuivend met witte zakdoeken naar het COVID-19-virus dat langzaam wegschuift in de richting van de thuisbasis, in zijn Oost-Aziatische vleermuizengrotten? Zelf nog een traan wegplengend bij de dankbare gedachte aan het lange en gastvrije onthaal dat de mensheid hetheeft geboden?
-
Gratis bier en pizza
23 juni 2021Het is slechts weinigen gegeven om zich tijdens een studentenfuif gewapend met een megafoon op een verhoogje te hijsen om af te kondigen dat er gratis bier en pizza wordt aangeboden. A volonté dan nog wel en zonder enige tijdsbeperking, om vervolgens op luid awoertgeroep en halfvolle plastieken bekers te worden getrakteerd.
-
Weinig nieuws onder de zon
15 juni 2021Maar er is tenminste zon, dat stemt ook tot enige tevredenheid. Een straalblauwe hemel is er echter niet. Op de achtergrond blijven zich wolken opstapelen, maar hiervan gaat voorlopig geen onweersdreiging uit. Vooral de Amerikaanse inflatie-indicatoren wegen op de beurzen maar zijn niet van die aard om de pret volledig te bederven. De combinatie van lage rente en een ongezien krachtige herleving van de conjunctuur zorgen voor een opwaartse stuwing. Deze kan slechts voor een beperkte mate worden afgezwakt door de sombere gedachte van een escalerend prijspeil.
-
Yin en yang
3 juni 2021We weten het van echte kenners. Het kost tien keer meer energie om een vrolijk deuntje te componeren dan om een zoveelste treurzang de wereld in te sturen. Daarom stroomt er zoveel esoterisch en aandoenlijk geklaag over verscheurde relaties en uiteengespatte verwachtingen over de radiogolven. Het is gewoon goedkoper. Dat geldt evenzeer voor financiële berichtgeving.
-
Moonwalk op Wall Street
25 mei 2021Vraagje. Wat is er nog mistroostiger dan het weerbericht van vandaag? Het antwoord is helaas simpel: dat van morgen. Het lijkt wel of de weergoden ons willen beschermen tegen te uitbundig terrasjesbezoek. Of is het een complot van de ontkenners van de klimaatopwarming? Om ons alsnog te doen inzien dat de vastgestelde stijging van de temperatuur op de aardbol tijdens de laatste decennia enkel aan toeval te wijten was.
-
De barbaren staan voor uw poort
17 mei 2021De goegemeente van beleggers schrok zich collectief een hoedje bij de publicatie van de meest recente Amerikaanse inflatiecijfers. Vooral de opsprong in de kerninflatie deed de beurzen wereldwijd daveren. Toch kwam deze evolutie niet onverwacht, maar het is niet omdat je een klap ziet aankomen, dat zijn impact daarom minder groot is. Tenzij je anticipatieve maatregelen nam, natuurlijk.
-
Het syndroom van Stendhal 2.0
7 mei 2021Omdat we hierin de sturende hand van de toeristische dienst van Firenze meenden te ontwaren, hebben we verder weinig aandacht geschonken aan de bevindingen van het hoofd van de psychiatrische afdeling van het lokale ziekenhuis. Nochtans had zij minutieus 107 gevallen in kaart gebracht van patiënten die bij hun bezoek aan de Toscaanse hoofdstad een appelflauwte kenden, soms gepaard gaand met een lichte vorm van duizeligheid gedurende enkele daaropvolgende dagen. De Franse schrijver Stendhal notuleerde deze intense emotionele gewaarwording reeds in 1817 in detail, nadat hij daags voordien in katzwijm was gevallen bij de brutale confrontatie met de overdadige schoonheid die deze stad in haar kunstwerken en architectuur tentoonspreidde. Vandaar dat het syndroom zijn naam kreeg toegewezen.
-
De Driedaagse van Wall Street
28 april 2021Een beleefd kuchje. Meer hadden de financiële markten niet nodig om van hun schrikreactie te bekomen nadat het plan van Biden was uitgelekt om de meerwaardebelasting substantieel te verhogen voor financieel gegoede inzaten van de VS. Een snelle duik van 1 % om nadien rustig door te gaan op het opwaartse pad, hierbij gedreven door lage rente, massale overheidssteun, hooggespannen economische groeiverwachtingen en verrassend sterke bedrijfsresultaten.
-
Een nieuwe week, een nieuw beursrecord?
19 april 2021Het zou niemand nog verbazen. Tijdens de voorbije maanden zijn de aandelenmarkten in de VS en Europa, mits de nodige tussentijdse strubbelingen, naar flink hogere niveaus geklommen. Ondanks de aanhoudende pandemie en de lockdown die de economie voorlopig in een wurggreep houden. Maar het vooruitzicht op een doorgedreven vaccinatie tegen het najaar en een batterij aan financiële stimuli die met quasi zekerheid de economische groei een nooit geziene boost zullen geven, stemt beleggers zeer optimistisch over het toekomstige conjuncturele pad.
-
Up, up and away
7 april 2021Zelfs onverbeterlijke positivo’s (zoals wij) kijken met toenemende verbazing naar de evolutie van de wereldconjunctuurbarometers. Zowel in de VS als op het oude continent kunnen de (vooruitlopende) economische indicatoren hun enthousiasme over wat er in het verschiet ligt nauwelijks bedwingen, wat zich vertaalt in een veelzeggende verticale opsprong. Enkel de Chinese economie vertoont voorlopig nog een zeer lome reactie.
-
Beleggen op afspraak
31 maart 2021Op de vraag naar wat meer duiding bij het wel erg korte bericht van de Amerikaanse bevelhebber in Bastenaken, moest diens gezant het antwoord schuldig blijven. Intussen is de legendarische respons van Generaal McAuliffe op het Duitse verzoek tot overgave, cultureel erfgoed geworden.
-
Omgaan met teleurstellingen
22 maart 2021Ondanks de wirwar aan economische data en het moeras van dagelijkse koersbewegingen, steken we onvervaard van wal om het toekomstige pad van aandelenkoersen en rentevoeten uit te stippelen. Gezegend met een paar flinke zeemansbenen, vrezen we de woelige baren van de financiële markten niet.
-
Rente hoger, beurs hoger?
16 maart 2021Het onwaarschijnlijke verband tussen het oplopende aantal actieve COVID-19-gevallen en stijgende beurzen tart op het eerste zicht alle logica, maar is stevig gestoeld op de extreem lage rente en de verwachte economische stimuli. In deze ordegrootte moet het voorziene herstelplan van aard zijn om zelfs de ergste economische terugval in positieve zin te keren.
-
Zigzagbewegingen
9 maart 2021In Europa zijn er onmiskenbare tekenen van economisch herstel. Maar op het Oude Continent vormen noch rentevoeten noch inflatie momenteel een noemenswaardige dreiging, noch op de aandelen- noch op de obligatiebeurzen.
-
Bibbergeld
2 maart 2021In een zeer clichématige reactie maakten zowel aandelen als obligaties een snoekduik in respons op de gestegen rentevoeten en hogere grondstoffenprijzen . De ingehouden vrees voor een nabije inflatieopstoot sloeg in de VS zelfs even om in een paniekerige reactie, na de publicatie van de (onverwacht) sterk verbeterde werkgelegenheidscijfers, en na de eerdere publicatie van de bijzonder kranige kleinhandelsverkopen en de gestegen prijzen in de groothandel.
-
Frisse tegenwind
22 februari 2021Niet dat we tegen geen stootje kunnen. Zelfs schokken zoals in maart 2020 schrikken ons niet af, voor zover dat we een zicht hebben op rentedalingen, die de tijdelijk terugval van de economische groei op beursvlak kunnen compenseren. Die lagere rente zal op zijn beurt de groeicijfers aanwakkeren, zeker wanneer dit - zoals nu - gepaard gaat met massieve economische stimuli.
-
Wat ruist er in het struikgewas?
15 februari 2021Net nu de verrassend goede bedrijfsresultaten over het voorbije kwartaal de wereldbeurzen tot nieuwe recordniveaus inspireren, komt er een vlaag van ongerustheid over de financiële markten. Economie heeft niet voor niets als bijnaam the dismal science, de sombere wetenschap. Als er ergens iets goed gaat, dan dreigt het daardoor ergens anders mis te lopen…
-
Licht aan het einde van de tunnel
5 februari 2021Het moet ergens op het einde van 1980 zijn geweest. Of toch ongeveer.
-
De stilte na de storm
25 januari 2021De financiële markten hebben de allerlaatste seconden van Trumps schrikbewind afgewacht om dan met een knetterend vuurwerk uit te pakken en een vervolg te breien aan de beursrally: Een krachtige herstelbeweging die zich in de somberste maanden van 2020 spontaan had weten door te zetten, nadat het duidelijk werd dat de overheden wereldwijd er alles aan zouden doen om de economische gevolgen van de pandemie te bestrijden.
-
Brennt Paris?
13 januari 2021De onzekerheid en de vrees voor een escalatie wegen zwaar op de financiële markten. We kunnen ons immers moeilijk voorstellen dat de gewelddadige meute die het gebouw binnendrong dat symbool staat voor de Amerikaanse democratische waarden, het hierbij zal laten.
-
Het weer van morgen? Ongeveer zoals vandaag.
6 januari 2021Het duurt meestal maar even, maar soms benijden wij het beroep van weersvoorspeller die bij het opstellen van zijn (of haar) prognose kan terugvallen op seizoenwendingen die min of meer vastliggen in het jaar en zich vooral gretig van de regel van de persistentie mogen bedienen. Een regel die met name inhoudt dat het weer van morgen in 70 % van de gevallen een kopie is van vandaag en vandaar slechts geleidelijk in de tijd wijzigt. Dit levert de kans om de voorspelling ruim bijtijds bij te sturen.
-
Don’t look back in anger
22 december 2020Ieder jaar houdt wel zijn onaangename verrassing in petto maar wat 2020 voor ons te bieden had, sloeg iedereen met verstomming door ons een met een pandemie te confronteren, die in deze intensiteit in een eeuw niet meer was waargenomen. Het hallucinante aantal slachtoffers verwacht je in deze orde van grootte alleen tijdens oorlogsjaren.
-
50 pond sterling
11 december 2020U zal ons geen traan hebben weten plengen bij de aankondiging dat het VK de Europese Unie wenste te verlaten. Het bood een dubbel voordeel: enerzijds was de EU verlost van een lidstaat die van het systematisch neen-zeggen een uithoudingssport had gemaakt. Anderzijds was dit een nuttige wake-upcall voor Europa.
-
Stop making sense
7 december 2020De wereldbeurzen rijgen de topnoteringen (tegen een recordtempo) aan elkaar, vooral gedreven door de vooruitgang op de Amerikaanse beurzen. Maar ook elders laten de aandelenindices zich niet onbetuigd met een historische koersklim in november. De vooruitgang op de wereldbeurzen is des te hoopgevender omdat ze breed gedragen is over uiteenlopende sectoren heen en minder afhankelijk geworden is van de prestatie van een beperkt aantal topnamen.
-
De Dow Jones Industrials return-index sloot zonet af op 3.569.801 punten
25 november 2020Neen, u heeft geen (nieuwe) leesbril nodig en wij geen beter rekenapparaat. Het feit dat de Dow Jones Industrials prijsindex op 25 november ’20 afsloot boven het mythische niveau van 30.000 punten, vormt terecht een lichtpunt in het wereldnieuws. Maar dat de returnindex van 30 belangrijke Amerikaanse aandelen reeds geruime tijd boven de 3 miljoen punten (!) zweeft, krijgt ten onrechte geen aandacht.
-
Wish you were here
20 november 2020De focus van de media lag in de voorbije weken vooral op de Amerikaanse verkiezingen. In toorn ontstoken door het feit dat de schijnwerpers tijdelijk niet op hem gericht waren, eist het eergierige coronavirus nu terug alle aandacht voor zich op en koelt het zijn wraak met een schrikbarende ontwikkeling van het aantal besmettingen en slachtoffers.
-
VSA: De Verscheurde Staten van Amerika
13 november 2020De Republikeinse stemmers voelen zich in de Verenigde Staten momenteel als het beleg tussen de twee helften van een democratisch broodje. Het midden van het omvangrijke land zit samengedrukt tussen zijn oost- en zijn westkust, die er duidelijk een andere politieke mening op nahouden. Deze scherpe tegenstelling wordt (disproportioneel) geïllustreerd wanneer we niet de politieke voorkeur per staat maar per county aangeven. Een kaart die bijzonder populair is ten huize van de familie Trump …
-
Blauwtje gelopen?
6 november 2020Outside in the cold distance (…) two riders were approaching and the wind began to howl. (De scherpe klanken van Bob Dylan’s mondharmonica moet u er zelf bij verzinnen). Het is lang geleden dat twee 70-plussers de wereld nog zoveel spanning en opwinding hebben weten te bezorgen. Wie uiteindelijk de nieuwe president van het machtigste land op deze rondzwervende bol in het heelal wordt is ons op dit moment nog niet bekend. Misschien intussen bij u al wel?
-
Sta op en schitter
29 oktober 2020Vanuit beleggingsperspectief bieden beide presidentskandidaten voor- en nadelen, maar het is opvallend dat de meeste (Amerikaanse) beurshuizen een beursrally voorspellen eens de verkiezingsuitslag bekend is. Maar daar wringt het schoentje: in een worstcasescenario contesteert een van beide partijen de uitslag en weigert die vervolgens ostentatief om zich neer te leggen bij de cijfers.
-
Korte benen
19 oktober 2020De neiging is groot om de impact van de actuele politieke ontwikkelingen op de financiële markten uit te vergroten. Op korte termijn is dat wellicht gerechtvaardigd maar het zijn toch de fundamentele onderliggende tendensen die na verloop van tijd het beleggingsklimaat bepalen. Politiek vormt slechts het schuim op deze economische golven. Ons interesseren vooral die golfbewegingen. Niet voor niets is er een Duitse beurswijsheid die stelt Politische Börsen haben nur kurze Beine. Vertaling niet nodig. …
-
Rattenvangers 2.0
7 oktober 2020Het verloop van dit middeleeuwse verhaal is u ongetwijfeld welbekend. Zoals afgesproken werd Hamelen verlost van zijn rattenplaag. Het stadsbestuur kwam zijn financiële belofte echter niet na, zodat de rattenvanger dan maar besloot alle kinderen (130 om precies te zijn) met wat gefluit weg te lokken. Het jonge grut was toen al makkelijk beïnvloedbaar, zoals nu ook de rest van de bevolking.
-
De aarde is plat
25 september 2020Althans volgens Jay Powell, dienstdoend voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank. Hij sluit zich met dit standpunt aan bij een selecte groep die koppig volhoudt dat de vermeende ronde vorm van onze planeet slechts een onderdeel is van één grote complottheorie.
-
Prijs de dag niet voor de avond gevallen is
15 september 2020Het arsenaal aan Bijbels geïnspireerde waarschuwingen voor de mogelijke gevolgen van hoogmoed is ons echter geenszins vreemd, zodat we toch omzichtig zijn blijven omspringen met de koersklim van superhelden als Amazon, Apple, NVIDIA en Microsoft. De technologiereuzen kenden een ongezien lange zomer, maar werden tijdens de eerste dagen van september op een reeks stevige onweersbuien getrakteerd.
-
De eersten zullen de laatsten zijn. Eventjes, toch.
7 september 2020De wonderbaarlijke beursrally van 2020 bracht de koersen van een beperkt kransje van zwaargewichten uit de technologiesector tot op stratosferische hoogte. De ijle lucht die daar heerst, is echter van aard om ook deze superhelden in ademnood te brengen, wat resulteerde in onzachte landingen op 3 en 4 september. Deze snoekduik maakte meteen ook duidelijk dat er een abrupt einde was gekomen aan een van de beste zomers uit de financiële geschiedenis.
-
Duvelkeskermis
27 augustus 2020Als crisissen inderdaad opportuniteiten zijn, dan vormt dit historische jaar hiervan wellicht de kwintessens.
-
De aquatische aap
17 augustus 2020Een sterke versoepeling van de reisbeperkende maatregelen kan pas verwacht worden na de ontwikkeling van een afdoend vaccin dat op zeer brede schaal beschikbaar moet zijn. Tot dat onbepaalde moment in de toekomst zal iedere liberalisering van de opgelegde restricties een opstoot van het aantal infecties veroorzaken, wat gepaard zal gaan met toenemende onrust en het terugschroeven van de toegestane vrijheden. Telkens met de nodige ontgoocheling en (beperkte) beurscorrecties.
-
Dikke staarten
31 juli 2020De recente verdikte staart van kansverdelingen. Dit is een gekend statistisch fenomeen, waarmee wordt aangegeven dat de kans op extreme (helaas meestal negatieve) waarnemingen groter is dan voorzien in de normaalverdeling. Deze laatste houdt ons een idyllisch beeld voor van perfecte symmetrie en beperkte kansen op rampspoed en zware averij. Helaas moet dit plaatje geregeld worden bijgesteld –zeker bij financiële toepassingen .
-
The show will go on
24 juli 2020Het geloof in een snel en krachtig economisch herstel heeft intussen een flinke knauw gekregen na de recente publicatie van de werkgelegenheidscijfers in de VS. De toename in het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsvergoedingen bevestigt het sluimerende vermoeden van een vertraging van het economische genezingsproces.
-
High 5
17 juli 2020Indien een tijdreiziger ons vorig jaar was komen vertellen dat 2020 een historisch jaar zou worden, dan hadden we dat graag geloofd. We zouden vooral gedacht hebben aan het EK-voetbal, olympische medailles of het wielerjaar dat zich veel belovend aankondigde.
-
Over (grote) zeeschildpadden, (super)Diego en de (verbluffende) NASDAQ.
10 juli 2020Alleen de snelste, meest gedetermineerde en handigste zeeschildpad haalt het beschermende water van de Stille Oceaan. We hebben dit wrede selectiemodel uit de natuur steeds voor ogen gehouden toen in 1999 de vele technologiewaarden en dot.com van de NASDAQ index over hun kuststrook spurtten. Slechts een paar bedrijven zouden de strenge selectieprocedure overleven en later kunnen uitgroeien tot nieuwe economische giganten.
-
No retreat, no surrender
2 juli 2020Een verrassingsaanval doe je best niet als iedereen het verwacht. Nogal wiedes. Aan het coranavirus hoef je dat niet uit te leggen want op zijn nachttafeltje ligt de meest recent bijgewerkte uitgave van ieder meesterwerk rond militaire strategie.
-
De tandpasta en de tube
22 juni 2020Er is weinig of geen twijfel over de positieve impact van de economische en financiële stimuli die als voldoende substantieel worden aanzien om de wereldeconomie tegen medio 2021 grotendeels te laten herstellen.
-
Oops! He did it again ...
12 juni 2020Geen mens op aarde kan hem dit nadoen. Nadat de wereldleiders (voor één keer) eenduidig hebben gekozen voor een krachtig herstelbeleid en de beurzen hier enthousiast op reageerden, zorgde de Fed-voorzitter met een paar volzinnen voor een stevige onweersbui, hagel en bliksem incluis.
-
De wonderbaarlijke terugkeer van Bobby Ewing (en de aandelenbeurzen) 2.0
5 juni 2020Ondanks de grimmigste economische cijfers sedert de Grote Depressie wisten de aandelen- en obligatiemarkten in eerste fase de schade te beperken en vervolgens zeer goed stand te houden. Nadien werd echter een belangrijke herstelbeweging ingezet.
-
De Grote Beroerte
28 mei 2020De huidige epische inzinking heeft zelfs nog geen roepnaam, laat staan iets officieels om mee door het leven te gaan. Om aan dit euvel te verhelpen, stellen wij u als benaming voor: De Grote Beroerte.
-
Medisch onverantwoord. Zoals zoveel andere dingen.
15 mei 2020Bij deze historische beproeving hebben vele aspecten ons zo mogelijk zelfs aangenaam verrast, enkele echter ook erg onaangenaam. De tweede categorie vegen we voorlopig even onder de mat, bij de eerste onthouden we vooral de gedreven inzet van zorgverleners en de distributiesector. Maar blijven we ons tegelijk in positieve zin verbazen over het kranige verweer van de meeste wereldbeurzen.
-
Zwaar accent
8 mei 2020De verleiding is telkens weer erg groot om de meest recente gebeurtenissen te extrapoleren en fundamentele vertekeningen aan te brengen aan de compositie van een investeringsportefeuille. Hierdoor worden specifieke accenten gelegd en beschermende maatregelen genomen voor risico’s die zich in het verleden onverwacht voordeden maar die zich vanzelfsprekend niet noodzakelijk op een gelijkaardige wijze herhalen in de toekomst.
-
Bevrijdingsfeest
30 april 2020De ongeziene maatregelen die in de afgelopen periode werden opgelegd hebben intussen de nodige tijd gekregen om hun effectiviteit te bewijzen. Bij de afweging tussen de immense economische kostprijs en de gevaren voor de volksgezondheid, begint – alleszins in de perceptie – het eerste element meer en meer door te wegen.
-
Dringend gezocht: Goed nieuws (M/V). Voor onmiddellijke aanwerving. Uitstekende vergoeding.
24 april 2020Wij willen graag ons steentje bijdrage aan de ontwikkeling van het aanbod op de arbeidsmarkt, zeker nu de aandelenbeurzen de meeste positieve elementen al in hun koersniveau hebben verwerkt en geconfronteerd worden met enkele tijdelijke obstakels op hun opwaartse pad.
-
Dringend gezocht: Zondebok (M/V). Geen ervaring nodig.
17 april 2020Omdat een wanhopig volk een bedreiging kan vormen voor elk regime, gaf de overheid aan het meest gerenommeerde wetenschappelijke instituut van zijn tijd de opdracht om de oorzaken te achterhalen – en zo mogelijk een remedie uit te werken – voor de pestepidemie die in het hele land talloze slachtoffers maakte. Na grondig onderzoek kwam het team van onderzoekers van de Sorbonne tot de eenduidige conclusie dat omwille van een ongunstige stand van de planeten (Saturnus en Jupiter in het bijzonder) moerasgassen waren vrijgekomen die de vreselijke ziekte hadden opgewekt .
-
Voorzichtig optimisme
8 april 2020De natuur herinnerde ons met harde hand aan haar fundamentele wetten maar voorziet ook in een helingsproces. Ook het virus zal uiteindelijk moeten gehoorzamen en zich plooien naar de regels van de statistiek.
-
Het donkerste uur
1 april 2020Nu het positieve nieuws over de voorziene overheidssteun en de monetaire stimuli grotendeels verwerkt is in de financiële markten, beginnen we aan een nieuwe tussentijdse fase.
-
Wereldoorlog III
26 maart 2020Deze keer geen schietgrage teutoonse horden zoals in 1914 die de Maas overstaken. Ook geen stuka’s, zoals in mei ’40, die zich boven onze contreien ontlastten van hun explosieve excrementen. Neen, een sluipende en onzichtbare vijand, die smakelijk lacht met onze hopeloos achterhaalde verdedigingssystemen. De atoombommen in Kleine Brogel en het antirakettenschild boven de VS vormen een vast onderdeel van het grappenarsenaal van iedere stand-upcomedian in virusland.
-
Home, sweet home
18 maart 2020De mondiale economie staat zowat stil. We zijn nu verplicht om grondig na te denken over de toekomstige economische structuren.
-
We hebben enkel onze ogen om te schreien 2.0
12 maart 2020De hoop op de financiële markten berust nu volledig op de verwachte economische steunmaatregelen en verdere rentedalingen door de Fed, de ECB, de Japanse en Chinese centrale bank. En het feit dat het virus zichzelf opbrandt wanneer de temperatuur in het Noordelijk halfrond begint te stijgen.
-
Verjaardag in mineur
9 maart 2020Nadat de nieuwe ziekte een vreselijk spoor van vernieling heeft achtergelaten in China en zich verspreidde over de ganse lengte van de eeuwenoude zijderoute, reageren de Italiaanse overheden - verbaasd en met verstomming geslagen - te laat en inadequaat. Korte tijd later zal 60 % van de bevolking van Siena en Firenze bezwijken. Met razende snelheid bereikt deze onbekende plaag het noorden van Engeland en wordt hij enkel afgeremd op ijle Alpenhoogte en in het barre klimaat van Scandinavië.
-
Terug naar september
4 maart 2020We horen voorzitter van de Amerikaanse centrale bank diep zuchten, van Washington DC tot hier.
-
Huiveringwekkend paniekvoetbal
28 februari 2020De rentedalingen in de VS en het substantiële stimuluspakket in China bezorgden de wereldeconomie de nodige energie om een globale versnelling van de industriële activiteit in te zetten.
-
Even de handrem op
24 februari 2020De financiële markten hebben zich de afgelopen weken erg kranig weten te houden, ondanks de alarmerende berichten over de uitbraak van het coronavirus.
-
Hoogtevrees?
17 februari 2020Na de recente klopjacht op nieuwe records op de aandelen- én obligatiemarkten is het niet meer dan vanzelfsprekend om ons de vraag te stellen of de bereikte topniveaus nog in overeenstemming zijn met een evenwichtige waardering.
-
Beurzen vervroegd uit quarantaine
7 februari 2020In een context van stabiele, lage rente en bij ontstentenis van imminente geopolitieke conflicten, zou de wereldeconomie in 2020 immers alle ruimte vinden om een substantiële herstelbeweging in te zetten.
-
Batman slaat terug
30 januari 2020Coronavirus: wat vooral wordt gevreesd is de terugslag van de economische groei, net nu we een hoger groeipad wilden inslaan na het bereiken van het Amerikaanse-Chinese handelsakkoord.
-
Het jaar van de Rat
24 januari 2020Naast de werkelijke slachtoffers viel er ook wat beursschade op te meten door het coronavirus. Voorlopig is dit beperkt gebleven tot de beurs van Hong Kong en aandelen uit de luxesector.
-
Kuifje in Teheran
13 januari 2020De geopolitieke turbulenties domineerden, zoals steeds kortstondig, de financiële markten. Gelegenheid genoeg echter voor doemdenkers en de bezitters van vermanende vingertjes om u te waarschuwen voor een diepe terugval, enkel door Icarus in die proportie voorgedaan.
-
We gaan nog even door op het lichtend pad
3 januari 2020Het aandelenjaar 2019 liet record na record optekenen en vormde zo een welgekomen afwisseling met de teleurstellende prestaties die in het voorafgaande jaar nog moesten worden opgetekend.
-
Het gebeurde de nacht voor Kerstmis
23 december 2019Met een laatste zwiep van zijn slee wist de Kerstman de Amerikaanse aandelenindex ervan te weerhouden om zijn historische bull run te breken, een historische ongezien lang volgehouden koersstijging die in maart 2009 was opgestart.
-
Vroege kerst op goede vrijdag
13 december 2019De vrees voor de nieuwe Amerikaanse tarieven die op 15 december zouden inslaan op de import van consumptiegoederen uit China nam in de afgelopen weken vreemde vormen aan en leidde bij sommigen tot gedrag.
-
Good cop, bad cop
6 december 2019De onvoorspelbare en willekeurige uitspraken van Trump over de evolutie in de Chinees-Amerikaanse handelsgesprekken laten de financiële markten echter telkens weer van links naar rechts uitslaan.
-
Thanksgiving
29 november 2019De Amerikaanse geschiedschrijving is doorwrocht met eenvoudig doorprikbare mythes, halve waarheden en opgeklopte heldendaden van protagonisten die in werkelijkheid in geen mijlen van het slagveld te bespeuren waren. Net als de Europese.
-
Met de fanfare op kop
22 november 2019De wereldwijde beursindex steeg sedert het jaarbegin met ruim 20 %. Alles wat je maar hoefde te doen was rustig blijven zitten en geloven dat alles vrij snel weer goed zou komen, na het afzichtelijke mistasten van de Amerikaanse centrale bank.
-
Geen ja, geen neen
14 november 2019Of je nu een voorstander of een tegenstander bent, één zaak moet je de Amerikaanse president nageven: hij speelt de hoofdrol in zijn eigen leven. Op een Oscarnominatie zal hij echter niet moeten rekenen, gelet op de politieke overtuiging van de jury.
-
Zing, vecht, lach, bid, huil en bewonder
8 november 2019Bewondering mag je alleszins tonen voor de recente prestaties van de aandelenmarkten. Ondanks de geopolitieke dreigingen wisten de meeste beursindices, zelfs in Europa maar zeker in de VS, nieuwe topniveaus te bereiken.
-
Triomf van het optimisme
31 oktober 2019Toen Jeremy Siegel zijn baanbrekende artikel over de langetermijnevolutie van de (Amerikaanse) aandelenmarkt liet verschijnen, had hij geen idee wat de impact ervan zou worden.